Ветеринари Кіровоградщини попереджають про африканську чуму свиней

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
Свиня

Днями відбулося розширене засідання колегії Головного управління ветеринарної медицини в Кіровоградській області за участю керівників установ ветеринарної медицини області (92 особи) за підсумками роботи служби за 2014 рік.

Увесь минулий рік був досить напруженим через спалахи африканської чуми свиней. У Росії декілька років не можуть впоратися із цим захворюванням. Спалахи спостерігалися у Польщі, Литві, Латвії, Естонії, Білорусії. Тому ветеринари Кіровоградщини звернули особливу увагу на недопущення занесення збудника африканської чуми на територію області, а також запобігання реалізації неякісної продукції та сировини тваринного та рослинного походження.

Так, у січні-лютому минулого року випадки захворювання були зафіксовані на Луганщині. Друга половина 2014-го відзначилась різким загостренням епізоотичної ситуації на Чернігівщині – свійські тварини заразились від лісових кабанів.

У зв’язку із загостренням епізоотичної ситуації на Чернігівщині було проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кіровоградській ОДА, присвячене боротьбі з АЧС. Тому відповідно до рішення ДНПК відповідні служби посилили контроль за переміщенням тварин та продукції тваринного походження, дотриманням всіма суб’єктами господарювання, незалежно від форм власності, діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою тварин та продукції з них, ветеринарного законодавства; заборонили використання кукурудзи, зібраної в зонах неблагополучних щодо АЧС районах Чернігівської області та продовжили здійснювати заходи, спрямовані на зменшення чисельності диких кабанів.

Головним управлінням ветеринарної медицини в області постійно проводиться аналіз та перевірка готовності установ ветмедицини районів та міст щодо профілактики занесення на територію області та ліквідації у разі виявлення африканської чуми свиней.

Це лише частина основних заходів, з якими ми можемо зіткнутись у разі виникнення даного захворювання на території нашої області. Успіх у боротьбі з африканською чумою свиней залежить від швидкості встановлення діагнозу та оперативного реагування. У максимально короткі терміни підозрілі зразки доставляють в Кіровоградську регіональну державну лабораторію ветмедицини для первинної діагностики, а для підтвердження – в Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветсанекспертизи. Щодня нам надходять повідомлення про загибель тварин. На щастя, ці сигнали є зазвичай фактами їхньої природної загибелі.

Збудник африканської чуми свиней не шкодить здоров’ю людини, але паралізує нормальне життя людей та завдає значних збитків свинарству. У зоні карантину перекривають рух транспорту, люди не можуть вільно залишати оточену територію, завозити і вивозити продукти харчування, домашні свині вилучаються і під зобов’язання відшкодування збитків здаються на м’ясопереробні підприємства. Зернові культури, зібрані на полях неблагополучних територій, не дозволяється вивозити за їх межі. Існують й інші обмеження.

Про всі випадки загибелі свиней, як домашніх так і диких, громадянам необхідно повідомляти державні установи ветеринарної медицини.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар