На Донбасі загинуло 19 українських військових, 78 – поранено (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Вчора бойовики вчинили новий жахливий злочин – Краматорськ було обстріляно з РСЗВ «Смерч». Метою обстрілу був аеродром поблизу міста, підприємства та житлові квартали, в тому числі – у центрі міста. За оперативною інформацією, обстріл вівся з району м. Горлівка, що перебуває під контролем НЗФ.

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко,внаслідок цього злочину загинуло 16 людей, ще 48 – поранено.

На місце трагедії оперативно прибули фахівці Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Як зазначено у звіті місії, «спираючись на безпосереднє спостереження, фотографії та аналіз карт, СММ встановила, що обстріл вівся з південного і південно-східного напрямів». Це райони, окуповані бойовиками.

Сьогодні вночі Краматорськ відвідав Президент України Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив, що наполягає на мирному варіанті вирішення конфлікту на Донбасі, і обстоюватиме саме таку позицію під час сьогоднішніх переговорів у Мінську.

Під час робочої поїздки Петра Порошенка супроводжував відомий французький громадський діяч, режисер, письменник і філософ Бернар-Анрі Леві, який був шокований побаченим у Краматорську, і закликав світову спільноту розплющити очі щодо жахливих злочинів проросійських бойовиків на Сході України.

У районі проведення антитерористичної операції противник здійснює масовані обстріли і напади на позиції сил АТО на Дебальцевському та Сєверодонецькому напрямках, у районі м. Щастя і смт Станиця Луганська.

У районі м. Дебальцеве бойовики понад 10 разів обстрілювали позиції українських військових з реактивних установок «Град», артилерії, мінометів та танків, після чого двічі здійснювали штурми наших позицій. Також бойовики атакували українські позиції поблизу н.п. Новогригорівка і Кам’янка Донецької області та Міус Луганської області. Всі напади ворога відбито.

Українські війська після проведення успішних тактичних дій на Маріупольському напрямі зачистили від бойовиків 6 н.п. – Широкине, Павлопіль, Комінтернове, Бердянське, Лебединське та Пищевик. Окрім цього, українська артилерія успішно завдала удару по блокпостах терористичних угрупувань, розташованих біля н.п Саханка та Октябр.

Протягом минулої доби знищено 87 бойовиків та 42 одиниці бойової техніки, в тому числі 12 танків, 14 РСЗВ та 16 бойових броньованих машин.

Під час виконання завдань в районі н.п. Фрунзе Луганської області українські військові виявили місце зберігання боєприпасів НЗФ. За вказаними координатами українські артилеристи відкрили вогонь та повністю знищили цей склад, залишивши ворога на цій ділянці без боєприпасів.

За минулу добу загинуло 19 українських військовослужбовців, 78 було поранено.

Бойовики продовжують здійснювати активну повітряну розвідку з використанням БПЛА. Зокрема, польоти 2 безпілотників було зафіксовано в районі н.п. Маріуполь та Сартана. Ще однин безпілотник також виявили на адміністративній межі Херсонської області та АР Крим поблизу контрольного пункту «Каланчак».

Бойовики систематично руйнують Донбас, ускладнюючи життя його мешканцям. Внаслідок артобстрілів бойовиків у Луганській області частково пошкоджено об’єкти газового господарства у 4 населених пунктах. Бригади українських ремонтників відновили електропостачання в 3 н.п. Тельманівського району Донецької області. Також відновлено 5 повітряних ліній електропередач та 2 підстанції. Через обстріли тимчасово припинено пропуск в контрольних пунктах «Гнутове» та «Станично-Луганське».

Спецслужби затримують бандитів та диверсантів. Учора наші оперативники затримали 3 членів бандформувань «ДНР» та «ЛНР». Один з бандитів – 44-річний мешканець м. Суходільськ був навідником-оператором танку Т-64Б та брав участь у нападах на позиції українських військ та обстрілах мирних поселень.

Ще одного бойовика бандформування «ЛНР» на прізвисько «Жук» контррозвідка СБУ затримала поблизу Сєверодонецька. 37-річний мешканець м. Лисичанськ збирав інформацію про розташування українських підрозділів та наводив на них вогонь ворожої артилерії. Під час затримання співробітники СБУ вилучили у терориста бойову гранату Ф-1 та символіку НЗФ.

Третій затриманий на прізвисько «Овод» після відповідного вишколу був зарахований до інженерно-саперного підрозділу НЗФ – мінував під’їзди до блокпостів бандитів, поля вздовж шляхів до мирних населених пунктів.

Служба безпеки України оприлюднила черговий доказ того, що артилерійський обстріл житлових кварталів Донецька здійснюють бойовики терористичної організації «ДНР». Про це свідчать перехоплені контррозвідкою телефонні розмови двох представників НЗФ з прізвиськами «Птіца» та «Пєнза».

Терорист «Птіца» під час телефонної розмови пересувається в автівці Куйбишевським районом Донецька, встановлюючи точні місця розташування мінометних розрахунків «ДНР», з яких обстрілюють житлові будинки. Як свідчать перехоплені переговори членів НЗФ, що раніше оприлюднила СБУ, про влучність таких обстрілів бойовики доповідають своїм російським кураторам.

Україна завжди приходить своїм бійцям на допомогу. Бійці батальйону спеціального призначення МВС «Львів» зуміли вивезти поранених під селом Логвиново Донецької області начальника ГУМВС України у Львівській області Дмитра Загарію і командира батальйону спеціального призначення МВС «Львів» Ігоря Вольського. Внаслідок вибуху ворожого фугаса загинув начальник управління внутрішньої безпеки на Львівській залізниці Дмитро Терновий. Після бою тяжко поранені міліціонери опинилися на території, контрольованій бойовиками, кілька годин тримали оборону і з боєм прорвалися до товаришів з підрозділу, що вирушив назустріч. Наразі поранених евакуйовано із зони проведення АТО.

Українські силовики допомагають жителям прифронтових міст. Співробітники транспортної міліції Донбасу працюють у посиленому режимі, надаючи допомогу у розміщенні та відправці біженців потягами Донецької залізниці.

Усього з 1 до 10 лютого поточного року до транзитних пунктів Слов’янська та Костянтинівки прибуло 2840 вимушених переселенців, з них 140 дітей.

1556 осіб відправлено залізничним транспортом до місць тимчасового перебування у безпечних регіонах України.

З міста Краматорськ наші прикордонники на прохання завідуючої одного з дитячих будинків допомогли вивезти в безпечне місце 29 дітей віком від 4 до 7 років.

Також правоохоронці Маріуполя виконують поставлені завдання з охорони громадського порядку в обстріляній бойовиками Сартані.

Крім роботи над профілактикою вуличної злочинності та мародерства, вживаються заходи зі зниження панічних настроїв серед населення.

Нагадаємо, що 5 лютого 2015 року з 2:00 ночі селище Сартана зазнало артобстрілу. За попередніми даними, вогонь вівся з території, тимчасово підконтрольної бойовикам. Наразі маріупольська міліція із залученням спецназівців із «Сокола» здійснює цілодобове патрулювання.

Триває ротація у лавах воїнів Антитерористичної операції. Сьогодні п’ять екіпажів міліціонерів Закарпатської області у складі півтора десятка державтоінспекторів вирушили на Схід України.

Міліціонери допомагатимуть колегам-правоохоронцям у бойовому чергуванні на блокпостах, патрулюванні автодоріг, у супроводі важливих вантажів, автобусів із біженцями.

Міжнародна спільнота надає гуманітарну підтримку постраждалим на Донеччині та Луганщині.

Через контрольний пункт «Лисичанськ» прослідували 4 вантажних автомобілі з гуманітарним вантажем від міжнародної організації «Червоний Хрест» в Україні. Транспортні засоби перевозили понад 7 тонн продуктів харчування та медпрепаратів для жителів Попаснянського району Луганської області.

Вчора у Мар’їнському районі представники Міжнародного комітету Червоного Хреста доставили до Курахівської міської лікарні медичні набори. Крім того, з 6 до 8 лютого у м. Курахове чеська гуманітарна організація «Людина в біді» спільно з райдержадміністрацією та міською радою організовала видачу населенню ваучерів на придбання товарів.

МЗС України оприлюднило заяви щодо порушення Росією прав Надії Савченко.

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест у зв’язку з прийнятим 10 лютого Басманним районним судом міста Москва Російської Федерації рішенням про продовження утримання під вартою народного депутата України, члена української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко. У зв’язку з цим Міністерство закордонних справ України наголошує, що відповідальність за життя і здоров’я Надії Савченко, яка вже 60 днів голодує на знак протесту проти її незаконного вивезення на територію Росії та утримання під вартою, повністю лежить на російській стороні. Вимагаємо від Російської Федерації негайно звільнити Надію Савченко та всіх інших утримуваних Росією політичних в’язнів – громадян України.

Україна відчуває потужну міжнародну підтримку. Президент України Петро Порошенко провів телефонні розмови з Президентом США Бараком Обамою, Президентом Європейської Ради Дональдом Туском та Прем’єр-міністром Королівства Швеція Стефаном Льовеном. Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі та обстріли Краматорська. Кожен із лідерів висловив підтримку Україні.

Палата представників конгресу США представила законопроект, що передбачає надання Україні до 2017 року військової допомоги, у тому числі озброєння, на суму 1 мільярд доларів.

Міністр Великобританії у справах Європи Девід Лідінгтон заявив, що його країна має намір і далі постачати Україні нелетальну зброю.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар