Кіровоградські депутати вирішували в Києві, як боротися боргами із зарплати (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Учора, 22 квітня, у Києві за ініціативи Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбувся круглий стіл на тему: «Шляхи розв’язання проблем щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати». 

На сьогодні у державі склалася справді катастрофічна ситуація із заборгованістю: на 1 березня 2015 року – 1 млрд. 574 млн. 800 тис. грн. Порівняно із боргами на 1 лютого вона зросла на 7,5%. І це без врахування боргів в Криму та на окупованій території.

До обговорення проблеми та пошуку шляхів її вирішення були запрошені депутати різних рівнів, представники міністерств, АПУ, роботодавців, профспілок, науковці. У засіданні круглого столу взяли участь і депутати від Кіровоградської області.

За словами голови Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмили Денісової, зросла також сума боргу на одного працівника. 1 березня 2014 року це було 4820 грн, а на 1 березня поточного року – 5475 грн.

Збільшується кількість працівників, яким заборгувала держава та роботодавці. На 1 березня 2014 р. ця цифра складала 128 тис. працівників, а вже на 1 січня 2015 р. – 382 тис. і на 1 березня (трохи скоротилася) – 201 тисяча.

Області, які допустили найвище зростання боргів за січень-лютий 2015 року – Волинська, Луганська, Львівська, Дніпропетровська.

На Кіровоградщині станом на перше квітня 2015 року загальна заборгованість на 47 підприємствах склала 34,8 млн. грн. та в порівнянні з початком року зросла на 11,9%. Про це під час круглого столу повідомила депутат Кіровоградської обласної ради Ірина Малик. При цьому сума боргу на економічно активних підприємствах склала 12,4 млн. грн.

Ірина Малик круглий стілДепутат обласної ради наголосила на тому, що потрібно звернути увагу держави ще й на приховану невиплату зарплати. Так, за даними управління ПФУ в Кіровограді, на перше січня 2015 року 155 юридичних осіб виплачували 1904 працівникам зарплату нижче мінімальної.

Здивувала позиція представника від роботодавців – заступника голови спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні В’ячеслава Биковця. Він так і не зміг сказати, скільки підприємств-боржників входить до громадської організації роботодавців та яка робота ведеться з ними щодо погашення боргів.

Перший заступник голови спільного представницького органу об’єднань профспілок Сергій Кондрюк застеріг представників влади та роботодавців від другого фронту, який може виникнути через величезні борги.

«Чому ви провокуєте людей «віджимати» вашу власність, – сказав представник профспілок. – Чому коли людина не може виплати кредит перед банком, їй нараховують пеню? Чому держава гарантує повернення банківських вкладів, а от щодо боргів із заробітної плати не передбачила жодних гарантій», – наголосив Сергій Кондрюк.

фото круглий стіл 2Серед конкретних пропозицій, які прозвучали під час круглого столу, рекомендовано Уряду розглянути можливість надання органам Державної служби України з питань праці дозволу на проведення перевірок з питань, пов’язаних із порушенням законодавства про працю; створити Реєстр підприємств, установ, організацій усіх форм власності та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, що мають заборгованість із заробітної плати та забезпечити систематичне оновлення Реєстру, публічний доступ до нього на сайтах центральних органів виконавчої влади.

Посилити відповідальність за невиплату заробітної плату пропонує народний депутат від Кіровоградщини Станіслав Березкін. У законопроекті, який зараз знаходиться на розгляді у комітетах Верховної Ради, передбачено зобов’язати роботодавця сплачувати працівнику пеню (відшкодування) за кожен день не виплати заробітної плати, що дає додаткові гарантії соціального захисту працівників.

Окрім того, законопроект посилює кримінальну відповідальність за нецільове використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, яке карається штрафом від 17000 до 25500 грн. або обмеженням волі на строк до трьох років, чи позбавленням волі на строк до п’яти років.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар