Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Ситуація у районі проведення антитерористичної операції характеризується загостренням військового протистояння між російсько-терористичними угрупованнями та українськими підрозділами. Терористи продовжують переміщувати на територію України додаткові сили та накопичувати військову техніку і боєприпаси.Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

За підтримки регулярних підрозділів РФ бойовики намагаються до 00:00 15 лютого вирішити важливі для себе тактичні завдання з розширення контрольованих територій, передусім на Дебальцевському напрямі, про що свідчить продовження запеклих боїв поблизу Дебальцевого. Бойовики 16 разів обстріляли з РСЗВ БМ-21 «Град», артилерії, мінометів і танку позиції сил АТО.

Українські військові відбили напад терористів у районі с. Чорнухине, с. Троїцьке та с. Міус Луганської області.

За інформацією прес-центру АТО, за минулу добу терористи втратили майже 100 осіб, ще близько 180 отримали поранення.

Завдяки пильності українських артилеристів було успішно знищено протитанкову гармату МТ-12 «Рапіра», яку бойовики розгорнули для ведення вогню по населеному пункту Широкіне. Окрім цього, наші артилеристи точним влученням знищили 2 ворожих міномети з розрахунком.

Зважаючи на суттєві втрати терористів, чергову колону т.зв. гуманітарного конвою з РФ на Донбас заплановано на 15 лютого. Вантаж для конвою доставляється з Підмосков’я до Ростова авіацією, а не автомобільною технікою, як раніше.

Протягом доби зафіксовано 14 прольотів ворожих БПЛА на напрямках: Маріуполь–Сартана, Сартана–Талаківка, Сартана–Гнутове, Гнутове-Павлопіль; Сартана-Мирне, Маріуполь-Гнутове, Ялта-Маріуполь, Зоря-Гранітне, Гранітне-Зоря, Зоря-Кирилівка, Благодатне–Костянтинівка.

Учора о 9:35 прикордонники зафіксували факт порушення повітряного простору вертольотом без розпізнавальних знаків, який на висоті до 400 м залетів на територію України на 2500-3000 м, після чого повернувся на територію РФ.

За останню добу 7 українських військовослужбовців загинули, 23 отримали поранення.

Проросійські бойовики продовжують чинити терор проти мирних мешканців у Донецькій та Луганській областях.

Учора терористи обстріляли житловий сектор у місті Артемівськ Донецької області, що на відстані близько 30 кілометрів від лінії зіткнення. Внаслідок обстрілу загинуло троє осіб. Серед загиблих – мати з 7-річною дитиною. Ще кілька людей, серед яких є діти, отримали поранення. За попередніми даними, вогонь вівся з району Попасної Луганської області.

Через обстріли терористами з ракетних установок «Град» селища Щастя загинуло 6 осіб.

Ще 5 чоловік загинуло, 7 місцевих жителів поранено у селищі Горняк внаслідок атак проросійських бойовиків. Також у м. Авдіївка  після артилерійського обстрілу терористами на вулиці знайдено мертвою місцеву жительку. Ці люди не брали у руки зброю. Терористи вкотре порушили Женевську конвенцію, яка забороняє бойові дії проти цивільного населення. Це свідчить, що проросійські терористи продовжують агресію проти України незважаючи на нові Мінські домовленості.

Водночас РФ продовжує інформаційну кампанію, спрямовану на дискредитацію ЗСУ. Російська пропаганда активно поширює брехливі матеріали зі звинуваченнями українських військових в обстрілах населених пунктів. Це робиться свідомо для того, щоб підірвати довіру до українських військових та подальших звинувачень, що Україна начебто не дотримується Мінських угод. Загибель мирних мешканців у Волновасі, Донецьку, Краматорську і тепер в Артемівську свідчить про протилежне. Проросійські терористи продовжують агресію.

Терористи систематично нищать інфраструктуру Донбасу. Внаслідок артобстрілу бойовиками в Луганській області пошкоджено газопроводи у м. Щастя, с. Кондрашевська-Нова та смт Станиця Луганська. Від газопостачання відключено 5 тис. абонентів.

Залишаються частково відключеними від газопостачання м. Попасна, с. Александропілля, с. Лоскутовка (Попаснянський р-н), а також повністю с. Чорнухине (Перевальський р-н), с. Трьохізбенка, Сокільники, Кроківка.

Терористи вкотре намагаються поповнити ряди своїх угрупувань. Цього разу ватажки т.зв. «ЛНР» зараховують здачу зимової сесії студентам, які перебувають у лавах НЗФ. Такі заходи свідчать, що терористи свідомо кидають фізично і морально непідготовлених студентів проти боєздатної української армії. Нагадаємо, що вчора ми повідомляли про колишнього члена бандугруповання «ЛНР», який здався українським правоохоронцям після того, як його та інших бойовиків кинув напризволяще один з т.зв. «лідерів».

СБ України знешкоджує проросійських бойовиків та диверсантів. Оперативники знешкодили членів ДРГ бандугруповання «Сомалі». Серед затриманих виявлено громадянина Російської Федерації на прізвисько «Гном». За попередніми даними, цей терорист є найближчою людиною до ватажка терористів «Гіві», який безуспішно намагався штурмувати Донецький аеропорт, але кожного разу отримував відсіч від українських військових.

СБ України затримала групу коригувальників вогню терористів. До її складу входили місцеві мешканці, які офіційно здійснювали постачання продуктів харчування і товарів першої необхідності на контрольовану українськими військовими територію. Під час перевезення вантажу частина групи фіксувала дані щодо дислокації та пересування підрозділів українських військових. Зібрану інформацію коригувальники відразу передавали терористам з НЗФ «ДНР».

Також в рамках антитерористичних заходів на території Харківської області Служба безпеки України спільно з правоохоронними органами знешкодила диверсантів з банди Мозгового.

Терористи готували підрив військкомату та газової магістралі, що проходить територією цього району. Затримані члени злочинного угруповання з весни минулого року брали участь у бойових діях на боці терористичної організації «ЛНР», пройшли вишкіл російських спецслужб та мають досвід підготовки диверсій. Встановлено, що підривну діяльність групи координували співробітники Головного розвідуправління Генштабу МО РФ та ФСБ.

Крім, того українські оперативники ліквідували 5 схронів зі зброєю та вибухівкою, що належала терористам. Диверсійні комплекти призначалися для мінування, підривів об’єктів інфраструктури, комунікаційних споруд і місць масового скупчення мирних людей.

Триває допомога мирним жителям прифронтових міст. Вчора із селища Світличне Луганської області вдалося вивезти 18 людей, серед яких 2 дітей та 1 людина, яка не може самостійно рухатись. Евакуація відбувалася без створення «зеленого» коридору, під постійними обстрілами з боку терористів. Також з Попасної вивезено 40 осіб, серед яких 5 дітей.

Для тих людей, які все ще залишаються в населених пунктах Авдіївка та Дебальцеве, щоденно здійснюється постачання гуманітарної допомоги. Зокрема, вчора, до Авдіївки від Міжнародного комітету Червоного Хреста доставлено продуктові та гігієнічні набори, розраховані на 600 родин, а також 600 одиниць тар для води, 18 000 свічок та 1 000 кв. м руберойду.

До міста Дзержинськ здійснюється щоденна доставка питної бутильованої води. Також до Авдіївки, Дебальцевого та села Новоселівка доправлено 20 генераторів для енергозабезпечення населених пунктів.

Україна допомагає мешканцям Донбасу, що потерпають від злочинів проросійських бойовиків. Учора представники групи цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України на Луганщині передали вихованцям Новоайдарської обласної загальноосвітньої санаторної школи-інтернату гуманітарну допомогу та подарунки. За підсумками перебування в центрах соціально-психологічної реабілітації дітей військові склали докладний перелік всього необхідного закладам.

В Артемівську розпочав роботу Перший добровольчий мобільний госпіталь. Лікарі надаватимуть медичну допомогу як військовим, так і цивільним. Є усі необхідні фахівці: терапевти, анестезіологи, хірурги, судинний хірург, травматологи. Також у госпіталі є пересувна мобільна рентген-установка, мобільний апарат УЗД, хірургічне устаткування, рухомий операційний блок. Разом з госпіталем приїхали декілька автомобілів швидкої допомоги для евакуації і транспортування поранених.

Триває четверта хвиля мобілізації. До окремої бригади зв’язку прибули майже 800 військовослужбовців, призваних по мобілізації. Їх забезпечено усім необхідним майном та екіпіруванням.

На сьогодні на збори та підготовку до навчальних центрів Збройних Сил направлено понад 22 тисячі військовозобов’язаних, з них понад 3 тисячі — добровольців.

Середній вік відмобілізованих — 35-40 років. Зокрема, у навчально-тренувальному центрі «Десна» проходять бойовий вишкіл майже 5 тисяч відмобілізованих громадян за 135 військово-обліковими спеціальностями. Їх вишкіл триватиме протягом 26 діб. З них дві доби відводиться на загальновійськову підготовку, решта — 24 доби — на навчання за спеціальністю. Левова частка часу передбачена на практичні заняття.

Міжнародна спільнота підтримує Україну і не має хибних ілюзій щодо того, хто насправді є агресором у збройному конфлікті на Донбасі.

Лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії, США, президенти Європейської ради і Єврокомісії закликали всі сторони конфлікту виконувати Мінські домовленості, починаючи з припинення вогню 15 лютого. Країни Великої Сімки готові ухвалити відповідні заходи проти тих, хто порушує «Мінський пакет». Так, канцлер Німеччини Ангела Меркель запропонувала Єврокомісії підготувати додаткові санкції, що можуть бути впроваджені проти Росії.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг стверджує, що розвідка країн альянсу має «документальні дані» про військову присутність Росії на Сході України.

Два дні тому ми інформували про черговий перетин українсько-російського кордону російською військовою технікою. Цього разу речниця Державного департаменту США Джен Псакі заявила, що Сполучені Штати мають підтвердження цієї інформації. Офіційний представник Держдепу США заявила, що це суперечить духу Мінських угод.

Україна вшановує своїх героїв. Президент держави Петро Порошенко нагородив командира батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади майора Ігора Герасименка та командира загону спеціального призначення Сухопутних військ ЗСУ полковника Олександра Трепака «Золотими Зірками» Героя України.

Українські герої пройшли запеклі бої з травня 2014 року, відбиваючи атаки терористів на блокпости, знищуючи військову техніку противника. Військові брали безпосередню участь у захисті таких стратегічних точок, як гора Карачун, що сприяло звільненню Слов’янська, а також утримували курган Савур-Могилу, що дозволило  створити «Маринівський коридор» для сил АТО.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар