РНБО: Ситуація в зоні АТО загострилася (ФОТО, ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Ситуація в зоні АТО загострилася, проте залишається повністю контрольованою. Вчора зафіксовано щонайменше 5 епізодів роботи важкого озброєння НЗФ по наших позиціях – йдеться про ствольну артилерію та 122-мм міномети.

Про це сьогодні на щоденному брифінгу розповів речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

Вчора бойовики активно атакували наші позиції в районі Донецького аеропорту – в районі Авдіївки та Опитного. На цей рубіж оборони припадає понад половина епізодів порушення режиму тиші з боку бойовиків. Нагадуємо, що ватажки НЗФ неодноразово заявляли, що відвели озброєння таких калібрів від лінії розмежування, відповідно до Мінських домовленостей. Внаслідок підриву на ворожій міні в районі Авдіївки 3 українських військовослужбовців загинули, 2 – було поранено. На інших рубежах оборони постраждалих бійців АТО немає.

Окрім околиць Донецька, найбільш гарячими точками на лінії зіткнення вчора були с. Широкине і Бердянське поблизу Маріуполя, Майорськ (передмістя Горлівки), с. Кримське і Нижнє поблизу Бахмутської траси.

Протягом минулої доби зафіксовано політ 1 ворожого БПЛА поблизу Маріуполя. За даними розвідки, на території, що контролюється бандформуваням «ЛНР», окупаційна адміністрація проводить примусову реєстрацію чоловіків, які ще мають роботу. Згідно з задумом бойовиків, у разі необхідності зареєстровані примусово будуть залучені до бойових дій на боці НЗФ.

Українські військовослужбовці щоденно підвищують свої бойові навички. На Дніпропетровщині тривають навчання наших десантників. Військовослужбовці виконали стрільби з самохідних артилерійських установок «Нона» та відпрацювали вправи зі знищення засідок ворожих диверсантів.

Водночас на базі Військової академії м. Одеса проходять навчання майбутніх офіцерів за вдосконаленою програмою підготовки. Під час практичних вправ курсанти тренуються на БМП та БТР, здійснюють багатокілометрові марші, виконують бойові стрільби. Цього року кожен із військовослужбовців отримає додаткову спеціальність механіка-водія. Крім того, навчання українських курсантів тепер максимально наближено до умов реального бою завдяки системі MILES-2000 (МАЙЛЗ-2000). Це тренувальна військова система американської розробки з використанням найсучасніших технологій.

Також триває мобілізація техніки для потреб сил АТО. У Сумах збирають спеціальну техніку для військових частин. Таким чином в рамках проведення четвертої хвилі мобілізації на Схід України відправлено майже 40 одиниць інженерної техніки, зокрема трактори і бульдозери.

Україна забезпечує своїх воїнів найсучаснішою зброєю. Зокрема, на Львівському бронетанковому заводі розпочалося серійне виробництво військового броньовика «Дозор-Б». Завод вже має замовлення на 40 нових машин від Міністерства оборони України. Наразі машина проходить іспити з залученням фахівців ЗСУ, «Дозор-Б» показав відмінні результати у польових умовах. Крім того, на заводі триває ремонт та відновлення танків і БМП, які до кінця квітня будуть відправлені до частин ЗСУ.

Також у Сумах розроблено проект експериментальної бойової десантно-штурмової машини. Машина захищена потужною бронею, яка може захистити екіпаж від крупнокаліберного кулемета, а також витримує вибух потужного фугаса. Наразі триває підготовка до її виробництва.

Українські силовики знешкоджують бойовиків та їхніх поплічників. Учора наші прикордонники поблизу с. Диліївка затримали чоловіка, який, ймовірно причетний до діяльності НЗФ. В ході проведення особистого огляду затриманого, було виявлено свіжі поранення лівого плеча та правого коліна, походження яких чоловік пояснити не міг. У цьому ж районі правоохоронці затримали громадянку України, яка їхала автомобілем з Горлівки до Дзержинська. У ході перевірки у жінки виявили карту Донецької області з відмітками, характер яких вона не змогла пояснити. Затриманих передано правоохоронним органам.

Історія про життя і бойових шлях офіцера Героя України підполковника Юрія Коваленка.

КоваленкоЮрій Коваленко – представник військової династії, син офіцера-підводника. Друзі та товариші характеризують заступника командира загону спеціального призначення не інакше, як винятково мужнього військового. За багато років служби, підполковник Коваленко став професійним воїном, який вимагав не меншого професіоналізму і бездоганних бойових навичок від своїх бійців.

Такі високі стандарти стали у нагоді з початком АТО, урятувавши чимало життів під час бойових дій. З перших тижнів конфлікту на сході України підполковник Коваленко неодноразово брав участь у бойових рейдах, виконував завдання з охорони важливих об’єктів, і супроводжував спеціальні вантажі. Згодом він очолив зведений розвідувальний загін, який успішно виконував задачі з захисту державного кордону в районі КПП «Ізварине». Підполковник завжди зустрічав ворога зі своїми побратимами у найнебезпечніших місцях.

Саме за ці якості й справжні командирські навички Юрію Коваленку було присвоєно звання Героя України. Такі, як він, – назавжди стануть прикладом для сучасних українських військовослужбовців і майбутніх поколінь, адже завдяки непохитності таких воїнів Україна дає відсіч окупанту.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар