Молоді науковці розробили проекти економічного порятунку Кіровоградщини

Минулого тижня у Кіровограді відбулася науково-практична конференція слухачів Малої академії наук учнівської молоді. Юні таланти області демонстрували чиновникам та вченим мужам свої наукові проекти, які направлені на розвиток економічного потенціалу України.

На науковій конференції талановита молодь представила 13 перспективних проектів, які розраховані на збереження природних ресурсів, розвиток економіки та науки. Деякі з них були відзначені найвищими нагородами та дипломами на Всеукраїнській науковій конференції у Києві, а деякі — зацікавили місцеву владу.

Перша електронна газета стисло надає відомості про найвдаліші та найцікавіші з презентованих проектів, які отримали позитивні відгуки науковців і хоч завтра готові до впровадження.

Система забезпечення чистою питною водою жителів Кіровограда та Олександрії (проект-переможець всеукраїнського конкурсу інноваційних проектів «Майбутнє України»).

Автор проекту, Єлизавета Пащенко, учениця 11 класу Олександрійського ліцею пропонує забезпечити жителів Кіровограда та Олександрії питною водою з-під крану. Для реалізації цього проекту потрібна заміна традиційних водопровідних систем на нові, модернізовані, з використанням біокерамічних матеріалів.

Керамічні матеріали відрізняються високою тепло, жаро-, ерозійної стійкістю. Вони  практично не схильні до корозійних впливів на відміну від металевих. Єдиним недоліком кераміки є недостатня міцність, тому ззовні для зміцнення наноситься тонкий шар нанокристалічною целюлози. Всередині труби теж покриваються прошарком нанокристалічною целюлози, як для зміцнення, так і для збільшення водопропускної здатності. Згідно з результатами випробувань, проведених за спеціальними методиками, було виявлено, що термін служби комунікаційних систем, побудованих із застосуванням нанотехнологій, перевищує в 2-5 разів термін служби міцних сучасних матеріалів, це досягається за рахунок високої щільності частинок композиційного матеріалу.

Вартість: 65 000 гривень.

Утеплення будинків за новими технологіями (проект, який зацікавив голову Кіровоградської облради і, можливо, буде втілений на Кіровоградщині).

Антон Мотайло, учень 11 класу Олександрійського державно-політехнічного коледжу, розробив новий спосіб утеплення будинків за допомогою теплоізолюючої фарби, яка наноситься за допомогою спеціального приладу, і дозволить значно зменшити споживання енергії як на обігрів, так і на охолодження.

Вартість: 98 680 гривень.

Проект Антона Мотайло поки що існує лише в теорії, але вже продуманий до дрібниць

Атмосферна електростанція

Високо відзначена також робота Самуїла Кругляка, учня 10 класу Олександрійського ліцею інформаційних технологій, який запропонував спосіб добування електроенергії з атмосфери за рахунок створення локально іонізованої штучної хмари.

Не менш цікавим та корисними для області виявився і проект Єлизавети Чижик, учениці 10 класу Олександрійського ліцею інформаційних технологій – «Використання тепла води затоплених шахт», який може вирішити проблеми жителів Кіровоградщини з тепловою енергією у зимовий період. При цьому можлива подача теплої води весь рік.

Єлизавета Чижик стверджує, що навколо Олександрії розташована достатня кількість затоплених шахт, які виведені з експлуатації. Температура води там коливається від 12 до 15 градусів Цельсія. Температура буде постійна протягом року. Зазначеної температури та об’єму води більше, ніж достатньо, щоб забезпечити Олександрію з чисельність 80 тис. чоловік теплою водою.

Завдяки тепловому насосу, який буде встановлено безпосередньо на території шахти, температура води може бути підвищена до 65 град. Цельсія.

Вартість: 110 000 гривень.

Інші проекти теж цікаві та заслуговують на увагу. Наприклад, отримання енергії з іонізованого середовища чи сонця, або виготовлення портативного фільтру для очистки води чи проект роботизованого підприємства майбутнього, або новітній 3-Д друк. Ще один цікавий проект — робота двох студентів по створенню новітнього безпілотника, що здатен працювати без палива.

Іван Громко та Олександр Загоскін розробили проект новітнього безпілотникавантажопідйомністю у 20 кг з витратою енергії на політ в 0 кВт і висотою підйому 45 км. Швидкість горизонтального польоту – до 8000 км/рік. Основна перевага безпілотника – здатність самостійно генерувати енергію і передавати її об’єктам, над якими зависне.

Вартість: 180 000 гривень.

Розробками молодих науковців зацікавилися не лише київські професори, а й місцева влада. За словами Світлани Піскової, завідуючої науково-методичним відділом Будинку дитячої та  юнацької творчості Олександрійської міськради, Олександр Чорноіваненко пообіцяв потурбуватися про втілення ідей у реальність. А саме, знайти у держбюджеті 1,8 млн грн на експериментальне тестування проектів.

«Діти пропонують дорослим реальну допомогу. І не просто дорослим-бізнесменам, а державі, – розповідає Світлана Піскова. – Невдовзі другий етап конкурсу, і якщо ми пройдемо відбір, проекти поїдуть у Європу. А там ними швидко зацікавляться. Тому ми проявили ініціативу і презентували їх спочатку на регіональному рівні – може щось і використають на розвиток держави».

Зараз на інформаційному порталі Novator.info, що функціонує на базі МАН України, розміщена інформація про всі наукові проекти молоді Кіровоградщини. Науковці вже розпочали збір коштів на реалізацію проектів. Ну і обіцянки місцевої влади не варто забувати. А раптом і справді щось цікаве та корисне вийде, й досягненнями юних кіровоградських умів буде користуватися вся Україна.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар