Філософія бюджету

У вівторок, 27 січня, 63 голосами «за» із 64 присутніх депутати Кіровоградської обласної ради затвердили бюджет області на 2015 рік. Як зазначив під час сесії депутат обласної ради Ігор Добрянський, на цей бюджет можна дивитися по-різному: бачити в ньому бюджет воєнного часу чи дивитися як на бюджет оптимізму. Наполовину повна чи наполовину порожня склянка – це справа індивідуальна, так само, як і сприйняття бюджету. Одне можна сказати точно: цьогоріч змінилася філософія головного фінансового документу регіону.

  Будьмо відверті: через рік після перемоги Революції Гідності в країні багато чого змінилося. Ті здобутки, які принесла з собою перемога Майдану, практично нівелювала агресія Росії.  За цей рік ми почали думати інакше, а одним із головних побажань стало побажання миру. Реалії змушують  нас змінювати філософію життя. Криза в економіці і війна змушують кожного із нас іти на жертви. На жертви йде і економіка, «змінюючи свою філософію».

Одним із ключових напрямків децентралізації влади, що проходить  в Україні, став своєрідний перерозподіл повноважень: місцевій владі уряд виділив ряд інструментів для наповнення бюджету (тут тобі і скандальний податок на нерухомість, і акциз, і податки на автомобілі з об’ємом двигуна більше 5 літрів), забравши інші інструменти. Тепер, як у вівторок під час прес-конференції зазначив голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, місцеві бюджетні менеджери мають переучуватися і думати, як їм наповнювати місцеву скарбницю. Крім того, з цього року ради різних рівнів могли не оглядатися на бюджет області і приймати головний фінансовий документ раніше, ніж це зроблять у центрі. Дехто так і зробив.

Держава, переклавши багато бюджетних обов’язків на місцеві громади, в цьому році взяла на себе функції фінансування освіти і медицини. Субвенція на це іде як на обласний бюджет, так і на бюджети міст, сіл і селищ – суми субвенції надходять із розрахунку на кількість населення.

– Цей бюджет, – зазначає після прийняття документу голова облради Олександр Чорноіваненко, – передбачає ріст заробітної плати у бюджетній сфері в межах 1,5%. Крім того, усі видатки на культуру, молодь і спорт фінансуватимуться із власних джерел надходження, які формуються і передбачені уже новим бюджетним кодексом. Основні податки, які залишилися в дохідній частині обласного бюджету – це податок на доходи фізичних осіб, податки з надр, екологічний податок, за допомогою якого фінансуватимуть ветеринарну медицину. Філософія бюджету змінилася кардинально. Сільські і селищні бюджети цього року мають наповнювати свою скарбницю із податку на підприємництво, податок, що сплачують сільськогосподарські виробники, а також два нових податки – на акциз і нерухомість. Але в той же час з рівня села і селища забрали функції фінансування освіти і медицини (вони перейшли на районний рівень). Села і селища фінансуватимуть практично лише утримання апарату, інфраструктуру і комунальні видатки на ввірених їм територіях. Дещо кращу ситуацію з надходженнями мають міста (бюджет Кіровограда, наприклад), а от райони в непростій ситуації: більшість фінансування зараз йде саме на рівень районів.

Чи піде бюджетна децентралізація на користь громаді, як зазначив Сергій Кузьменко, ми вже зможемо побачити після першого кварталу.

Бюджет воєнного часу?

В умовах неоголошеної війни робити вигляд, що усе гаразд неможливо: дуже вже часто ми чуємо, що у нас ПОКИ ЩО усе спокійно. Саме тому, при складанні обласного бюджету було чи не вперше враховано потреби безпеки. Зокрема, в бюджеті області закладено 5 мільйонів гривень на мобілізаційні та антитерористичні заходи. Поле використання цих коштів досить широке – їх можуть використати як на амуніцію для військовослужбовців, так і на інші потреби, які диктує неоголошена війна. Якщо минулого року програма допомоги учасникам АТО визначала використання коштів виключно на бронезахист, то зараз фінанси можна використати значно ширше. 5 мільйонів з обласного бюджету, до речі, – сума, прямо пропорційна частині коштів, які виділив на безпеку бюджет державний.

Крім цього, як неодноразово наголошували і голова обласної ради, і губернатор, у цьогорічному обласному бюджеті передбачено чи не найбільший за усю історію резервний фонд – 10 мільйонів гривень. Кошти резервного фонду будуть використовувати у разі крайньої необхідності. Проте усі сподіваються, що «крайньої необхідності» все-таки не буде.

Бюджет оптимізму?

  Цьогорічному бюджетові, не дивлячись на складну економічну ситуацію, удалося вселити оптимізм навіть у багатьох скептиків. Зокрема, як зазначив Сергій Кузьменко, в бюджеті знайшлися ресурси для того, аби забезпечити усі установи області коштами на оплату комунальних послуг. Гроші, закладені на цей рік, допоможуть бюджетним установам оплачувати енергоносії за новими цінами.

 Крім того, збільшено фінансування охорони здоров’я регіону. Зокрема, дитяча обласна лікарня отримає 5 мільйонів гривень на початок ремонтних робіт. 5 мільйонів на обладнання отримає і реанімація в обласній лікарні. Збільшено також фінансування гемодіалізної зали обласної лікарні – обласна влада виділила 15 мільйонів гривень (втричі більше, ніж у минулому році), що дозволить одночасно проходити та лікування 95 пацієнтам. На жаль, в обласному бюджеті не знайшлося коштів для придбання такого необхідного магнітно-резонансного томографа, проте керівництво регіону сподівається, що до кінця року, за умови стабільної роботи економіки, проблему з МРТ буде вирішено.

 Левова частка бюджету Кіровоградщини – субвенції і дотації. Офіційні трансферти у 2015 році, згідно документів, складають  2 мільярди 180 мільйонів 738 тисяч гривень. З них субвенції  – 2 мільярди 145 мільйонів 892,5 тисячі гривень, дотації – 34 мільйони 846 тисяч гривень. Субвенції підуть на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, тимчасової державної допомоги дітям та допомоги по догляду за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу (1 мільярд 49 мільйонів 479 тисяч гривень); на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття тощо (265 мільйонів 984 тисячі гривень); на пільги з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг (крім пільг на одержання ліків, зубопротезування, та пільг, описаних вище), на компенсацію втрати частини доходів у зв’язку з відміною податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та відповідним збільшенням ставок акцизного податку з пального і на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян (40 мільйонів гривень); на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого  пічного побутового палива і скрапленого газу (41 мільйон 895,7 тисяч гривень); на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги (4 мільйони 127 тисяч гривень); на підготовку робітничих кадрів (136 мільйонів 731,7 тисяч гривень); на придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я (435 тисяч гривень); на освіту (137 мільйонів 651,3 тисячі гривень); на медицину (441 мільйон 982,2 тисячі гривень); «на дітей» (27 мільйонів 604,2 тисячі гривень).

 Не забули автори головного фінансового документу області і про культуру. На неї виділять більш як 41 мільйон гривень. З них на театри піде 12,1 мільйона, на філармонії музичні ансамблі і колективи, інші мистецькі заклади і заходи – 6,58 мільйона, на бібліотеки – майже 13 мільйонів, на музеї і виставки – 7,5 мільйонів, на інші заходи і заклади – 1 мільйон 903 тисячі гривень.

 Крім цього, у державному бюджеті заплановано близько трьох мільярдів гривень на регіональний розвиток. На Кіровоградщину припадає частка у сумі більш як 60 мільйонів гривень, які можна буде використати на розвиток території.

Побачимо як буде

 Минулого року, в умовах кардинальних економічних зрушень, агресії і соціальної нестабільності, Кіровоградщина продемонструвала гарні результати: до бюджету, за словами Сергія Кузьменка, додатково надійшло більш як 500 мільйонів гривень. Загадувати наперед зараз не береться навіть найвище начальство. Занадто багато залежить від нашого північного сусіда і контрольованих ним бойовиків. Єдине відомо точно: гарно жити зможе лише мирна Кіровоградщина в мирній Україні.

Володимир КОНДРАШОВ, “Нова газета”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар