Пожертв для армії поменшало чи Великі здобутки маленького села (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Хвиля підтримки української армії серед олександрійців останнім часом значно спала. Через шалене здорожчання продуктів першої необхідності люди стараються зекономити на всьому. Дехто й сам потребує допомоги. А тому пожертв на потреби армійців стає дедалі менше, бідкаються місцеві волонтери, додаючи, що у активних громадян вичерпуються ресурси. 

Втім, у маленькому селі Гайове Олександрійського району, де нині мешкає всього 260 осіб, й ті переважно пенсіонери, про військових не забувають. Не шкодуючи останніх коштів, гаївчани збирають допомогу для фронту. І цими днями передали до Координаційного центру волонтерів м. Олександрії з десяток коробок з продуктами харчування та кілька пакунків із засобами особистої гігієни, а окремо кошти для поранених бійців. Серед усього – домашнє консервування, борошно, цукор і сало, туалетний папір, пральний порошок та мило. Певно, дякуючи таким громадам, місцеві волонтери не впадають у відчай. Кажуть, рішучості і позитиву набираються від вояків. І, дивлячись на них, просто не мають права розслаблятись, а тому вишукують різноманітні варіанти, як і де знайти ту необхідну і важливу підтримку.

«Допомоги від місцевих, дійсно, поменшало, – констатує Ірина Кабанова, керівник Координаційного центру волонтерів м. Олександрії. – Втомилися люди. І ми розуміємо, що грошей не вистачає. Але ж хіба можна якось порівняти наше буденне життя з фронтовими біда? Не всі це й зрозуміють. Проте, як і півроку тому, сьогодні бійці потребують нашої підтримки – моральної і матеріальної. І щоб не зволікати, ми стукаємо у всі двері, привертаючи увагу громадськості до військових потреб».

Такою підтримкою для олександрійських волонтерів наразі є тісна співпраця з іноземними доброчинцями – колегами по справах милосердя. Лише за останні два місяців місцеві волонтери кілька разів отримували суттєву гуманітарну допомогу від англійців. А це вам і чимала партія військової амуніції, сухпайки та чай. Все це українським воякам пересилають активісти волонтерської організації «Лондон Євромайдан» та громади Манчестера. «Певно, це не остання допомога із закордону, – зазначає Ірина. – Що не менш приємно, організована вона дякуючи нашому земляку й волонтеру Сергію. Ще півроку тому він особисто долучався до роботи нашого центру, а нещодавно виїхав до Англії, де нині працює. Але, як справжній патріот, небайдужий до військових проблем, якими постійно переймається. Знайшов колег по духу й в Англії. Тепер сприяє транспортуванню гуманітарки в Україну».

А от одне з олександрійських підприємств, а саме ТОВ «Агро Степ», вишукало можливість надавати цільову допомогу пораненим бійцям у досить цікавий спосіб: реалізуючи покупцям розфасоване борошно, частину коштів передають військовим. «Пакунки з ним принесли й до центру, – розповідає Ірина. – Від реалізації кожного 50 копійок йде на допомогу тяжкопораненим солдатам АТО. Перерахунок коштів здійснюється щоквартально через громадську ініціативу «Армія SOS Кіровоград».

Хочеться відзначити й активну життєву позицію двох олександрійських волонтерів – автомеханіків Володимира Малишева та Олександра Троцюка, які на передовій кілька місяців поспіль ремонтують військову техніку. Сьогодні вкотре хлопці повернулися з АТО до Олександрії і пригнали сюди чотири пошкоджених ЗІЛа. Полагодити цю техніку безпосередньо на передовій не вдалося, оскільки вона аж надто розбита і потребує капітального ремонту. Та самотужки, без підтримки небайдужих містян, «поставити» машини на колеса навряд чи вдасться. Тому волонтери й звертаються до всіх небайдужих земляків, хто готовий допомогти у ремонті, чи то своїми силами, чи запчастинами, інструментом або ж грошима.

Вас чекають у Координаційному центрі волонтерів м. Олександрії, що знаходиться за адресою: вул. 50 років Жовтня, 12. Тел:095-194-90-60 або 096-130-64-94.

Наталія Луценко для Першої електронної газети. Фото автора.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар