Кіровоград – місто літніх майданчиків чи пивних палаток?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кілька років тому серед кіровоградців почалось культивування ідеї європеїзації міста і, за прикладом культурних центрів старої Європи, міська влада взялася за повернення Кіровограда до його історичних витоків. Але не минуло й кілька років, як її погляди кардинально змінилися і тепер місто веде боротьбу проти тих, кого ще нещодавно підтримувало і заохочувало – проти місцевих підприємців, власників закладів літньої торгівлі. Цікаво, що боротьба ця розгорнулася напередодні місцевих виборів. Можливо це і співпадіння, але дивно, що секретар міської ради довів протистояння з бізнесом до стану «особистої вендети». 

Перші кроки до Європи: з чого все починалося

Одним з етапів олюднення Кіровограда і відходу від старої «совковості» стала ідея створення центральної пішохідної вулиці, реконструкція будинків, створення зони культурного відпочинку. Так на Дворцовій повиростали відкриті літні майданчики з живими квітами і ошатним декором, від яких пахло гарячою кавою і смачними десертами. А головне – нарешті в місті з’явилося місце, куди не соромно запросити друзів і направити туристів.

Сприяло цьому рішення виконкому № 227 від 29 квітня 2014 року, за яким міська влада дозволила розташування літніх майданчиків на пішохідній дорозі по вулиці Дворцовій. Тоді йшлося всього про 13 таких споруд. (З документом можна ознайомитися тут – Рішення 227)

У результаті тут з’явилися літні тераси «Віденська кава», «Мокко», «Прімо Віоліно», «Дві кави», «Варенична» і Дворцова швидко перетворилася на маленький культурний оазис. І це не був аналог «генделиків» у центральному сквері, де під звуки шансону місцева і заїжджа «гоп-стоп-еліта» заливалася пивом, чи копія не так давно забутих «культурних закладів» на перехресті вулиць Шевченка і Декабристів, які в народі іменували «п’яним углом» (звідки така назва – само собою зрозуміло).

Але цього року міськвиконком чомусь кардинально змінив своє рішення і почав активну боротьбу проти тих же літників, які ще недавно підтримував, іменуючи засобом окультурення міста.

Залишиться тільки один: операція «Вендета»

Почалося все зі звинувачень у тому, що дані об’єкти нібито зведені без належної документації і дозволів від профільних управлінь. Якщо так, то куди влада дивилася до цього і чому не била на сполох, коли майданчики лише починали зводити? Мабуть, чиновники мовчали, бо документація і дозволи у власників павільйонів таки є… Принаймні, на цьому наголошує власниця «Мокко» Олена Марцифей. За її словами, все по-закону – заклад має необхідні дозволи, а ще ескіз і проект, затвердженні в управліннях архітектури і торгівлі. До речі, її кав’ярня зараз чи не найбільш «невигідна» міській владі і після численних сварок і «переведення стрілок» з одного управління на інше, справа врешті потрапила до суду. У боротьбі з неадекватною діяльністю міськвиконкому («хочу – приймаю рішення, хочу – скасовую») колектив «Мокко» підтримав і ресторан «Прімо Віоліно».

На чиїй стороні не була б правда, та останню крапку в цій справі поставить саме суд. От тільки з судом теж не все так просто. Так, наприклад, 23 березня секретар міської ради Іван Марковський оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці лист щодо болючих йому літників. У тексті Марковський, вболіваючи за «повернення центру міста його неповторного архітектурного вигляду», звинувачує власників літніх майданчиків в «аморальності і поганому вихованні з дитинства», стверджує, що вони зі своїми павільйонами «ігнорують інтереси і бажання всієї громади». (Детальніше з текстом можна ознайомитися на сторінці І.Марковського у Фейсбуці чи тут – Лист)

Але що з цього приводу думає сама громада? Кіровоградці не забарилися з відповіддю і засипали Фейсбук майже 75-річного Марковського гнівними відгуками. Виявилося, що люди задоволені діяльністю літніх торгівельних павільйонів при кав’ярнях і ресторанах, бо вони надають і Дворцовій, і місту європейського шарму.

Тож, схоже, що думки громади і захисника її інтересів Івана Марковського кардинально розходяться. Але секретар все одно продовжує наполягати на своєму. Більше того, в опублікованому ним листі легко розгледіти спробу вплинути на майбутнє рішення суду.

Облом стереотипів: кого насправді захищає Марковський?

На хвилі патріотизму Іван Марковський обіцяє кіровоградцям, що міськвиконком і надалі ламатиме стереотипи та захищатиме нашу центральну вулицю від підприємців. А з метою захисту виконком вводить ряд вимог до бажаючих вести літню торгівлю на Дворцовій. Цікаво, та під ці вимоги підходять не торгівельні тераси європейського типу, а пластикові «пивнушки» під парасольками. (З документом можна ознайомитись тут – Положення)

От так очільники міста і «ламають стереотипи» про те, що ми рухаємося в Європу. З іншого боку, чого ще можна було чекати від майже 75-річного дідуся, все життя якого минуло у «совковій» муштрі?

Прикро, але людина, яка вирішує долю всього міста, поводиться, як головний персонаж казки Івана Франка «Лис Микита». Адже як тоді пояснити його запальну ненависть до літніх майданчиків, коли Кіровоград щороку страждає від повеней після кожного дощу, коли з дня на день мідною кришкою накриється міська каналізація і люди плаватимуть вже не в дощовій воді, а у власних нечистотах, коли міські дороги латаються-перелатуються, а ям не меншає, коли воду з кранів не можна ні пити, ні їсти варити під загрозою отруєння і кишкового розладу, коли зупинки громадського транспорту на очах перетворюються на смітники і їх місяцями ніхто не прибирає…

З огляду на таку кількість гострих і невирішених проблем, дивно, що Марковський їх просто не бачить, поринувши у власну незрозумілу боротьбу з місцевими підприємцями.

Марія Нагай, для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар