Якщо автомобіль передали на АТО – що робити з ПДВ?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Головне управління ДФС у Кіровоградській області повідомляє про порядок нарахування податкових зобов’язань з податку на додану вартість у разі передачі підприємством власних транспортних засобів згідно із Законом України від 21.10.1993 №3543 “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. 

Оскільки у випадку залучення транспортних засобів згідно з Мобілізаційним планом України для забезпечення потреб Збройних Сил України переходу права власності на авто не відбувається (фактично це – передача в тимчасове користування), в обліку платника податку на додану вартість така передача не визначається як об’єкт оподаткування, оскільки не відбувається операції з постачання автомобілів.

Звертаємо увагу на важливість документального оформлення факту передачі транспортних засобів, залучених під час мобілізації. А саме – обов’язково слід оформити акти приймання-передачі, в яких зазначити відомості про власників, технічний стан, залишкову (балансову) вартість та інші необхідні відомості, що дають змогу ідентифікувати транспортні засоби.

Якщо після мобілізації транспортний засіб не повертається підприємству і за нього нараховується компенсація, то така компенсація розглядається як оплата вартості такого транспортного засобу. У цьому разі транспортний засіб визнається проданим за бюджетні кошти, і на дату отримання таких коштів (компенсації) мають бути визначені податкові зобов’язання з податку на додану вартість.

Прес-служба ГУ ДФС у Кіровоградській області

Поширити:

Залишити коментар:

коментар