Що відбувається на Сході України (зведені дані РНБО)

4 березня російська сторона в односторонньому порядку здійснила оформлення сімнадцятого так званого «гуманітарного конвою». Через пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» Російської Федерації на в’їзд в Україну прослідувало дві колони «гумконвою» у складі 166 автомобілів.

При цьому значна частина автомобілів перевозила вантаж негуманітарного характеру. Про це розповів сьогодні на брифінгу речник штабу Антитерористичної операції  полковник  Андрій Лисенко.

Переміщення так званого «гумконвою» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та національного законодавства. Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста не брали участь в комплектації та огляді конвою. Контроль українською міжвідомчою групою здійснювався лише шляхом візуального спостереження. Процедура оформлення вантажівок у пункті пропуску «Донецьк» активно висвітлювалася російськими телеканалами.

Бойовики продовжують здійснювати імітацію відведення важкого озброєння. Незаконні збройні формування накопичують «живу» силу, озброєння та військову техніку на стратегічно важливих Артемівському, Волноваському та Маріупольському напрямках.

Реалізуючи мирні домовленості, противник в цілому дотримується режиму припинення вогню. Водночас, деякі бандформування з тимчасово не підконтрольній Україні території продовжують обстріли наших позицій, використовуючи в основному стрілецьку зброю.

Найбільша активність противника спостерігалась на Донецькому напрямкуПід вогонь бойовиків потрапили Опитне, Піски, Березове. З артилерії близько опівночі злочинці били по Авдіївці, а з мінометів і зенітної установки – по Водяному.

На Луганському напрямку вогневого удару з гранатометів і стрілецької зброї зазнало селище Щастя.

Поблизу населеного пункту Лебединське, що під Маріуполем, наші позиції обстріляв снайпер.

Українські воїни продовжують укріплювати лінію оборони та готуються до другого етапу відведення артилерійських систем на визначені міжнародними домовленостями відстані.

За минулу добу загинув 1 український військовослужбовець, ще 1 отримав поранення.

Сили АТО зафіксували проліт безпілотного літального апарата противника над населеними пунктами Краснівка і Знаменівка Волноваського району Донецької області.

Українські міста залишаються без газу через злочинні дії терористів

Представники бандформування «ЛНР»  перекрили магістральний газопровід «Луганськ ГРС-2 – Вільхова», який здійснював газопостачання до н.п. Станиця Луганська та прилеглих населених пунктів. Внаслідок цього без газу залишилися понад 11 тис. абонентів.

Українські спецслужби успішно борються проти проросійських диверсантів

Так, українська контррозвідка затримала громадянина Росії, який підозрюється у зборі відомостей про сили АТО за допомогою спецтехніки. У росіянина вилучили радіотехнічний комплекс для моніторингу радіоефіру та проведення сеансів на широкому діапазоні радіочастот. Разом з комплексом було виявлено саморобну радіозакладку для здійснення прихованого прослуховування, комп’ютерну техніку та супутникове обладнання, USB-носії з матеріалами антиукраїнської пропаганди.

11

Українська Армія допомагає мирним мешканцям, що потерпають від злочинів проросійських терористів

Офіцери військово-цивільного співробітництва ЗС України спільно з волонтерами доставили 200 продуктових наборів для мешканців Старогнатівки Волноваського району Донецької області. В місті залишились здебільшого пенсіонери та багатодітні родини. Мешканці отримали хліб, олію, крупи, цукор і консерви, а також ліки.

2122 222324

Триває ротація у лавах воїнів АТО

Вчора черговий загін правоохоронців Черкащини вирушив на виконання бойових задач в зоні антитерористичної операції.Правоохоронці замінять своїх колег з інших областей та будуть нести службу на блокпостах, супроводжувати спеціальну техніку та гуманітарні вантажі, брати участь в охороні громадського порядку.

3132

Також 15 працівників Державтоінспекції Волині виїхали на зміну своїм побратимам на Сході України.Головною метою правоохоронців стане забезпечення захисту та безпеки на дорогах регіону.

41424344

Міжнародна спільнота підтримує боротьбу українського народу проти агресії

З наданням американської зброї Україні не варто очікувати, що Збройні Сили України одразу ж отримають військову перевагу над численною російською армією, але це могло би додати «м’язів» спільним дипломатичним зусиллям у приборканні агресора. Про це заявив у Берліні командувач угрупованням військ США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес. За оцінками військового, кількість російських військ на сході України становить близько 12 тис. військовослужбовців, на території Кримського півострова – близько 29 тис.

Лідери європейських країн – президент Франції Франсуа Олланд, прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон, глава уряду Італії Маттео Ренці, канцлер Німеччини Ангела Меркель Франції, а також президент США Барак Обама та президент Європейської Ради Дональд Туск провели вчора увечері відеоконференцію з глобальних питань безпеки. Щодо України вони домовились підтримувати повне виконання Мінських домовленостей, а також підтримувати та зміцнювати спроможності ОБСЄ щодо моніторингу імплементації Мінських домовленостей. Лідери погодились, що існує тісний взаємозв’язок між санкціями та повним виконанням домовленостей, і що вони будуть готові прийняти рішення щодо подальших санкцій, якщо умови угод будуть порушуватися.

А зараз – історія про наших військових, які хоробро бються на передовій.

Українська Армія загартовується в боях та зіткненнях з російсько-терористичними бандугрупуваннями. Одним з прикладів героїчності наших військових стала битва поблизу Дебальцевого. На одному із блокпостів підрозділ 80-ї окремої аеромобільної бригади разом зі своїми побратимами з 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади вистояли під посиленими артилерійськими та ракетними обстрілами бойовиків. Протягом тижня українські військові вели запеклий бій і не давали ані сантиметру землі ворогу. Загальними зусиллями, наші солдати перетворили на купу металевого брухту кілька десятків російських броньованих машин «Тигр» та різноманітні «Камази» й «Урали». Крім того, українці знищили 12 танків -цілу танкову роту ворога. Наступ проросійських бойовиків захлинувся. Українські військовослужбовці втримали свої позиції, і організовано відійшли з Дебальцевського плацдарму разом із технікою. Відведення військ відбувалось за наказом українського військового керівництва. Історія героїчної оборони блокпосту – лише одна з багатьох, які розповідають про непохитність українських військовослужбовців. Ми захищатимемо свою землю проти будь-яких зазіхань окупанта.

51535254

Поширити:

Залишити коментар:

коментар