Відомий журналіст розповів кіровоградцям як перемогти в інформаційній війні

Вчора, 27 січня, у Кіровограді виступив відомий український журналіст, ведучий програми «Свобода слова» – Андрій Куликов, який розповів про особливості ведення інформаційних війн.

Куликов переконаний, що українці не програють інформаційну війну. Мало того, за словами одного з найвідоміших медіатренерів української журналістики, єдиний спосіб нашої нації інформаційно перемогти східного сусіда-агресора – говорити правду, якою б гіркою вона не була.

Також варто відмовитись від тавра «зрадників-сепаратистів» для жителів Донецької та Луганської області.

«Ми вже забули, що коли почався проросійський рух на Донбасі, паралельно з тим були і масові проукраїнські мітинги. Тисячі жителів сходу виходили на вулиці з українською символікою, щоб голосно заявити про свою позицію, не зважаючи на проросійську налаштованість місцевої влади та міліції. І це проблема української влади, що вона не змогла вчасно захистити патріотичних жителів сходу», – розповідає Андрій Куликов.

Задля інформаційної безпеки журналіст також рекомендує не вірити всьому підряд, а навчитися відрізняти правдиві новини від фейкових.

«Російську пропаганду і брехню від достовірної інформації можна відрізнити по тривалості перебування репортера в кадрі: чим більше показують  репортера і менше кадрів з інформацією, тим вища вірогідність того, що новина неправдива», – пояснює Андрій Куликов.

Крім того, Куликов радить не забувати про всеукраїнську програму StopFake. Її основною метою є перевірка і спростування перекрученої інформації і пропаганди про події в Україні, яка поширюється в ЗМІ. Якщо є бажання і хист – можна долучатись до неї, тим самим роблячи інформаційний простір чистішим.

«І не варто відмовлятися від запрошення колег виступити в російському медіапросторі. Це шанс розповісти про ситуацію в Україні більшій кількості людей. Хоча останній рік російські журналісти звертаються до нас все рідше», – ділиться експерт.

Одним словом, Андрій Куликов переконаний, що українці можуть виграти інформаційну війну без пропаганди, спираючись лише на стандарти журналістики: оперативність, точність, повноту подачі, збалансованість, достовірність, відокремлення фактів від коментарів та оцінок журналіста.

 Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар