Янукович погодився підвищити тарифи на газ і урізати пільги заради кредиту МВФ

Для стабілізації держфінансів керівництво країни схвалило низку непопулярних рішень, зокрема, підвищення тарифів на газ, ліквідацію пільг для населення та бізнесу, ослаблення курсу гривні до долара.

Про це повідомляє «Дзеркало тижня».

«Підсолодити» такі жорсткі заходи повинно урізання видатків на утримання чиновників.

На спеціальній нараді у президента Віктора Януковича, що відбулася незабаром після його переговорів з російським колегою Володимиром Путіним, було прийнято низку принципових рішень, які раніше стримували прогрес у переговорах з Міжнародним валютним фондом.

За інформацією видання, в ході наради, де також були присутні прем’єр-міністр Микола Азаров, перший віце-прем’єр Сергій Арбузов і міністр фінансів Юрій Колобов, глава української держави дав добро на реалізацію не вживаних ним раніше заходів одразу за декількома принциповими пунктами.

Перший і ключовий з них – глава держави погодився на значне (до 60%) підвищення тарифів на газ для населення. Правда, не для всіх споживачів, а для тієї їх частини, яка споживає понад 3,5 тис. кубометрів газу на рік. Проект нової тарифної сітки вже підготовлений до Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Внесення відповідних змін до старої постанови Кабінету міністрів планується затвердити найближчої середи.

Крім цього в уряді розроблена ціла програма зі стабілізації бюджету, в рамках якої передбачені одразу кілька складових. Перший пункт: жорстка ревізія податкових пільг для бізнесу, а також закриття офшорних лазівок для великого бізнесу шляхом імплементації прийнятого минулого літа закону про трансферне ціноутворення.

Другий пункт: ревізія існуючих соціальних пільг, яка потенційно може принести десятки мільярдів гривень для економії держбюджету, але до останнього часу відкладалася через очевидну загрозу для електоральних рейтингів. У цьому контексті вельми симптоматично виглядає заява Януковича, датована середою, 30 жовтня, про те, що тільки чверть соціальної допомоги сьогодні прямує за належною адресою – малозабезпеченим або незахищеним категоріям громадян.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар