Міністр освіти розповів кіровоградцям про недосконалу люстрацію та корупцію

Сьогодні, 5 лютого, у Кіровоград з робочим візитом завітав Міністр освіти і науки України – Сергій Квіт, який відповів на запитання, що турбували студентів, педагогів та журналістів, а також розповів про реформування вищої освіти.

 «Закон про вищу освіту» розпочав освітньо-реформаторський сезон в Україні. За словами Сергія Квіта, саме з цього закону починається  підвищення якості вищої освіти у державі. А саме, фінансова, академічна та організаторська автономія університетів дозволить їм не лише мати особисті банківські рахунки та розширить повноваження вченої ради, а й значно підвищить науковий потенціал викладачів.

Новий закон обіцяє полегшити умови праці українських дослідників – навантаження знизиться з 900 до 600 годин на рік зі збереженням заробітної плати. Вільний час науковці мають спрямувати на дослідницьку роботу, а відсоток самостійної роботи для студентів значно виросте. При цьому значно скоротиться кількість вищих навчальних закладів в Україні.

«Минулого року в Україні нараховувалося 802 вузи, зараз – 317. До кінця навчального року ми плануємо знизити їх кількість до 280. Залишаться тільки найкращі», – наголосив Міністр.

Стосовно того, що відбувається та відбуватиметься в освітній галузі Кіровоградщини, Сергій Квіт говорив більш по-філософськи. На питання про те, чи відомі йому корупційні проблеми Кіровоградщини і як взагалі боротися з хабарами, Міністр відповів, що про нашу область йому нічого невідомо поки що. «А от хабарництво – це більше соціальна проблема. Адже зарплата у працівників освіти та чиновників надзвичайно мала. Боротьбу з корупцією варто починати із себе», – стверджує Сергій Квіт.

Крім того, він навів журналістам недавні дослідження соціологів, які стверджують, що в українських вишах студенти більше готові давати хабарі, ніж викладачі – їх брати.

Також Міністр пообіцяв, що обов’язкового відпрацювання для випускників вузів, які навчалися за державним замовленням, не буде. «Відпрацьовувати непотрібно – це «совок» стовідсотковий. Більше того, це – дискримінація. Ідея яка закладалась? Відпрацьовувати на державних підприємствах. А як же приватні підприємства, які дають набагато більші прибутки у бюджет, ніж державні? Вважаю, що це неправильний підхід. Думаю, найближчим часом відповідне рішення буде прийняте урядом», – відповів Квіт.

Ну і наостанок – про люстрацію. «Є закон про люстрацію. Але він буде змінюватись. Зараз прийняті деякі правки в цей закон, що стосуються людей, які займали певні посади за часів злочинного уряду. Наприклад, нещодавно повернули генерала Воробйова. Всі військові визнають, що він був хорошим фахівцем і не допустив застосування армії проти Майдану. Але формально він підпадає під дію закону про люстрацію. Закон про люстрацію приймався емоційно, тому він повинен бути конструктивно змінений на користь фахівців і держави», – наголосив Міністр.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар