Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Учора Кабінет Міністрів України прийняв рішення про запровадження режиму надзвичайної ситуації на територіях Донецької та Луганської областей та створення Державної комісії з надзвичайних ситуацій. Наразі запроваджено режим підвищеної готовності на всій території держави з метою повної координації діяльності всіх органів влади для забезпечення безпеки громадян і цивільного захисту населення.

В рамках виконання умов режиму надзвичайної ситуації, учора розпочалась інвентаризація всіх споруд та об’єктів цивільного захисту. Станом на сьогодні, половина об’єктів готові до прийняття людей. Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Антитерористичної операції  полковник Андрій Лисенко.

Відповідно до Кодексу цивільного захисту України, надзвичайна ситуація – обстановка…, яка характеризується порушенням нормальних умов життєдіяльності населення, спричинена катастрофою… або іншою небезпечною подією, що призвела (може призвести) до виникнення загрози життю або здоров’ю населення, великої кількості загиблих і постраждалих, завдання значних матеріальних збитків, а також до неможливості проживання населення на такій території… Одним із різновидів надзвичайних ситуацій є воєнна.

Російські військові і НЗФ продовжують спроби наступу на позиції сил АТО

Противник намагається завдавати удари по підрозділах українських військових та зайняти стратегічно вигідні позиції для здійснення подальших військових операцій, в першу чергу в районі міст Дебальцеве, Вуглегірськ та Маріуполь Донецької області.

На Донецькому, Маріупольському, Дебальцевському, Луганському, Первомайському напрямках терористи неодноразово обстрілювали позиції сил АТО з використанням артилерії, мінометів, гранатометів, танків та реактивних установок «Град». Терористи неодноразово вдавалися до штурмів наших позицій поблизу населених пунктів Дебальцеве та Санжарівка Донецької області та н.п. Новотошківське, Оріхове, Станиця Луганська, Кримське Луганської області. Всі атаки бойовиків були відбиті.

За минулу добу загинуло 9 українських військовослужбовців, 30 було поранено.

Українські військові завдають значних втрат бойовикам

Завдяки злагодженим та вмілим діям підрозділів оперативного командування «Північ», які беруть участь в Антитерористичній операції, учора в районах н.п. Сміле, Весела Гора було знищено танк та близько 60 бойовиків. Ще близько 300 терористів отримали поранення.

Учора українські військовослужбовці взяли у полон механіка-водія танка, громадянина Російської Федерації, мешканця Краснодарського краю. Під час допиту бойовик з трьома судимостями розповів, що був затриманий працівниками МВС РФ у місті Ростов-на-Дону під час спроби викрадення автомобіля. Замість тюремного ув’язнення, начальник поліції Ростова-на-Дону запропонував крадієві на місяць вирушити на схід України захищати «рускій мір» та пообіцяв після повернення зняти із злочинця всі обвинувачення та закрити кримінальну справу.

Зі слів терориста, 23-25 січня він брав участь у бойових діях проти українських Збройних Сил в районі міста Дебальцеве та був затриманий українськими військовими під час штурму одного з опорних пунктів ЗСУ. Бойовик також повідомив, що його підрозділ на 70% складається з громадян Росії, які вбиваючи українців, скасовують собі терміни ув’язнення.

На сьогодні контрольні пункти «Гнутове» та «Станично-Луганське» залишаються закритими для пропуску через численні обстріли та підрив автомобільного мосту.

Російська Федерація вчергове грубо порушує міждержавні домовленості та міжнародне право

Російська сторона в односторонньому порядку дозволила проїзд через пункт пропуску «Донецьк» автобусів сполученням «Москва – Луганськ», «Каменськ-Шахтинський – Луганськ», «Міллерове – Луганськ», які прямували на окуповану територію. Автобуси перевозили від 15 до 45 цивільних осіб. Нагадаємо, що суміжний Міжнародний автомобільний пункт пропуску «Ізварине» закритий відповідно до постанови Кабінету Міністрів України.

За оперативною інформацією терористичні угруповання «ДНР» та «ЛНР» можуть вдатися до провокацій шляхом нападу на черговий російський т.зв. «гуманітарний конвой», звинувативши в цьому українську сторону. За задумом противника, це має стати підставою для відкритого введення військових підрозділів РФ на територію нашої держави. Зазначимо, що російська сторона традиційно не надсилала жодних офіційних документів щодо проходження конвою. Міжнародний комітет Червоного Хреста не буде брати участь в супроводженні та огляді так званої «гуманітарної допомоги». Управління ООН з координації гуманітарних питань звернулося до Росії з проханням надати інформацію щодо вмісту цього «гуманітарного конвою» та всіх попередніх з серпня 2014 року.

Триває четверта хвиля часткової мобілізації

Так, одну з перших команд мобілізованих харків’ян у кількості 300 осіб направлять до Високомобільних десантних військ Збройних Сил України. Наразі значна кількість добровольців прагнуть потрапити саме до підрозділів Високомобільних десантних військ – розповів обласний військовий комісар.

Мобілізовані з Харкова-1

Мобілізовані з Харкова-2

Мобілізовані з Харкова-3

Українські воїни щоденно підвищують свою кваліфікацію

На базі Криворізької бригади Національної гвардії України були проведені навчально-методичні збори з інженерно-саперними підрозділами частин та інструкторами з вибухової справи окремого загону спеціального призначення Центрального територіального управління. Під керівництвом досвідчених офіцерів нацгвардійці відпрацювали практичні питання встановлення вибухових речовин та їх розмінування.

