РНБО: Бойовики щодня обстрілюють українських військових і мирне населення (ФОТО)

 Протягом минулої доби обстановка в зоні АТО принципових змін не зазнала. НЗФ активно використовують заборонені види озброєння – лише вчора відбулося 22 ворожих обстріли зі 120-мм мінометів, та ще 5 – зі 122-мм гармат. Також зафіксовано використання танків та роботу снайперів противника. Наші військові мають чим себе захистити, і ефективно ведуть вогонь у відповідь на провокації противника.

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Олександр Мотузяник, на Маріупольському напрямку відбулася серія бойових зіткнень поблизу сел. Павлопіль, а також кілька збройних провокацій бойовиків в районі с. Чермалик. Натомість у с. Широкине вчора не було зафіксовано жодного обстрілу наших позицій.

Незважаючи на Мінські угоди, бойовики майже щодня обстрілюють цей населений пункт, цілеспрямовано знищуючи житлові будинки та інфраструктуру.

Місцеві вулиці нашпиговані вибухонебезпечними предметами, боєприпасами та розтяжками. У селі все ще живе близько сорока осіб, переважно похилого віку, які не в змозі покинути власні оселі.

11121314151617181919-119-219-319-419-519-619-719-819-9

На Донецькому напрямку бойовики неодноразово порушували режим тиші у районі аеропорту та західних передмість Горлівки. Саме на ці рубежі нашої оборони припадає дві третини усіх збройних провокацій ворога в зоні АТО.

На Луганському напрямку активність бойовиків зросла – в районі м. Щастя відбулася серія перестрілок. Неспокійно і поблизу Бахмутської траси, зокрема неподалік с. Кримське і Сокільники.

Вчора, за інформацією Державної прикордонної служби було зафіксовано 27 польотів ворожих БПЛА на сході України.

Також на контрольованій ділянці українсько-російського кордону у Харківській області та на адміністративній межі з тимчасово окупованою Автономною Республікою Крим прикордонні наряди зафіксували польоти російських вертольотів Мі-8.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 3 – було поранено.

Росія продовжує зухвалу інформаційну кампанію проти України. У середині квітня група проросійських хакерів розповсюдила статтю про прибуття американських військових експертів, які нібито мали взяти участь у провокаціях на території України. В якості доказів хакери виклали копію так званого «листа від МЗС України до органів державної влади». Ця інформація є сфальшованою – іноземні інспектори відвідали Україну для проведення верифікаційних заходів, відповідно до Віденського документу 2011 року. Так званий «лист МЗС» був сфабрикований за допомоги графічного редактора.

Хакери змінили дати реєстрації та інформацію про період перебування інспекційної групи на території України. Оригінальний лист датований 26 травня 2014-го, а не квітнем 2015 року, та містить інформацію про прибуття інспекційної групи США на період з 28 травня по 6 червня 2014 року.

Також у мережі Інтернет поширюються заяви, які необ’єктивно та упереджено коментують ситуацію у Дніпропетровський області, де тривають навчання високомобільних десантних військ ЗСУ. Ці заяви покликані підвищити градус напруги у суспільстві та можуть бути використані ворогом для збройних провокацій на території України напередодні травневих свят.

Увечері 28 квітня та вранці 29 квітня відбулися розмови між Начальником Генерального штабу ЗСУ генерал-полковником Віктором Муженком та його радником Дмитром Ярошем.

У ході діалогу були обговорені ряд питання, серед яких було виконання процесу взаємодії та інтеграції Добровольчого Українського Корпусу у Збройні Сили України. Генштаб ЗСУ та добровольці борються заради однієї мети – мир на українській землі.

В Україні розпочалася п’ята хвиля часткової мобілізації, підготовка до якої розпочалася ще 10 квітня. Додатковий час дозволив провести якісне оповіщення, медичне обстеження, психологічний відбір та якісне комплектування команд потрібними фахівцями.

Водночас триває кампанія призову на строкову військову службу. Понад 50 призовників із Запоріжжя вже відбули для проходження строкової служби. Загалом, навесні цього року лави ЗСУ поповнять 900 призовників із Запорізької області. Призовники строкової служби не направляються у зону АТО – вони проходитимуть службу в пунктах постійної дислокації своїх частин.

212324

Українська армія отримує бойову техніку. Фахівці Харківського бронетанкового заводу відремонтували і передали для потреб української армії чергову партію танків Т-64. У ході ремонту були відновлені системи управління вогнем і динамічний захист бойових машин, та проведено їх технічне обслуговування. Усі танки пройшли випробування і будуть відправлені ​​в зону проведення АТО.

Українські військовослужбовці набувають медичних навичок. На Рівненському загальновійськовому полігоні тривають курси з тактичної медицини «Білі берети». Навчання проходять в умовах, що наближені до бойових. Медики передусім тренують майбутніх інструкторів.

3132

Міжнародна спільнота також допомагає українському війську. 28 квітня відбулася передача приладів нічного бачення від уряду Канади для військовослужбовців Національної гвардії. 51 комплект сучасного оснащення забезпечить якісне виконання бойових завдань та допоможе зберегти життя наших воїнів.

414243

10 українських військовослужбовців, що отримали поранення під час АТО, відбули на лікування та реабілітацію до Румунії. Військовий літак румунських військово-повітряних сил забрав наших бійців з військового майданчику аеропорту «Бориспіль».

Донецька міліція посилено охоронятиме громадський порядок під час травневих свят. Правоохоронці регіону вже переведені на посилений варіант несення служби й працюватимуть у такому режимі до 10 травня.

Заплановані заходи скоординовані з іншими силовими структурами. Правоохоронці й відповідні служби ретельно перевірятимуть місця, де планується масове скупчення людей, оглядатимуть будівлі й об’єкти інфраструктури. Також мешканці області мають бути готовими до посилення контролю на блокпостах.

Українські правоохоронці вилучають схованки зі зброєю в зоні АТО. Співробітники Мар’їнского райвідділу міліції спільно з бійцями батальйону «Київ-1» виявили в покинутих приміщеннях друкарні та редакції місцевої газети 6 боєприпасів – снаряд від САУ, 3 протитанкові керовані ракети та 2 заряди до гранатомета.

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар