З життя пішов легендарний вогнеборець – полковник Єрмаков

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

8 квітня 2015 року на 76-му році життя після тяжкої хвороби пішов у вічність полковник внутрішньої служби Микола Іванович Єрмаков – легендарний вогнеборець, який очолював відділ пожежної охорони у 1982-1993 роках. У пам’яті колег він назавжди залишиться людиною, яка наповнювала світ добрими справами та випромінювала невичерпну життєву енергію.

Микола Іванович пройшов гідний життєвий шлях. Народився 22 вересня 1939 року у селі Уди Золочівського району Харківської області. У 1959 році з відзнакою закінчив Харківське пожежно-технічне училище та був направлений до міста Кривий Ріг, де став інспектором, а згодом був призначений заступником начальника районної пожежної частини. Вже у 23 роки очолив пожежну частину. З 1966 року у Павлограді Микола Іванович працював заступником начальника загону по охороні підприємства оборонної промисловості та закінчив факультет протипожежної техніки та безпеки Вищої школи МВС СРСР.

У період служби на Дніпропетровщині Микола Іванович ліквідовував вогонь під час пожеж на великих промислових підприємствах, у лісових масивах. Завдяки його особистій участі та професійному керівництву загоряння вдавалося долати швидко та з мінімальними збитками.

Медаль «За відвагу на пожежі» Микола Іванович отримав за хоробрість під час гасіння масштабної пожежі на газовому родовищі поблизу селища Заплавного Магдалинівського району Дніпропетровської області у 1979 році. Вогонь вирував близько двох тижнів. Страшну стихію навколо бурової вежі вдалося здолати без людських втрат саме завдяки вмілому керівництву Миколи Івановича.

На початку 80-х років став до керівництва пожежними підрозділами Кіровоградщини. З його приходом вдалося модернізувати систему пожежної охорони області, покращити матеріально-технічне забезпечення та розбудувати службу в усіх розуміннях слова. У 1990 році Кіровоградський гарнізон отримав перехідний вимпел за кращу організацію служби серед підрозділів держави.

Не оминула професійну долю Миколи Івановича і Чорнобильська катастрофа – у 1987 році він прибув до Чорнобиля, де довелося гасити пожежу на третьому реакторі.

По завершенню служби Микола Іванович залишався душею з колективом – постійно відвідував молодших колег, ділився неоціненним досвідом. Його завзяття та відвага завжди були взірцем для оточуючих. Його життя варте наслідування. Для усіх рятувальників Кіровоградщини Микола Єрмаков був і завжди буде Героєм, Вчителем та Наставником. Вічна пам’ять! Висловлюємо глибокі співчуття дружині Валентині Петрівні та усій родині Миколи Івановича.

Керівництво та колектив Управління ДСНС України у Кіровоградській області.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар