У Києві рятувальник з Кіровограда врятував людське життя

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Передбачити людську долю практично неможливо, отже неможливо заздалегідь скласти план і оминати час або місце, у якому на тебе чекатиме успіх або невдача. Проте, існують у світі такі сили, які дозволяють обставинам скластися якнайкраще і стається так навіть тоді, коли надію майже втрачено. Дізнавшись історію врятування людини на головному залізничному вокзалі країни, сумніви у цьому зникнуть навіть у скептиків. 

Отже, пенсіонер з Києва може подякувати за свій другий день народження рятувальнику з Кіровограда Олексію Сухолєнцеву та двом київським медикам. Того дня, 11 лютого, Олексій чергував у міжрегіональному штабі з питань переселенців, де надавав допомогу людям, які прибувають з району проведення бойових дій. Серед інших у штабі на центральному вокзалі столиці чергують і кіровоградські рятувальники. Близько п’ятої вечора до рятувальників підбігла дівчинка, яка кликала на допомогу та розповіла, у переході з центрального вокзалу на південний лежить чоловік і йому дуже погано. Не втрачаючи ні хвилини, Олексій та двоє медиків побігли слідом за дівчинкою. На підлозі, без свідомості, лежав чоловік старшого віку, а навколо вже зібралося багато цікавих. Хто кликав на допомогу, а хто просто чекав продовження дійства. Разом з міліцією рятувальник відтіснив людей, щоб дати хворому більше простору для свіжого повітря.

Медики з’ясували, що у чоловіка, скоріш за все зупинка серця. Втрьох з колегами по штабу Олексій почав рятувати чоловіка. Дівчина-лікар поставила хворому трахеостомічну трубку, щоб не западав язик. А Олексій почав робити непрямий масаж серця – силою надавлював на грудну клітину, щоб відновити серцебиття. Чоловік доволі кремезний, тож лікар сама б з ним не впоралася. Фельдшер приніс дефібрилятор, за допомогою електричного заряду, необхідно було будь-що повернути чоловіка до життя. Цей прилад може показувати і кардіограму, але картина була невтішною. Медики ввели хворому адреналін. І врешті, коли минуло вже 20 хвилин, чоловік глибоко вдихнув і відкрив очі. Його життю вже нічого не загрожувало. Доньці, яка була поруч, забракло слів.

Потім разом з фельдшером та міліцією чоловіка на ношах віднесли до автомобіля швидкої, який прибув до фельдшерського пункту. Як з’ясувалося, врятований нещодавно переніс складну операцію на серці і разом з донькою вони поверталися з лікарні. В усій круговерті Олексій Сухолєнцев не встиг навіть познайомитися з врятованим ним чоловіком. Але головне не це, а те, що його вчасно передали лікарям.

На наше запитання, як майор служби цивільного захисту так навчився надавати невідкладну допомогу, він відповів, що у свій час працював фельдшером. А одного разу довелося врятувати людину, яка тонула. І сьогодні, працюючи провідним фахівцем відділу психологічного забезпечення Управління ДСНС, Олексій Миколайович продовжує допомагати людям. Щоправда, тепер рятує їх душевний стан. У групі психологів ДСНС, що прибули з усієї України, він надавав допомогу жителям щойно звільненого Слов’янська. Як бачите, свою першу професію теж не полишив. І, як виявилося в результаті, недарма.

Ірина Полулях, прес-служба У ДСНС в області

Поширити:

Залишити коментар:

коментар