Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Вчора, 15 березня фактів використання ворожої артилерії не зафіксовано. Місця найбільшого напруження, де трапляються провокації бойовиків з використанням стрілецької зброї, гранатометів, бронетехніки та мінометів, – населені пункти на схід від Маріуполя, район Донецького аеропорту, н.п. Майорськ під Горлівкою, с. Сокільники неподалік Бахмутської траси.

Також бойовики двічі використали стрілецьку зброю і гранатомети безпосередньо по селищу Піски. Вже сьогодні, 16 березня, після опівночі, бойовики проявили активність в районі наших позицій поблизу Широкиного та Авдіївки. Про це розповів сьогодні на брифінгу речник штабу Антитерористичної операції  полковник  Андрій Лисенко.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, поранених немає.

Розгортається інтенсивний інформаційно-психологічний вплив на місцеве населення та сили АТО з боку противника шляхом поширення інформації про початок активних бойових дій практично на всіх напрямках. Також, за інформацією розвідки, на станцію Краснодон з РФ щоденно прибувають залізничні потяги з боєприпасами для бойовиків.

Упродовж останніх днів спостерігається концентрація сил, військової техніки та артилерійських систем НЗФ та підрозділів ЗС РФ у Луганську, в районі м. Щастя та на Маріупольському напрямку. Бойовики накопичили значні запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів. За оперативною інформацією,  диверсійно-розвідувальні групи противника намагаються зібрати інформацію про розташування сил АТО на Луганському напрямку.

Вчора в районі н.п. Красногорівка Мар’їнського району Донецької області загинув відомий волонтер групи «Аеророзвідка» Володимир Кочетков-Сукач на прізвисько «Чубакка». Він підірвався на розтяжці.

11

Володимир брав активну участь в подіях Революції Гідності, пікетував «Межигір’я», потім був у лавах перших добровольців, які протистояли сепаратистам у Маріуполі 9 травня 2014 року.

Згодом «Чубакка» став ідейним натхненником та волонтером групи «Аеророзвідка», займався конструюванням та випробуванням безпілотників, розшифровував фотографії повітряної розвідки. Завдяки його зусиллям українська авіарозвідка врятувала життя багатьох українських військовослужбовців.

У загиблого залишилася дружина та четверо дітей.

Крихкість нинішнього перемир’я на Донбасі підтвердив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

12

«Я можу підтвердити, що Росія все ще знаходиться в Східній Україні. Кордони відкриті, і це дозволяє легко пересуватися туди-сюди. Росія має там свої сили, устаткування і навчає сепаратистів» – зазначив генсек НАТО.

14 березня Президент України Петро Порошенко підписав указ про нагородження українських військовослужбовців за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України. Державними нагородами відзначено 158 військовослужбовців Збройних Сил України, співробітників Міністерства внутрішніх справ та Державної служби з надзвичайних ситуацій. 95 воїнів нагороджено посмертно. Більшість нагороджених – герої оборони Дебальцевського плацдарму.

Один із нагороджених героїв – командир взводу спостереження розвідувальної роти 24-ї окремої механізованої бригади Володимир Гера. Глава держави вручив особисто вручив йому орден Богдана Хмельницького III ступеня.

24-річний старший лейтенант Гера 31 серпня 2014 року врятував близько 400 бійців, які брали участь в обороні Луганського аеропорту. Він корегував вогонь артилерії ЗСУ, але внаслідок бойових дій отримав важкі осколкові поранення руки, легені та хребта. Наразі офіцер знаходиться в лікарні м. Дрезден, Німеччина. Кожен з таких офіцерів вартує цілого війська – з ними українська армія буде відновлена як могутня та грізна сила.

3132

Українські спецслужби успішно протидіють ворожій агресії.

Наші оперативники затримали оператора телеканалу «Новороссія ТВ», що розповсюджує антиукраїнську пропаганду, популяризує та героїзує бандитів на Сході України. Зловмисник – мешканець Хмельницької області, що восени виїхав до Донецька, з метою участі в інформаційній агресії проти України. Спільно з іншими пропагандистами він неодноразово знімав репортажі за участі ватажків бандформувань, виправдував їх злочини та підбурював до порушення територіальної цілісності держави.

Також СБУ виявила схованку зі зброєю та вибухівкою на території заводу поблизу н.п. Часів Яр неподалік від Артемівська. У схованці виявлено 6 кг тротилу, 2 міни, 19 гранат Ф-1, 2 ручних протитанкових гранатомета, набої до стрілецької зброї, у тому числі до снайперської гвинтівки. Підходи до схрону було заміновано мінами-розтяжками російського виробництва.

41424344

Водночас українські військовослужбовці успішно розміновують населені пункти Донбасу

Так, українські сапери розмінували селище Комінтернове Волноваського району Донецької області. Зокрема, військові-захисники Маріуполя знешкодили декілька мінометних мін на дорогах, 4 танкові снаряди, протитанкові постріли та два реактивних снаряди ракетних систем залпового вогню «Ураган». Особливо велику роботу проведено біля місцевої школи та дитячого садка. Селище знаходилися під постійним вогнем бойовиків, але тепер фахівці змогли виконати усі поставленні завдання. Нагадаємо, що угода про розмінування селища була досягнута у тісній співпраці українських військових з моніторинговою місією ОБСЄ в Україні.

515253545657

Українському добровольчому руху виповнився рік.

В Ізюмі відзначили рік з дня створення першого добровольчого батальйону Національної гвардії України. Тепер він носить ім’я Героя України генерала Сергія Кульчицького, який минулої весни трагічно загинув у зоні АТО. Військовослужбовці батальйону першими прийняли на себе удар ворога в квітні 2014 року. Нацгвардійцям вручили пам’ятні знаки за високі показники бойової готовності та відмінне ставлення до виконання своїх обов’язків. Урочистості провели під час ротації, щоб забезпечити повну присутність добровольчого підрозділу. Святковим концертом присутніх привітали місцеві колективи.

616263646566

Українські патріоти підтримують наших військовослужбовців.

Завдяки патріотично налаштованим благодійникам, наші військові, що дислокуються на Дніпропетровщині, отримали 500 матраців та 500 подушок. Нові спальні приналежності отримають воїни, яких буде мобілізовано в рамках чергової хвилі мобілізації.

7172

Здійснюється планова ротація підрозділів сил АТО.

Правоохоронці Івано-Франківщини вирушили в зону АТО, щоб замінити своїх колег. Для більшості з них це уже не перша поїздка в район бойових дій. Бійці нестимуть чергування на блокпостах, охоронятимуть громадський порядок в населених пунктах. Правоохоронці добре підготовлені та належно забезпечені усім необхідним для виконання службових обов’язків.

818283848586

Поширити:

Залишити коментар:

коментар