Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Розбивши російсько-терористичні угруповання навколо Маріуполя, наші ЗСУ забезпечили надійну оборону міста.

Сьогодні підрозділи Національної Гвардії, в авангарді яких був полк спецпризначення «Азов», за підтримки Збройних Сил України прорвали ворожу оборону в районі Маріуполя. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов сьогодні, перебуваючи на місці бойових дій.

За його словами, під час наступу було взято під контроль міста Павлополь, Комінтернове, Лебединське, Бердянське, Широкіне та інші.

«Ворогу завдано дуже серйозних бойових втрат. Розбивши російсько-терористичні угруповання навколо Маріуполя, наші війська забезпечили надійну оборону міста та захистили від артилерійських обстрілів мирних жителів», – наголосив Олександр Турчинов.

Найгарячішою точкою на Сході України залишається район міста Дебальцеве, де противник намагається проводити наступальні дії. За ніч бойовики практично з усіх наявних видів озброєння 18 разів відкривали вогонь проти сил АТО. Терористи неодноразово здійснювали спроби штурму н.п. Логвинове, Новогригорівка, Комуна Артемівського району Донецької області. Всі атаки сили АТО відбили. Наразі бої за ці населені пункти тривають.

Саме ж місто Дебальцеве вже стало своєрідним символом героїчного протистояння та перебуває під контролем українських військових. Його бандити обстрілюють цілодобово, що призводить до руйнувань міської інфраструктури. Та, незважаючи на це, українські військові мужньо тримають позиції.

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник  Антитерористичної операції  полковник  Андрій Лисенко, терористи завдали потужних обстрілів з реактивних систем по позиціях українських військових в Артемівському, Ясинуватському, Тельманівському та Волноваському районах Донецької області та у Попаснянському і Станично-Луганському районах Луганської області. Ворожими обстрілами істотно пошкоджено н.п. Новогригорівка та Попасна.

На Луганщині в районі н.п. Макарове бойовики з мінометів спробували обстріляти український прикордонний наряд, який рухався на бронеавтомобілі «Кугуар». Завдяки майстерності водія, прикордонники не зазнали поранень.

Зі сторони м. Новоазовськ російські найманці з установок «Град» та мінометів відкрили вогонь по контрольному пункту «Гнутове». Загалом зафіксовано більше 30 розривів. Через обстріли тимчасово припинено пропуск в контрольних пунктах «Гнутове» та «Станично-Луганське».

За інформацією оперативного командування «Північ», на Луганському напрямі наші військові зафіксували політ двох ворожих безпілотників в районі н.п. Оріхове та Новотошківське.

За даними розвідки, угруповання ЗС РФ поблизу українсько-російського державного кордону посилюється. Особовий склад, військова техніка та озброєння накопичуються на території Ростовської області. Звідси російських військових без документів переправляють на територію України у військовій або іншій камуфляжній формі без розпізнавальних знаків. Тим, хто висловлює небажання воювати проти України, погрожують звільненням.

За минулу добу загинуло 7 українських військовослужбовців, 24 отримали поранення.

Українська влада посилює антитерористичні заходи в районах поблизу лінії розмежування та адміністративної межі з тимчасово окупованим Кримом.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів, з 10 лютого 2015 року на території кількох міст і районів Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей встановлюється система режимних заходів, що регламентують правила в’їзду, тимчасового перебування, проживання, пересування громадян України та інших осіб, провадження робіт, обліку та тримання на пристанях, причалах і в пунктах базування маломірних суден, інших засобів тощо. Ці заходи підвищать ефективність українських силовиків у виявленні та знешкодженні ворожих диверсантів та терористів.

У період з 9 до 12 лютого 2015 року інспекційна група Збройних Сил України проводить на території Ростовської області Російської Федерації інспекцію, відповідно до положень Віденського документу 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки. Інспектори, зокрема, мають право в межах визначеного району на безперешкодний доступ до військових та інших оборонних об’єктів, військово-морських кораблів і військових літальних апаратів, за винятком районів, заборонених або обмежених для доступу.

Українські спецслужби успішно знешкоджують ворожих диверсантів.

Сьогодні у м. Слов’янськ затримали інформатора бандформування «ДНР». Встановлено, що 32-річний мешканець Донеччини був завербований бойовиками та протягом 8 місяців інформував «розвідку» «ДНР» про дислокацію та переміщення підрозділів ЗС України.

Ще двох інформаторів НЗФ наші оперативники затримали у містах Маріуполь та Красноармійськ. Зловмисники передавали ворогу інформацію про переміщення та чисельний склад українських військових у районі с. Первомайське, а один з них безпосередньо коригував вогонь ворожої артилерії по населених пунктах.

Того ж дня СБУ затримала кур’єра з готівкою, що призначалась бойовикам. Мешканець Донецької області прямував до м. Новоазовськ, щоб передати понад 30 тисяч гривень члену бандформування «ДНР».

Крім того, учора в районі Волновахи затримано ще одного активного учасника НЗФ «ДНР» – коригувальника артилерійського вогню бандформування «Оплот».  Інформатор збирав та передавав бойовику бандформування «Оплот» на прізвисько «Тіхон» координати місць базування бронетехніки та живої сили українських підрозділів. Також встановлено, що затриманий викрадав автомобілі у мирних мешканців Донеччини.

В Сумській області, неподалік н.п. Покровка, наші прикордонники затримали громадянина Росії, який незаконно перетнув державний кордон. Чоловіка помітили за допомогою тепловізора. Документів при собі він не мав та був одягнений у військову форму. Затриманий пояснив, що проживає в Удмуртській Республіці і в Україну прямував начебто відвідати родичів. Крім того, у нього виявили шеврони танкових військ Росії та 28-ї окремої мотострілецької бригади.

Терористи продовжують обстріли українських міст, що призводить до жертв та руйнувань.

На станції «Скотувата» Донецької залізниці внаслідок артилерійського обстрілу бойовиками, у дрезину, в якій перебували робітники Донецької залізниці, влучив і вибухнув снаряд. 3 робітники загинули, 2 отримали осколкові поранення.

У м. Попасна під час артилерійського обстрілу загинули 2 місцевих мешканців.

Українські рятувальники вивозять мирних мешканців Донбасу з зони бойових дій.

Протягом минулої доби з небезпечних районів Донеччини – н.п. Дебальцеве, Новогригорівка, Комуна, Миронівський, Красний Пахар, Чорнухине, Авдіївка було вивезено 359 людей. Завдяки роботі наших рятувальників та волонтерів за останні 10 днів прифронтові міста залишили понад 4500 людей.

Українські військові інженери зміцнюють оборону на визволених територіях. Інженерні фахівці постійно вдосконалюють фортифікаційне обладнання позицій та рубежів у визначених районах, укріплюють позиції для особового складу, техніки, облаштовують вибухові та невибухові загородження, проводять маскування об’єктів, рубежів та підрозділів.

Щодня групи саперів розміновують та знешкоджують від 12 до 15 вибухових предметів. Це і нерозірвані артснаряди, що залишаються внаслідок обстрілу, і фугаси, встановлені бойовиками.

Триває четверта хвиля мобілізації. На Одещині тривають збори з офіцерським складом, призваним до лав ЗС України. В рамках заходу відмобілізовані офіцери вивчають навчальні питання на заняттях з тактичної, тактико-спеціальної, вогневої, інженерної підготовки, топографії тощо.

Тривають навчання з вдосконалення української тактичної медицини. У тренінгу, який проводився в Ужгороді, взяли участь представники різних міст України. Цього разу у заході взяли участь понад 30 учасників. Досвідчені інструктори протягом 8 годин проводили теоретичні та практичні заняття з «Основ евакуації», «Зупинки кровотечі при пораненнях», «Протоколу АВС (Ей-Бі-Сі)», «Серцево-легеневої реанімації», «Відновлення прохідності дихальних шляхів», «Зупинки артеріальної кровотечі за допомогою бинтів і смужок CELOX».

Українські патріоти підтримують наших захисників, які служать на передовій. Волонтери з Кіровоградщини передали бойовій частині автомобіль УАЗ. Після встановлення на автомобілі додаткової броні він виконуватиме бойові завдання в зоні проведення Антитерористичної операції.

Також волонтери доставили 2 тонни гуманітарного вантажу українським військовим, які виконують бойові завдання в районі міста Дебальцеве. Зокрема, були передані харчові продукти, предмети першої необхідності та сучасний генератор.

Закордонні партнери підтримують українську армію.

Міністерство оборони України презентувало військову допомогу, що Україна отримала від уряду Великої Британії.

Кевларові шоломи, бронежилети, спальні мішки та групові аптечки для бойових машин – загалом британська сторона надала ЗСУ матеріально-технічної допомоги на 1 млн. 872 921 доларів США. Більшу частину гуманітарної допомоги уже передано до військових підрозділів.

Україна виховує нове покоління захисників. Молодший сержант Андрій Пец – один з п’яти першокурсників факультету бойового застосування військ Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, який має досвід участі в Антитерористичній операції на Сході країни.

Серед завдань, які виконував молодший сержант та інші львівські десантники, були супроводження і охорона підрозділів, конвоювання військової техніки та озброєння, служба на блокпостах тощо. Воїн брав участь у звільненні н.п. Слов’янськ та Миколаївка. За виявлений героїзм і самовіддачу молодший сержант Андрій Пец був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Світ підтримує Україну у боротьбі з російською агресією.

Президент України Петро Порошенко у телефонній розмові з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським підкреслив, що виступає за досягнення сталого та безумовного припинення вогню, відведення важкого озброєння, виведення іноземних військ з української території. Також глава української держави наголосив, що необхідно закрити кордон від постачання зброї та найманців, підсилити моніторинг та верифікацію ОБСЄ, а також звільнити заручників. Лише після цього з’являться передумови проведення місцевих виборів за українським законодавством та за міжнародного спостереження.

Канцлер ФРН Ангела Меркель під час переговорів з президентом США Бараком Обамою заявила, що Росія двічі порушила територіальну цілісність України – нелегально анексувавши Крим та підтримуючи бойовиків на Донбасі.

Президент США Барак Обама заявив, що якщо дипломатичні зусилля із врегулювання конфлікту на Сході України зазнають поразки, то США розглядатимуть усі можливості розв’язання кризи, зокрема, й постачання оборонного озброєння до України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар