З 1 квітня Україна зупинить закупівлі російського газу

Україна має намір з 1 квітня зупинити закупівлю російського газу, оскільки в цьому немає необхідності, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

«Необхідності купувати російський газ немає. Зараз ми перестанемо його купувати», – зазначив він, повідомляє Радіо Свобода.

За словами міністра, це пов’язано з тим, що ціна газу, імпортованого Україною з Європи, нижча від ціни його закупівлі у Росії. У першому кварталі цього року Україна купує російський газ по 329 доларів.

З 1 квітня перестає діяти так званий «зимовий пакет» домовленостей про постачання газу між «Нафтогазом» і «Газпромом», які були досягнуті минулої осені у тристоронньому форматі. Наступний раунд тристоронніх газових переговорів щодо так званого «літнього пакету» – постачання російського газу в Україну після 31 березня – має відбутися в середині квітня.

Після тристоронніх газових переговорів 20 березня Володимир Демчишин заявив, що Україна розраховує на ціну російського газу у 250 доларів за тисячу кубів.

Водночас міністр енергетики Росії Володимир Новак заявив, що російська сторона готова розглядати знижку на газ для України, але вона має встановлюватися щоквартально.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар