Деякі кіровоградські депутати відмовилися вшанувати Тараса Шевченка

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні на розгляд депутатів Кіровоградської обласної ради було винесено питання про перейменування обласної дитячої бібліотеки ім. А. Гайдара (діяча радянської армії, карателя «малих народів СРСР», як його називають мешканці Сибіру, вбивці-психопата і дитячого письменника) на честь видатного українського поета Тараса Шевченка.

Як повідомляє кореспондент Першої електронної газети з сесійної зали, з таким проханням до депутатів звернувся колектив дитячої бібліотеки (лист-звернення читайте тут). Проте народні обранці не підтримали ідею бібліотекарів та громади.

Для перейменування бібліотеки не вистачило всього 7 голосів: 44 депутати проголосували «За», 3 особи утримались і 4 – проти. Цікаво, що на екрані в сесійному залі показали імена лише трьох із чотирьох осіб, які були проти увічнення імені Шевченка – Ігоря Добрянського (ВО «Батьківщина»), Ігоря Гербіченка (був членом Партії Регіонів, інформація про нинішню партійну приналежність на сайті облради відсутня) і Ольги Заточної (Комуністична партія).

Перед голосуванням представник «Батьківщини» Ігор Добрянський, який до того ж є доктором педагогічних наук, професором, відмінником освіти України, заслужений працівником освіти України, який очолює Кіровоградський інститут регіонального управління та економіки Університету сучасних знань, звернувся до депутатів з проханням не підтримувати ідею про переіменування, адже в Кіровограді і так багато «Шевченків» – гімназія, вулиця, пам’ятник… «Ще давайте магазин Шевченка зробимо», – зазначив Добрянський.

При цьому він розповів, що Аркадій Гайдар є частиною історії українського народу, видатною особистістю і письменником, воїном радянської армії, який загинув 1942-го року з кулеметом в руках на полі бою. Не зважаючи на позицію Добрянського, історичні факти підтверджують, що Гайдар був постійним пацієнтом психлікарень, лікарі визнали в нього алкогольну залежність, а та ж радянська влада звинувачувала його у надмірній жорстокості в боротьбі з «ворогами радянського народу». За це його навіть було виключено з Компартії. Загинув він 1941 року. Щодо обставин смерті Гайдара існує лише офіційна версія Компартії, яка не має під собою жодного документального підтвердження.

Нагадаємо, Перша електронна газета опублікувала статтю «Обласна дитяча бібліотека з ім’ям видатного… вбивці-психопата» про те, ким в реальному житті був дитячий письменник Аркадій Гайдар, якого радянські ідеологи перетворили в культову особистість з метою виховання радянських людей.

Редакція запрошує всіх охочих (істориків, краєзнавців, працівників та читачів бібліотек) до відкритого спілкування на тему доцільності переіменування дитячої бібліотеки ім.Гайдара. Для висвітлення ваших позицій пропонуємо сторінки інформаційного сайту “Перша електронна газета“.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар