Кіровоградці показали німецьким школярам невідому Україну

Гостювання 12 німецьких школярі в Україні добігає кінця.  Сьогодні, 29 квітня, німецькі гості зустрілися із заступником голови Кіровоградської ОДА Сергієм Коваленко та розповіли про свої враження від побаченого в Україні.

«Чергова» чиновницька зустріч, як не дивно, перетворилась на живе і жваве україно-німецьке спілкування. Спочатку Коваленко мовою гостей коротко окреслив німецьким школярам політичну ситуацію в Україні. І хоча це була не найцікавіша інформація для учнів 7-9 класів, вони витримали своє 15-хвилинне інтелектуальне випробування і поділилися власними враженнями.

З годинної розмови стало зрозуміло, що німецьким школярам найбільше сподобались вареники з картоплею і м’ясом, візит у Головківську школу, де маленькі дівчатка співали для них ну і, звісно, щирість та відвертість родин, у яких вони живуть. Найбільше здивувала гостей строга форма у школах. Коваленко пояснив німецьким гостям необхідність форми тим, що українці полюбляють гарно одягатися, а форма допомагає уникнути соціальної нерівності та значно спрощує вибір того, що одягти у школу.

Своїми враженнями про візити німецьких громадян поділилися і школярі Олександрійського колегіуму. «Було приємно поспілкуватись з  людьми з іншої країни, – ділиться вихованець колегіуму Олександр Криволапа. – Також приємно було бачити здивування на обличчях гостей. Адже до візиту в Україну вони майже нічого не знали про нашу державу. А тепер були приємно здивовані працелюбністю українців тим, як маючи зовсім мало, ми все одно не здаємося і намагаємося зробити своє життя кращим».

Пан Мартін, один з супроводжуючих, розповів, що перед тим, як відпустити своїх дітей в країну, де триває війна, батьки з допомогою вчителів довго вивчали ситуацію, аналізували різні джерела інформації – і прийняли своє рішення. «У нас було 12 вільних місць – і всі вони зайняті»,  – коротко відповів Мартін.

Програма підтримки дружніх стосунків між німецькими школярами та вихованцями Олександрійського колегіуму триває з 2008 року за фінансової підтримки Служби педагогічних обмінів уряду ФНР (PAD) та Федерації «Схід-Захід» (WӧB).  За цей час німецькі школярі вже вп’яте побували в Україні, олександрійці свою п’яту поїздку до Берліна здійснять восени 2015 року.

«Крім мовної практики для вихованців колегіуму україно-німецька дружба доводить нам, що між нами більше спільного, ніж відмінного, що Україна – це частина Європи», – підсумував Коваленко.

 Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар