Посада №1: у Кіровограді обговорювали майбутнього мера

Сьогодні у Кіровограді обговорювали вимоги до кандидатів на посаду міського голови на місцевих виборах для їх підтримки на осінніх виборах. Правда, ні критеріїв оцінки кандидатів, ні механізми контролю організатори не запропонували.

Організували круглий стіл на тему «Кіровоград: посада №1. Вибори 2015» громадська спілка «Громадянський центр розвитку суспільства». Серед спікерів анонсували Лесю Шутенко, представника спілки,  Олександра Рубана, доцента кафе кафедри гуманітарних та соціально-економічних наук МАУП, Сергія Бедзая, виконавчого директора місцевого відділення Українського союзу промисловців і підприємців (голова правління – Євген Бахмач, ПАТ «Радій»), голову Комітету виборців в області Володимира Гришка та колишніх міських голів Кіровограда Володимира Пузакова та Олександра Саінсуса. Щоправда, колишні очільники міста захід проігнорували.

Найбільш змістовним виступом була промова Олександра Рубана.  Він заявив, що політичні партії не акумулюють і не представляють інтереси виборців, а є інструментом приходу до влади політиків. У програмах партій питання місцевого самоврядування не є пріоритетними і розроблені вкрай слабко. На закиди присутніх, що у випадку нашого міста більшість міських голів де-факто представляли не політичні партії, а фінансово-промислові групи Кіровограда, Олександр Рубан відповів, що не пропонує рецептів, а окреслює проблему.

Модератор заходу Ірина Згривець у якості прикладу виборного міського голови навела Олександра Пашутіна, єлисаветградського міського голову, який власне не обирався безпосередньо громадою і відзначився організацією кількох єврейських погромів і забороною відкриття публічних бібліотек на численні звернення громади міста. Серед можливих кандидатів на осінніх виборів вона назвала людей, за визначених у результаті опитування. Опитування, за її словами, проводилось серед знайомих і друзів у мережі Facebook.

Сергій Бедзай свою промову побудував на критиці «бізнес-еліти, яка приходить до влади для вирішення своїх питань і грабує народ». У якості прикладу не-представника фінансово-промислових груп він назвав Павла Штутмана, голову спостережних рад ПрАТ “Ельворті Груп” та ПрАТ “Гідросила Груп”, обраного до обласної ради по багатомандатному виборчому округу від Кіровоградської обласної організації Партії регіонів. Також він анонсував про створення на завтрашньому бізнес-форумі суспільно-економічної коаліції «Рідний край» яка, можливо, підтримає когось з кандидатів на цю високу посаду.

Відповідей на питання, які вимоги висувають організатори круглого столу до кандидатів у мери, які пропонуються механізми контролю і які наслідки для проведення виборчої кампанії матиме підтримка громадською спілкою «Громадянський центр розвитку суспільства», запрошені не отримали, проте організатори запевнили, що під час наступних круглих столів будуть напрацьовані конкретні механізми просування громадою в особах членів цієї спілки достойних кандидатів на посаду міського голови.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар