У Кіровограді презентували книгу про родину героя Крут (ВІДЕО)

Презентація краєзнавчого видання «Шульгини. Інгульська сторінка» відбулася в Кіровоградській міськраді сьогодні, 4 вересня. Автор – кандидат історичних наук, доцент Кіровоградського педагогічного університету імені Винниченка Сергій Шевченко.

Книга побачила світ у видавництві «Імекс-ЛТД» накладом в одну тисяча примірників, її надруковано за кошти міського бюджету, повідомляє кореспондент ПЕГ.

«Шульгини. Інгульська сторінка» стала десятою книгою започаткованої видавництвом серії «Єлисаветградське коло», що об’єднує собою краєзнавчі роботи про видатних осіб краю.

Секретар міськради Ігор Волков розповів, що рік тому на зборах представників місцевої громадськості й інтелігенції директор видавництва Тамара Самиляк показала йому примірники книг серії й звернулася з проханням сприяти у виданні. Після цього, вперше за багато років, у міському бюджеті передбачили 80 тисяч гривень на книговидання. І зроблено це було не з меркантильних спонукань, наголосив він, бо переконаний — депутати, які приймали рішення, керувалися почуттям патріотизму до свого міста.

Сім’я Шульгиних є однією із найвизначніших родин не лише Кіровоградщини й України. Вона знана й шанована світовою спільнотою. Її члени зробили значний внесок у розвиток банківської справи і відігравали суттєву роль у громадському житті. Олександр Шульгин написав спогади про Єлисаветград, завдяки яким про місто дізналися далеко за кордоном. Він став першим міністром закордонних справ України в уряді Центральної Ради. «Фундаменту національної дипломатії» – так написано на меморіальній дошці, встановленій на будівлі зовнішньополітичного відомства України. Його брат Володимир героїчно поліг під Крутами, захищаючи Батьківщину в нерівному бою проти більшовицького війська Муравйова.

Сергій Шевченко розповів: уперше про те, що родина Шульгиних проживали в Єлисаветграді, дізнався з опублікованого в пресі матеріалу краєзнавця Володимира Боська, а написати книгу його надихнули заклики молоді до перейменування однієї з вулиць міста на честь героя Крут.

«Я знаю, що міська топонімічна комісія схвалила рішення про перейменування вулиці Калініна і, користуючись нагодою, хочу звернутися до громадськості й депутатів міської ради з проханням підтримати цю ініціативу», — сказав він.

Із таким самим проханням звернулися до міськради й нащадки Шульгіних, які нині проживають за межами України. У листі, якого зачитали під час презентації, вони дякують за видання книги й висловлюють сподівання, що питання увічнення пам’яті Шульгиних у назві однієї з вулиць Кіровограда вирішиться позитивно.

Під час презентації директор видавництва «Імекс-ЛТД» Тамара Самиляк показала макет нової краєзнавчої книги Сергія Шевченка, присвяченої історії Єлисаветградського кавалерійського училища. Серед видань, що незабаром мають поповнити серію «Єлисаветградське коло», називалися дослідження лауреата Шевченківської премії Григорія Гусейнова про сім’ю Шимановських, Володимира Кобзаря про Левка Мацієвича, краєзнавчі дослідження Леоніда Багацького тощо.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар