Кольорове божевілля свободи та відчуттів – Ленур Веліляєв у галереї «Єлисаветград» (ФОТО)

Ви смакували колись мазки Собору Паризької Богоматері, немов збиті вершки, підходячи до нього впритул? Чи спостерігали Ви за зоряним небом, в напівдемонічних хмарах якого ховались маленькі «хатні» люди? Можна стверджувати, що це нереально, а можна просто сходити на виставку молодого узбецько-українського художника Ленура Веліляєва «Лютневий погляд», яка відкрилася у галереї «Єлисаветград» 3 лютого.

Такого різноманіття барв, відчуттів та експресії затишний Кіровоград не бачив ніколи. І не тому, що культурною екзотикою наше місто не розбещене, а тому, що цього разу кіровоградці насолоджувалися унікальним «стильним» мистецтвом. Нехай молодого, нехай ще в пошуку, але однозначно талановитого і самобутнього художника – Ленура Веліляєва.

Зі стін культурної Мекки міста на відвідувачів дивилися божевільні кольори – яскраві, місцями химерні, надчутливі до краси, нестримні і вільні, які прямо кричали: «Дивись! Ось я! Я – справжній! Я відчуваю свою свободу! А ти?». Гармонійне поєднання чуттєвості й вразливості імпресіонізму та виразності й сили експресіоністів, витворили окремий світ – голосний та ніжний, який затягує павутиною фарб, чіткістю або розмитістю ліній, у глибину.

Кольори надяскраві, місцями – неприродні, але від того відчуваєш реалістичність настрою картини, не менше. Лінії стрибають – від крикливо яскравих і чітких, до повної розмитості форм. Сюжети не наштовхують на написання  жодних соціальних чи філософських проповідей, якщо Ви їх у собі не відчуваєте.

Одним словом, картини Ленура Веліляєва не розкажуть більше, ніж словниковий запас глядача. Чим глибший ти, тим глибше у них пірнеш. Проте занурюватись у творчість Ленура краще не самому, а з кимось близьким, адже емоції будуть переповнювати. І ними обов’язково захочеться поділитися.

Творчість Ленура Веліляєва – легке і стильне поєднання модерну та авангарду, щось справжнє і фантастичне водночас. За 8 років активних виставок та турів Україною, художник встиг назбирати солідний стос захоплених відгуків про свої роботи. Ціни на його картини стартують від 600 доларів, а творчість зберігається в престижних галереях, музеях та приватних колекціях як України, так і країн близького, та не дуже, зарубіжжя.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар