Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Протягом минулої доби зафіксовано значне зменшення активності бойовиків. Тим не менш, противник не дотримується режиму тиші і вимог відведення важких озброєнь.

Зокрема, бойовики застосували проти наших військових 9 разів 120-мм міномети та тричі – 122-мм гармати. Зафіксовано використання танків та активну роботу снайперів НЗФ. Про це розповів сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Олександр Мотузяник.

На Маріупольському напрямку єдиною точкою зіткнення залишається с. Широкине. Бойовики безуспішно намагаються просунутися, не гребуючи застосуванням забороненого озброєння. На найбільш нахабні провокації бойовиків бійці Національної гвардії відповідали влучним вогнем.

На Донецькому напрямку протистояння між бойовиками і українськими військовими зосереджується в районі північно-західних передмість Горлівки та Донецького аеропорту. При цьому, цілями ворога є не лише військові об’єкти: у ході мінометного обстрілу Авдіївки з боку бойовиків безпосередньо по житлових кварталах випущено 26 мін.

В районі с. Березове військовослужбовці ЗСУ не допустили прорив групи бойовиків, які намагалися потрапити до Маріуполя. У ході короткою бою, 1 бойовика було знищено, а 6 – взяті в полон. З нашого боку постраждалих немає.

На Луганському напрямку противник проявляв активність поблизу м. Щастя, дошкуляючи нашим бійцям провокаціями зі стрілецької зброї.

Протягом минулої доби було зафіксовано 5 польотів БПЛА противника у зоні АТО.

Протягом минулої доби внаслідок бойових дій загиблих українських військовослужбовців немає, 1 – було поранено. Це сталося поблизу м. Щастя.

За даними розвідки, російські спецслужби повідомили своїм донбаським маріонеткам, що бандформування «республіканська гвардія ДНР» буде забезпечене озброєнням лише за умови її комплектації на 50% військовослужбовцями з РФ.

Неспростовні факти російської агресії проти нашої держави визнають і наші західні партнери.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив про зростання концентрації підрозділів російської армії вздовж сухопутної ділянки російсько-українського кордону. Не припиняється і постачання техніки для бойовиків – за останній місяць Росія відправила туди більше тисячі одиниць важкої військової техніки, сучасних систем зброї, систем ППО, танків, артилерії, безпілотників, зазначив Столтенберг.

11

Тривають українсько-американські військові навчання на полігоні в Яворові.

Нагадаємо, що 300 американських десантників США прибули до України для проведення тривалих спільних навчань-тренінгів підрозділів Національної гвардії України та українських військових. Тренінги проходитимуть за участю 900 бійців Нацгвардії – три потоки по 300 гвардійців, тривалістю по 8 тижнів кожен, а потім відбудуться спільні навчання.

2223242526

Держава жорстко запобігає правопорушенням у лавах силовиків.

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який підвищує відповідальність для військових за зловживання повноваженнями. Зокрема, збільшення терміни позбавлення волі за умисне вчинення істотної шкоди з боку військовослужбовців, застосування насильства щодо підлеглого, застосування зброї, що призвело до тяжких наслідків.

31

Наші спецслужби успішно знешкоджують проросійських диверсантів по всій території України.

У Дніпропетровську СБУ спільно з органами прокуратури та міліцією затримала член бандформування «ЛНР», який збирав розвіддані для підготовки терактів та диверсій проти сил АТО. Бойовик ще у травні минулого року вступив до лав бандитів як особистий охоронець «казачого» отамана Петрова на прізвисько «Батя», а потім перейшов до бандитського угрупування «КГБ» у складі так званої «ЛНР». Минулого лютого диверсанта заслали до Дніпропетровська з метою збору інформації про дислокацію та пересування підрозділів української армії і розташування блокпостів. Під час затримання у бойовика вилучено 5 бойових гранат та засоби зв’язку з контактами інших бойовиків. До Вашої уваги – відео із зізнанням злочинця та зйомка операції з його затримання.

414243

У результаті ще однієї спільної операції правоохоронців затримано 6 диверсантів у Харкові. Троє з них координували дії з бойовиками «ЛНР» та були спіймані під час спроби переправити радіостанцію та автозапчастини бойовикам, які базуються в окупованому Алчевську. Під час обшуку помешкання диверсантів оперативники вилучили бойові гранати, проросійські агітаційні матеріали, а також відеозапис терористичного акту банди – постріл з гранатомета по цистернах з газом.

515253

Ще троє затриманих були членами бандформування «Оплот», які скоїли обстріл обласного військкомату і вибух на залізниці. Бойовики входили до диверсійної групи, яку координував лідер «Оплоту» Євген Жилін, що наразі переховується в Росії. Один із затриманих підозрюється у вчиненні вибухів біля станції Зелений колодязь Чугуївського району минулого березня. Правоохоронці вилучили з помешкання бойовика автомати АК-74, 5 гранат до гранатомета ВОГ-25, вогнемет «Джміль», пістолет з 4 магазинами та набої. Двоє його спільників з прізвиськами «Ламбада» і «Малиш» у серпні минулого року обстріляли з вогнемету Харківський обласний військкомат. Тепер ці небезпечні злочинці будуть за ґратами.

616263

Крім того, СБУ затримала бойовика з так званої «ДНР», який намагався організувати канал постачання зброї з окупованого Донбасу до Миколаєва. Диверсант пройшов бойовий вишкіл у військовому таборі у Ростові-на-Дону в Росії. Після цього він неодноразово брав участь у боях проти українських військовослужбовців у якості кулеметника НЗФ «Оплот». Завдяки професійним діям українських спецслужб, диверсант був спійманий, а з його помешкання вилучено крупнокаліберний кулемет, різноманітну холодну зброю, військову амуніцію.

7172

Відбулася ротація зведених сил міліції Донеччини в прифронтових містах Мар’їнка та Авдіївка.

В населених пунктах, які перебувають поблизу лінії розмежування з тимчасово окупованою територією, несуть службу посилені наряди міліції із залученням доданих сил. Правоохоронці забезпечують охорону громадського порядку та протидіють злочинності.

81828384

Українські правоохоронці жорстко протидіють фінансуванню бойовиків.

Встановлено, що зловмисники організували незаконні схем продажу вугілля з окупованих територій. Під час обшуків правоохоронцями вилучено близько 200 тисяч доларів США, 12 мільйонів гривень, десятки банківських карток, 6 одиниць вогнепальної зброї та 830 набоїв та інші докази. Зловмисники планували спрямувати ці гроші на фінансування бандформувань «ДНР» та «ЛНР».

92

На Луганщині триває відновлення інфраструктури.

У Станиці Луганській запрацював дитячий садок, який через нескінченні обстріли бойовиків був зачинений ще восени. Урочисте відкриття дитсадка відбулося за участі дітей, батьків, представників української влади та бійців Національної гвардії з батальйону імені генерала Кульчицького. Нацгвардійці пригостили дітей солодощами і пообіцяли і надалі опікуватися дитячим закладом.

У с. Троїцьке Попаснянського району відновлено подачу електроенергії. Це останній населений пункт на звільненій частині Луганщини, який залишався без світла. Цей населений пункт знаходиться поблизу Дебальцевського плацдарму, через що ворог неодноразово обстрілював його з «Градів», пошкодивши житлові будинки, церкву та вивівши з ладу інфраструктуру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар