РНБО: за минулу добу поранено 8 українських військових (ФОТО, ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Перший день травня у зоні АТО минув неспокійно. Бойовики, порушуючи Мінські домовленості, 5 разів обстріляли наші позиції зі 122-мм гармат, та 12 разів – зі 120-мм мінометів. Українські військовослужбовці успішно тримають лінію оборони, і оперативно реагують на всі виклики і провокації ворога.

Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Олександр Мотузяник.

На Маріупольському напрямку єдиною точкою зіткнення сил АТО з противником є с. Широкине. Вчора найбільшу активність бойовики проявляли в другій половині дня, і наші військовослужбовці були змушені відкрити вогонь у відповідь.

На Донецькому напрямку бойовики здійснили серію масштабних провокацій на північно-західних околицях м. Донецьк – від Кам’янки до Красногорівки. Водночас поблизу Горлівки ситуація стабілізувалася – противник вів «турбуючий» вогонь по наших позиціях лише поблизу Майорська.

На Луганському напрямку бойовики вчора підвищили інтенсивність обстрілів позицій сил АТО: перестрілки відбулися в районі м. Щастя та смт. Станиця Луганська, а також поблизу Бахмутської траси.

Зі інформацією Державної прикордонної служби, за минулу добу в зоні АТО було зафіксовано 3 прольоти ворожих БПЛА.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 8 – було поранено.

Українські військові переймають досвід у американських колег.

На Львівщині тривають українсько-американські комплексні тактичні навчання «Фіарлес Гардіан-2015». Усі його елементи відпрацьовуються на об’єктах Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії сухопутних військ. Під час спільних занять військовослужбовці Національної гвардії України отримали базові знання й навички для виконання завдань в зоні збройних конфліктів. Перш за все йдеться про індивідуальну підготовку з основних військових дисциплін – вогневої, фізичної, медичної, спеціальної підготовки, військової топографії, тактики тощо.

11121314

Окрім того, американські експерти вчать нацгвардійців ефективно застосовувати свої лідерські якості. Серед учасників навчань – понад 30 офіцерів та сержантів Збройних Сил України, які працюють у ролі спостерігачів, зокрема є й представники Академії сухопутних військ. Набутий досвід впроваджуватимуть для підготовки майбутніх офіцерів та військових фахівців інших ланок управління.

Навчання триватимуть впродовж майже двох місяців, а завершиться підсумковим 48-годинним іспитом, під час якого військовослужбовці НГУ відпрацьовуватимуть завдання за одним із розроблених навчальних сценаріїв.

Українські спецслужби успішно протидіють ворожій пропаганді.

У районі с. Новотроїцьке в Донецькій області співробітники СБУ затримали легковий автомобіль з агітпродукцією так званого «Міністерства інформації ДНР». Вилучено тираж видання, що пропагує сепаратизм і українофобію, а також регіональні випуски відомих російських видань, з антиукраїнською пропагандою. Водій автомобіля пояснив правоохоронцям, що друковану продукцію він отримав у Донецьку від представників бандформування «ДНР» та погодився доставити її в Маріуполь за грошову винагороду.

На звільнених територіях Донбасу відновлюється робота українського телебачення.

На горі Карачун під Слов’янськом, де близько року тому була зруйнована телевежа, встановлено нові передавачі, які дозволяють суттєво поліпшити сигнал українських телевізійних каналів у Слов’янську, Краматорську та Артемівську, і водночас дозволить глушити мовлення ворожої пропаганди. Ця робота триватиме і надалі – щоб весь Донбас мав змогу чути голос України.

2122

Українські військові-спецпризначенці святкують другу річницю своєї частини.

За словами командира частини, відзначити першу річницю не дозволив ворог, який анексував Крим і продовжив агресію в Донецькій та Луганській областях. Бойовий прапор частини, як відзнаку Президента України за успішне виконання спецзавдань під час антитерористичної операції, ці мужні воїни отримали у грудні минулого року не в пункті постійної дислокації, а на Донбасі. Свято бойового колективу стало приводом для того, аби зібрати під одним дахом усіх друзів і волонтерів, які вже більше року дбають про наших захисників, аби висловити їм слова глибокої вдячності, шани та поваги.

31323334

За час проведення АТО більше півсотні військовослужбовців за контрактом і офіцерів частини нагороджені орденами Богдана Хмельницького, понад три десятка носять на грудях ордени «За мужність», семеро військових спецпризначенців нагороджені іменною вогнепальною зброєю та іншими відзнаками.

Військові артисти виступають перед захисниками Батьківщини.

Колектив військового оркестру Житомирського військового інституту представив концертну програму для бійців Збройних Сил та інших військових формувань України, а також місцевих мешканців у зоні АТО.

Своє мистецтво музиканти продемонстрували військовослужбовцям на концертах поблизу міста Артемівськ, а також особовому складу штабу АТО і мешканцям Краматорська – у місцевому парку відпочинку. У репертуарі військового оркестру – українські та закордонні популярні мелодії й пісні.

41424344

 За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар