РНБО: Серед бойовиків зростає напруга, можливі міжусобні сутички (ФОТО)

Незважаючи на неухильне дотримання Україною Мінських домовленостей, зокрема відведення важкого озброєння сил АТО від лінії розмежування, противник не припиняє збройних провокацій та обстрілів наших позицій.

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції  полковник Андрій Лисенко, вчора було зафіксовано 5 обстрілів наших позицій зі 120-мм мінометів, 3 випадки застосування ствольної артилерії, не менше 5 епізодів застосування бронетехніки НЗФ – БМП і танків.

Точки найбільшого зіткнення: на Маріупольському напрямку – с. Широкине і Чермалик, на Донецькому напрямку – н.п. Опитне і Авдіївка, а також Майорськ (передмістя Горлівки), с. Луганське, що поблизу Світлодарська, на Луганському напрямку – села поблизу Бахмутської траси – Новотошківське та Сокільники.

Протягом минулої добі зафіксовано польоти 2 ворожих БПЛА – в районі Красної Талівки (Луганщина), а також поблизу с. Мирне на півдні Донеччини. За минулу добу внаслідок бойових дій 2 українських військовослужбовців загинули, 4 – було поранено.

За даними розвідки, керівництво бандформування «ДНР» приводять свої загони у повну бойову готовність, закликаючи повернутися бойовиків, що перебувають у відпустках, на лікуванні, в Криму, на території Російської Федерації, а також інших місцях. Противник активно розповсюджує чутки про початок активних бойових дій і наступу на контрольовані Україною території, заздалегідь звинувачуючи у зриві перемир’я сили АТО.

В районі с. Зимогір’я Словяносербського району Луганської області (окупована територія) відбулися тактичні навчання противника. Бойовики прибули десантом на броні БМП, розгорталися в бойові порядки, вели вогонь з місця та в русі, навчалися долати мінні загородження.

На полігоні в районі м. Олександрівськ (передмістя Луганська) російсько-терористичні війська проводили навчальні стрільби з установок «Град». В районі Донецького аеропорту тривають заходи бойової підготовки підрозділів противника (за попередньою інформацією – загін «Бетмен»). Відпрацьовуються навички ведення наступальних дій піхоти за підтримки бронетехніки. Кількість бойовиків на блокпостах біля Донецька збільшена втричі – до 25 осіб на кожному.

Бойовики вкотре погрожують життю спостерігачів ОБСЄ. Учора під час поїздки регулярного патруля місії ОБСЄ на територію, що контролюється НЗФ «ДНР», бойовики зупинили машину спостерігачів на блокпості поблизу с. Широкине. Як зазначено у звіті місії, бойовики «відкрили попереджувальний вогонь з важкого кулемета та напівавтоматичної зброї у напрямі одного зі спостерігачів, який вийшов з машини для проведення переговорів». Нагадаємо, що будь-яка загроза життю членів місії ОБСЄ та обмеження їхньої свободи пересування є кричущим порушенням міжнародного права та Мінських домовленостей.

Водночас учора співпраці наших силовиків з ОБСЄ було присвячено спеціальне засідання Воєнного кабінету РНБО під головуванням Президента України.  Петро Порошенко наголосив на важливості взаємодії Спеціальної моніторингової місії з силами АТО, перш за все у питаннях фіксації епізодів порушень режиму тиші з боку противника, а також звільнення заручників. Глава держави виступає за створення пунктів спостереження в буферній зоні на найбільш небезпечних ділянках лінії зіткнення – поблизу Донецького аеропорту, Авдіївки, Пісків, Широкиного.

Росія продовжує постачання озброєння бойовикам. За маршрутом КПП «Ізварине» – Луганськ зафіксовано рух колони військової техніки противника, у складі якої було до 10 танків. До м. Дебальцеве, що контролюється НЗФ, продовжує прибувати військова техніка, особовий склад, вагони з боєприпасами та цистерни с пальним.

Водночас у лавах противника не вщухають чвари: протистояння між бандформуванням «ЛНР» та загонами «казаків» з НЗФ «Всєвєлікоє войско Донскоє» загострюється. Можливе бойове зіткнення між бойовиками очікується в м. Перевальськ (окупована частина Луганської області).

Українські воїни активно тренуються і здобувають необхідні бойові навички. На базі 184-го навчального центру Академії сухопутних військ, що на Львівщині, завершується навчання військовослужбовців, мобілізованих під час другого етапу четвертої хвилі мобілізації. Підготовка триває близько місяця. За перші п’ять днів військовослужбовці отримують теоретичні знання, а левова частка навчань припадає на бойові тренування та злагодження підрозділів.

GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA

На загальновійськовому полігоні у Житомирській області пройшли військові навчання, які відвідала військова делегація Збройних сил Естонської Республіки. Українські десантники під керівництвом інструкторів-учасників АТО продемонстрували бездоганний вишкіл та свої навички у стрільбах зі стрілецької зброї, бойових машин та протитанкових засобів. Естонські офіцери високо оцінили рівень підготовки у ЗСУ і зазначили, що українські офіцери та інструктори є справжніми професіоналами, які гідно навчають мобілізованих солдатів.

21222324252729-129-2

Вітчизняний військово-промисловий комплекс ремонтує техніку для нашого війська. За останній тиждень військові ремонтники відновили 257 одиниць озброєння та військової техніки, зокрема, 45 одиниць бронетехніки та 212 автомобілів. Усього з початку АТО було відремонтовано 22 тисячі одиниць озброєння та військової техніки.

31

Також у рамках спільної роботи Міністерства оборони та благодійних фондів наші військові отримали понад тисячу аптечок українського виробництва. Усі аптечки вже надійшли до військовослужбовців, які виконують бойові задачі у зоні АТО.

41

По всій території України тривають антитерористичні заходи. У Харкові СБУ затримала громадянку РФ на прізвисько «Тереза», яка входила до НЗФ «Міністерство державної безпеки ДНР». Жінка підозрюється в організації ряду вибухів у місті, в тому числі підриву стели з Державним прапором України на проспекті Правди 7 квітня. На початку 2014 року диверсантка була активною учасницею харківського так званого «Антимайдану». Згодом її було зараховано до лав бандформування, яке координувалося російськими спецслужбами. За завданням свого «шефа» на прізвисько «Док», росіянка прибула до Харкова у лютому цього року для збору розвідданих та організації диверсій. У квартирі жінки оперативники вилучили саморобний вибуховий пристрій, військове спорядження та антиукраїнську символіку.

515354

Депутат-комуніст однієї з місцевих рад організовував диверсійну групу для вчинення терактів у Дніпропетровській області. Наші оперативники затримали його і встановили, що зрадника було завербовано російськими спецслужбами в Криму навесні минулого року. З того часу зловмисник передавав інформацію про переміщення української військової техніки через соціальні мережі, а також планував організувати серію диверсій на транспортних магістралях області, а також біля військкоматів та волонтерських організацій в Кривому Розі. Під час обшуку у злочинця вилучили зброю, гранати «Ф-1», маски-«балаклави» та комп’ютерну техніку з матеріалами, що підтверджують роботу затриманого на ворога.

6162

Українські правоохоронці вилучають боєприпаси в зоні АТО.

На Донеччині поблизу Маріуполя виявлено 28 боєприпасів, які знаходилися серед побутового сміття. Попередньо встановлено, що це снаряди, призначені для БМП. Небезпечну знахідку вилучили з місця події та направили на експертне дослідження.

7172

В Авдіївці правоохоронці вилучили у місцевого мешканця протитанкову міну. Зловмисник ретельно заховав міну серед сміття. За словами підозрюваного, протитанкову міну він знайшов біля водойми і зберіг «для особистого користування». При цьому боєприпас знаходився в приватному секторі і створював небезпеку для місцевих мешканців. Авдіївські міліціонери направили міну на експертизу.

Українські міліціонери допомагають своїм колегам на сході України. Працівники транспортної міліції відправлять у зону АТО великодні ласощі. Паски стануть головною окрасою великоднього стола для бійців на сході України. В рамках цієї акції парафіяни та небайдужі люди принесли до одного з храмів Львова багато різноманітних продуктів, традиційних для Великодня. Ініціатори акції сподіваються, що таким чином підтримають бойових дух українських міліціонерів та подарують їм частинку свята.

81828384

На звільнену частину сходу України продовжує прибувати гуманітарна допомога. Через контрольний пост «Новоайдар» до Станиці Луганської прослідували 2 вантажних автомобілі з гуманітарним вантажем, які везуть 5 тонн засобів гігієни від Міжнародного комітету Червоного Хреста для місцевих мешканців.

Водночас бойовики не переймаються проблемами місцевих мешканців і розграбовують окупований Донбас. За наявною інформацією, бойовики продовжують демонтувати та вивозити до Росії обладнання підприємств з окупованої території. Зокрема йдеться про Луганський завод прокатних валків і Зуївський енергомеханічний завод, що неподалік м. Харцизьк, які забезпечували роботою тисячі фахівців.

Сьогодні розповідаємо ще одну історію про українських військових, які обороняють Україну на передовій. 

Володимир закінчив Харківський університет повітряних сил ім. Івана Кожедуба в березні замість червня – через прискорений випуск. Відразу після цього добровільно подав документи, щоб служити в АТО. На блокпосту в Попасній лейтенанта призначили командиром артилерійського взводу Нацгвардії. Свій вибір лейтенант пояснює просто – так було треба, так правильно.

Володимир родом зі Львівської області, з родини військових. Старший брат нацгвардійця нещодавно отримав статус учасника бойових дій – був в АТО з першого дня, вже пройшов 4 ротації. Ще один брат – капітан Збройних сил України, батько теж служив у протиповітряній обороні. Але їхати в зону АТО лейтенант вирішив самостійно. Вдома військового чекає дружина і маленька дочка. Їх він побачить тільки у відпустці, перед наступною ротацією. Рідні розуміють і приймають його вибір.

За словами бійця, після випуску не лише він записався добровольцем, ще як мінімум 10 його товаришів пішли боронити Україну в підрозділи аеромобільних військ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар