Триває інтенсивна підготовка російсько-терористичних військ (РНБО)

Противник продовжує нарощувати свої угрупування на всіх основних напрямках на лінії розмежування, проводить передислокацію своїх сил та військової техніки, в тому числі зенітно-ракетних комплексів. Водночас, за оперативною інформацією, триває інтенсивна бойова підготовка підрозділів російсько-терористичних військ. Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу речник штабу Антитерористичної операції  полковник Андрій Лисенко.

Команди інструкторів укомплектовані в основному російськими громадянами – як кадровими офіцерами, так і найманцями, що мають значний досвід служби у ЗС РФ і участі у бойових діях. За даними розвідки, станом на 12 березня, у складі НЗФ 15-20% бойовиків мають українське громадянство, решта – російські найманці.

За минулу добу противник обстріляв наші позиції у зоні АТО 58 разів, та двічі – населені пункти. Зафіксовано використання противником артилерії та бронетехніки проти наших військовослужбовців. Найбільш запеклі бої точилися біля с. Широкине під Маріуполем, та в селищі Піски під Донецьком, а  районі с.  Старогнатівка  Волноваського  району Донецької області бойовики намагалися штурмувати наш опорний пункт. Напад відбито.

Вже сьогодні після опівночі було зафіксовано 2 обстріли наших позицій в районі селища Піски, обійшлося без втрат.

Відведення важкого озброєння бойовиків від лінії розмежування носить демонстративний характер: техніка НЗФ курсує по колу, або переховується у закритих приміщеннях промислових районів великих міст та віддалених об’єктах сільськогосподарського призначення. Нагадаємо, що відведення важкого озброєння за умови обов’язкового моніторингу представниками СММ ОБСЄ є однією з основних вимог Мінських домовленостей, яких Україна неухильно дотримується.

За минулу добу зафіксовано польоти 4 ворожих БПЛА поблизу н.п. Широкине та Станиця Луганська.

За минулу добу загиблих серед українських військовослужбовців немає, 2 було поранено.

На окупованих територіях Донбасу панують свавілля та хаос.

За оперативною інформацією, серед мешканців м. Алчевськ зростає невдоволення присутністю у місті бойовиків з банди «4-а бригада народної міліції ЛНР», жителі обурені мародерствами, грабунком, захопленням будівель, підприємств, установ та організацій. Найближчим часом очікується прибуття ще 2800 бандитів.

Також відомо, що ватажки бойовиків розгортають так звані «мобілізаційні заходи». На підприємствах і шахтах на окупованій території складаються мобілізаційні списки працівників, під приводом підготовки до «наступу українських військ».

А зараз до Вашої уваги – короткі підсумки вчорашнього засідання РНБО України.

Указом Президента України затверджено склад та повноваження Воєнного кабінету РНБО, який займатиметься оперативними рішеннями щодо відбиття збройної агресії проти України, забезпеченням українських військових, переведення національної економіки для функціонування в умовах особливого періоду, та координації військової допомоги від іноземних держав. До воєнного кабінету входитимуть вище керівництво держави та силових відомств.

Також, за результатами засідання РНБО, уряд має розробити комплекс заходів щодо відновлення функціонування захисних споруд цивільного захисту.

На засіданні прийнято рішення про створення належної матеріально-технічної бази для лікування, реабілітації та оздоровлення військовослужбовців та інших осіб, які брали безпосередню участь в АТО.

Українська держава виплачує заслужену винагороду нашим героям.

За успішне виконання бойових завдань та знищення 2 бойових бронемашин ворога військовослужбовці 128-ї гірсько-піхотної бригади отримали 85 тисяч 200 гривень.

Загалом на розгляд до штабу АТО вже надійшли документи на виплату грошових винагород за знищені 210 одиниць ворожої військової техніки, в тому числі – за 29 знищених та 1 захоплений танк. До кінця березня усі документи будуть розглянуті. Після отримання підтвердження буде видано наказ штабу АТО на виплату відповідних винагород.

По всій території України тривають антитерористичні заходи.

На контрольному посту поблизу Горлівки наші прикордонники затримали чоловіка, причетного до діяльності НЗФ, який намагався виїхати з тимчасово непідконтрольної території.

Під час перевірки його автомобіля було виявлено військову форму з розпізнавальними знаками РФ, речовину, схожу на вибухівку (ймовірно, пластид) та гранату Ф-1 із запалом, а також низку документів, що свідчать про приналежність цього громадянина до НЗФ. Чоловік пояснив, що перебував у складі бандформування «ДНР», проте був звільнений.

21222324

Учора, у Луганській області оперативна група СБУ спільно з міліцією виявили на узбіччі траси «Лисичанськ-Артемівськ» саморобний вибуховий пристрій, замаскований під вогнегасник. Встановлено, що бойовики банди «Прізрак» замінували місцевість перед звільненням Лисичанська українськими військовими. Бандити під’єднали до вибухівки дві гранати та радіоелектронний засіб ініціювання вибуху, що могло призвести до численних жертв серед військових та мирного населення, але наші оперативники знешкодили бомбу.

3132

У Дніпропетровську співробітники СБУ затримали місцевого мешканця, який підозрюється у підготовці вибухів у обласному центрі. Зі слів затриманого, у серпні 2014 року його завербували через соціальну мережу представники однієї з проросійських організацій, діяльність якої керують спецслужби РФ. Українцю запропонували за грошову винагороду стати координатором «руху» у м. Дніпропетровськ, що мав за мету розхитати ситуацію у регіоні.

Під час обшуку помешкання правоохоронці вилучили у спільника бойовиків комп’ютерну техніку, через яку зловмисник зв’язувався з представниками російських спецслужб. До вашої уваги – зізнання невдалого терориста, на якого тепер чекає українська в’язниця.

На Харківщині СБУ затримала чоловіка, якого бандформування «ДНР» незаконно зробило начальником Донецької залізниці. Нагадаємо, у травні минулого року бойовики, озброєні автоматами, увірвалися в офіс підприємства та «поставили» свого керівника. Затриманий вже тоді активно співпрацював з бандформуваннями та завчасно погодився на своє призначення. За вказівками бандитів злочинець здійснював масштабне розкрадання майна державного підприємства, що завдало мільйонних збитків галузі.

Також учора у результаті реалізації плану по ліквідації терористичних організацій група наших силовиків затримала двох осіб, яких підозрюють у вчиненні терористичних актів у м. Одеса, у тому числі вибуху, який стався в ніч на 12 березня ц.р. у бізнес-центрі «Адміральський».

У зловмисників було вилучено саморобний вибуховий пристрій (3 кг в тротиловому еквіваленті), яку вони планували використати для вчинення наступного теракту.

Українські правоохоронці виявляють приховане озброєння і боєприпаси.

В Артемівську при огляді порожнього приватного будинку місцева міліція спільно з київськими колегами виявили арсенал, в якому знаходилися 3 ручних протитанкових гранатомети, 2 гранати, маски, гумові кийки, медикаменти і шматки дроту, призначеного для активізації вибухівки.

Речові докази вилучено для проведення експертизи. Триває встановлення осіб власників арсеналу.

Ще один склад зброї виявлено в Костянтинівці. 30-річний мешканець Краматорська кілька місяців знаходився у розшуку через причетність до діяльності НЗФ. 12 березня він був затриманий, і вказав місце, де ховав боєприпаси.

Співробітники міліції вилучили понад 300 патронів до автоматів Калашникова, розвантажуючий жилет, оптичний приціл до ручного гранатомета, сумку до магазинів та медичну аптечку.

Бійці батальйону «Скіф» затримали жінку з вибухівкою на блокпосту у Запорізькій області. Зловмисниця їхала з боку Маріуполя в таксі. При перевірці документів і багажу у підозрюваної був вилучений трилітровий бутель, наповнений пластидом масою 5 кг, а також дистанційний вибуховий пристрій. Затримана була передана співробітникам СБУ.

Волонтери та благодійники допомагають Донбасу.

12 березня  у м. Красний Лиман організація Червоного Хреста України отримала від Міжнародного Комітету Червоного Хреста гуманітарну допомогу (360 наборів харчів, предметів гігієни, ковдри) для подальшої видачі переселенцям. Також у міському територіальному центрі триває видача круп для переселенців.

У м. Красноармійськ на території військово-польового госпіталю відбувся концерт музичного гурту  з Тернополя для поранених військовослужбовців та медперсоналу.

У Артемівську центральну районну лікарню волонтери передали медичне обладнання вартістю 1,3 млн грн від представників благодійного фонду. У складі цінного вантажу – 10 пульсоксиметрів, операційний стіл, автоклави, портативний електрокардіограф, бактерицидні безтіньові лампи тощо.

Також мешканцям сходу України допомагають українські військові.

Більше місяця бійці спецбатальйону «Вінниця» надавали допомогу мирним жителям Луганщини, які після обстрілів залишилися без домівок, лікарні та харчів. Міліціонерам довелося виконувати функції рятувальної служби та швидкої допомоги. Автомобіль швидкої допомоги бійцям передали з лікарні м. Попасна, яка була зруйнована під час обстрілів. Поранених вивозили до найближчої лікарні у Лисичанськ. За останній місяць вінницькі міліціонери евакуювали понад півсотні мирних жителів Луганщини. 15 бійців спецбатальйону керівник міліції Вінниччини заохотив грошовими преміями за відмінну службу.

Українці допомагають своїм захисникам.

Волонтери Миколаївщини відремонтували та модернізували дві вантажівки для потреб артилеристів ЗСУ. Машини прийшли з окупованого Росією Криму у непридатному стані, але завдяки волонтерам автомобілі було відновлено, і тепер вони знову служитимуть нашим військовим.

Напередодні виїзду в район проведення антитерористичної операції після короткострокової відпустки, військовослужбовцям батальйону імені Героя України генерала Сергія Кульчицького мешканці Коломиї передали для потреб підрозділу два автомобіля.

Техніка пройшла повне планове обслуговування, і  найближчим часом вирушить на Луганщину.

Також на прохання командира батальйону представники української діаспори з США минулого тижня придбали карету швидкої допомоги.

А зараз до Вашої уваги – історія ще одного українського воїна.

Українські артилеристи прекрасно проявили себе під час проведення АТО. Один із них – Михайло Гончар, мешканець містечка Болехів, що у Івано-Франківській області.  Коли йому прийшла повістка, він, не вагаючись, зібрав речі та пішов в армію. В зоні проведення АТО хлопець відбуває вже другу ротацію. Михайло – навідник потужної гармати, і неодноразово брав участь у артилерійських дуелях та бойових виїздах.

Зараз, виконуючи міжнародні зобов’язання, артилеристи відійшли на встановлену дистанцію. Цей час вони використовують, щоб почистити та підремонтувати свою техніку, а також покращити знання та навички управління гарматою. Воїни готові повернути артилерію на фронт у випадку найменшої загрози для наших солдат на передовій.

Михайло скептично налаштований до тих, хто ховається від призову та мобілізації. За його словами, справа чоловіка в мирний час пильнувати родину, а у воєнний – державу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар