Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Противник значно активізував обстріли наших позицій з озброєння, що підлягає відведенню за Мінськими домовленостями. Такі епізоди мали місце на Донецькому і Маріупольському напрямках.

Зокрема, зафіксовано 15 обстрілів українських військових зі 120-мм мінометів, 3 випадки застосування 122-мм гармат НЗФ проти наших воїнів, а також 2 епізоди бойового застосування ворожих танків. Переважна більшість епізодів порушення режиму тиші зафіксована в районі Донецького аеропорту – ідеться про н.п. Авдіївка, Опитне, Водяне, Піски, район шахти Путилівської. Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу речник штабу Антитерористичної операції  полковник  Андрій Лисенко. Слід відзначити, що завдяки професіоналізму українських військових та будівництву укріплень, від брудних провокацій бойовиків у наших лавах ніхто не постраждав.

За інформацією Державної прикордонної служби, протягом минулої доби зафіксовано польоти 14 БПЛА.

За даними розвідки, поблизу Донецька, Горлівки, Докучаєвська зафіксовано роботу трьох станцій радіоелектронної розвідки ЗС РФ. Також встановлено, що на окупованій території активно працюють російські фахівці у галузі інформаційно-психологічних операцій. Вони мають на озброєнні спецзасоби, що імітують роботу станцій мобільних операторів. 6 квітня відбулася масова розсилка таких СМС-повідомлень абонентам операторів мобільного зв’язку. Насправді ж гроші з рахунку не списуються, ця військово-психологічна операція розрахована на неуважних абонентів. Закликаємо всіх громадян проявляти пильність, і не піддаватися на провокації противника.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 2 – було поранено. Це сталося внаслідок підриву наших військовослужбовців на розтяжках в районі м. Авдіївка і Світлодарськ.

Українська армія поповнюється свіжими силами.

З Сум вирушила перша команда з 90 призовників, які проходитимуть службу в підрозділах ЗСУ, Національної гвардії України та Державної спеціальної служби транспорту.

1112

Країни Північної Європи жорстко засуджують дії російського агресора.

Міністри оборони Данії, Норвегії, Фінляндії, Швеції та міністр закордонних справ Ісландії опублікували спільне комюніке, назвавши сьогоднішній політичний курс Росії найбільшим викликом європейській безпеці. Цей висновок урядовці зробили, проаналізувавши події в Україні. Міністри вважають, що Росія готова застосовувати військові методи для досягнення своїх політичних цілей, навіть якщо це суперечить принципам міжнародного права.

Українські силовики щодня затримують небезпечних злочинців та ворожих агентів.

У результаті спецоперації в Одесі, Служба безпеки України затримала 29 членів проросійської диверсійної групи. Вони готували політичні вбивства в Одесі та області та займались підпалом партійних офісів за наказами ватажків бандформувань «ДНР» та «ЛНР». За планом бойовиків, це мав бути початок дестабілізації ситуації в області.

Також в Одесі СБУ затримала колишнього військовослужбовця, який за вказівкою так званих «ДНР» та «ЛНР» збирався вчинити ряд терактів. Оперативники вилучили у зловмисника пістолет-кулемет, автомат Калашникова та рушницю, 14 споряджених магазинів до них, набої, холодну зброю, а також матеріали з антиукраїнською пропагандою.

21

2223

24

У Костянтинівському районі українські міліціонери затримали двох розбійників, які представлялися співробітниками силових структур України і грабували мирних громадян. «Псевдосолдатів» затримали вже через кілька годин після скоєння злочину. Це стало можливим через своєчасне звернення постраждалих до органів внутрішніх справ. Правоохоронні органи відкрили кримінальну справу, затриманим загрожує великий термін тюремного ув’язнення з конфіскацією майна.

У селі Мемрик Красноармійського району Донецької області затримано 61-літню навідницю бойовиків. У ході допиту жінка зізналася, що збирала інформацію про переміщення військової техніки та дислокацію підрозділів української армії. Всі дані зловмисниця передавала бойовикам. Доказом цього є мобільний телефон з сім-картою, з якого вона неодноразово телефонувала ворогу.

В районі м. Селідове Донецької області українські прикордонники затримали чоловіка, що причетний до діяльності НЗФ. Він вже переданий міліції, і дає свідчення.

Триває ротація у лавах воїнів АТО.

Учора до Василькова повернувся зведений загін Повітряних Сил ЗСУ. Військовослужбовці гідно захищали територіальну цілісність України у найгарячіших точках зони АТО. Наші захисники отримали грамоти Командувача Повітряних Сил. За відданість та хоробру службу 11 військових нагороджені почесними нагрудними знаками Начальника Генерального штабу ЗСУ.

31323334353637

Також 40 працівників міліції Черкаської області повернулися після виконання бойових задач у Авдіївці та Артемівську. Зустрічали бійців колеги, друзі та рідні. Вже за тиждень бійці повернуться до виконання своїх обов’язків у області.

414243

Водночас зведений загін правоохоронців з Івано-Франківської області вирушив на Схід України. Частина міліціонерів вже несла службу в зоні АТО, що допоможе передати досвід колегам, які відправились туди вперше.

515253

Тривають роботи з розмінування районів Донецької і Луганської областей.

Зокрема, неподалік Артемівська військові сапери вже перевірили понад 10 гектарів сільськогосподарських угідь. Наші військові докладають усіх зусиль, щоб відновити безпечні умови для роботи в полі.

Також фахівці ДСНС спільно з експертами Міжнародного трастового фонду з підвищення рівня безпеки людини з Республіки Словенія розміновують території Донецької та Луганської областей, що були звільнені від бойовиків. Протягом цього тижня піротехніки обстежили 40 гектарів територій, виявивши 103 боєприпаси. Найбільшу кількість боєприпасів виявили у Слов’янському районі Донецької області та селі Луганське Артемівського району, у селі Комишне Станично-Луганського району та у селах Дмитрівка, Трьохізбенка і Побєда Новоайдарського району.

6162636465

Україна всіма силами підтримує вимушених переселенців з Донбасу.

8 квітня у м. Красний Лиман за ініціативою районної організаціїТовариства Червоного Хреста України відбувся благодійний концерт«Тепло душі» на підтримку вимушених переселенців, у якому взяли участь 500 осіб і 20 трудових колективів. На концерті було зібрано 8 тисяч грн., 800 одиниць одягу та взуття, близько 100 кг продуктів харчування.

Водночас на окупованих територіях поглиблюється гуманітарна криза і триває розвал фінансової системи.

За оперативною інформацією, через занижений курс гривні до російського рубля, встановлений окупаційною адміністрацією, підприємці м. Луганська відмовляються здійснювати оплату за продукцію російськими рублями. Курс 2:1, який встановили ватажки бойовиків, не відповідає реальній купівельній спроможності валюти, і змушує підприємців працювати у збиток.

А зараз – історія про одного з українських героїв, який захищає Батьківщину на передовій. Максим Негров – один із багатьох українців, який до Революції Гідності не мав жодного відношення до військової справи. Херсонець Негров був юристом – викладав в університеті. Але Євромайдан змінив його – як і мільйони інших українців. Після анексії Криму, Максим вирішив стати до лав Збройних сил, а саме до морської піхоти. З перших днів служби Максим прагнув потрапити на передову. Після відповідної військової підготовки він вирушив на Донбас.

Одного разу підрозділ морських піхотинців був направлений в одну із найгарячіших точок лінії оборони, де бойовики вирішили здійснити прорив. У тому запеклому протистоянні командування сектору найбільше покладало надію на морпіхів. Вони мали стримати наступ, і допомогти бойовим товаришам. Бій видався запеклим – замість однієї доби він протривав чотири. Весь час Максим був у бою, а його підрозділ щоразу давав відсіч силам російських окупантів. Кожен такий боєць – на вагу золота, адже з них загартовується сильна українська армія і кується наша перемога.

М.Негров

Поширити:

Залишити коментар:

коментар