Розмінування НГУ-1

Розмінування НГУ-2

Розмінування НГУ-3

Міністерство охорони здоров’я України посилює заходи щодо забезпечення лікарськими засобами та фахівцями медичних закладів Донецької та Луганської областей, зокрема у містах Маріуполь та Дебальцеве. Фахівці МОЗ України спільно з медиками Маріуполя проаналізували потребу лікарень у медичних виробах. Наразі медичні засоби на загальну суму близько 250 тис. грн. у складі яких – знеболювальні та кровоспинні препарати, перев’язувальні матеріали, інфузійні розчини, вироби медичного призначення – вже доставлені в лікувальні заклади Маріуполя.

Учора Служба безпеки України оприлюднила докази вчинення злочинів проти людяності бойовиками бандформування «ДНР» та російськими військовими

24 січня 2015 р. терористи здійснили 5 обстрілів житлових кварталів Маріуполя за прямими вказівками російських військових. Напад, під час якого загинуло 30 та поранено більше 100 мешканців міста, здійснювався силами бандформування «ДНР», озброєних САУ «Тюльпан» та установками «Град». Вогонь було відкрито за наказом офіцера РФ з позивним «Горець».

Вся доказова база причетності бойовиків і ЗС РФ до цього злочину була надана членам дипломатичного корпусу, що працюють в Україні, у тому числі  російському послу.

На знак підтримки України в боротьбі проти агресії депутати-члени комітету зі закордонних справ Європейського парламенту закликають ЄС посилити санкції проти Росії, а Україні – надати обладнання, щоб українці могли себе захищати.

Триває допомога постраждалим районам та мешканцям Маріуполя

На місці трагедії 24 січня комунальні служби, рятувальники та волонтери допомагають місцевим жителям. Для тимчасового закриття розбитих вікон людям видають поліетилен. Штаб оборони міста розглянув питання заміни віконних шибок. На ці роботи, за попередніми підрахунками, необхідно близько 11 млн. гривень. У постраждалому районі вже відновлено подачу електрики та водопостачання. Подано теплоносії у всі постраждалі будинки.

Зі інформацією голови  Донецької ОДА ОЛександра Кіхтенка, необхідно понад 100 млн. грн. для компенсації наявних втрат. Громадянам, чиї квартири і будинки на даний момент не придатні для проживання, міська влада надала можливість розміститися у міських профілакторіях.

Україна допомагає своїм громадянам на звільнених територіях

Міністерство аграрної політики та продовольства України за перші два тижні січня 2015 року доставлено для жителів звільнених міст Донецької та Луганської областей 10 тонн харчових продуктів.

Загалом з липня 2014 р. Мінагрополітики України за підтримки департаментів агропромислового розвитку облдержадміністрацій з 19 регіонів України надало постраждалим жителям Донбасу та військовослужбовцям, які захищають Україну у зоні АТО, 1,94 тис. тонн  продуктів харчування та 18 тонн гуманітарної допомоги, у тому числі постільну білизну, одежу, засоби гігієни тощо.

Львівщина виділяє будівельні матеріали з регіонального резерву матеріально-технічних ресурсів області для відновлення об’єктів інфраструктури м. Маріуполя, яке постраждало кілька днів тому від обстрілів бойовиків. Учора зі Львова до Маріуполя вирушили дві вантажівки, які доставлять мешканцям Донецької області 10 тисяч листів шиферу, 200 рулонів рубероїду та 316,8 квадратних метрів віконного скла.

Також українські військові доставили низку гуманітарних вантажів жителям населених пунктів Мар’їнка, Красногорівка та Старе Гнатово, які потерпають від щоденних обстрілів. Офіцери групи цивільно-військового співробітництва привезли допомогу для 400 місцевих дітей та доправили велику кількість медичних препаратів та продовольства, які розподілені серед 50 родин та людей похилого віку.

Допомога від офіцерів-1

Допомога від офіцерів-2

Українські патріоти підтримують українську армію

В Одесі волонтери та громадські активісти організовували благодійний ярмарок та зібрали кошти для військовослужбовців, які виконують завдання в зоні АТО. Школярі й студенти Одеси продавали виготовлені власноруч витвори художнього мистецтва та кулінарні вироби, а юнаки та дівчата з музичного колективу «Друже Музико» подарували відвідувачам ярмарку пісенні композиції. До благородної акції долучилися й небайдужі одеситки, які виготовили пакети із сухими борщами та надіслали їх українським воякам на передову.

Одеський ярмарок-1

Одеський ярмарок-2

Одеський ярмарок-3

Одеський ярмарок-4

Одеський ярмарок-5

Одеський ярмарок-6

Триває ротація військових, які несуть службу на Сході України

Учора до Чернігова повернулась ще одна частина батальйону спеціального призначення МВС «Чернігів».

Батальйон Чернігів-1

Батальйон Чернігів-2

Батальйон Чернігів-3

Два вантажні автомобілі з гуманітарною допомогою прибули на територію України через пункт пропуску «Ягодин». Вантаж генераторів та наметів прибув з Фінляндії для ДСНС України в м. Дніпропетровську.

ДК «Укроборонпром» безплатно передав нашим військовим майже 800 комплектів нової  уніформи. Комплекти військового обмундирування українського виробництва складаються з демісезонних бойових костюмів з утепленими підкладками, плащів типу «Пончо», літніх та зимових маскувальних костюмів, термозахисних курток, флісових шапок і тактичних рукавичок. Крім того, українські розвідники отримали також поясні, нагрудні та наспинні розвантажувальні системи та рейдові рюкзаки об’ємом до 80 літрів.

Міжнародна спільнота надає політичну підтримку Україні

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг закликав Росію терміново припинити підтримку бойовиків зброєю на сході України, припинити дестабілізацію ситуації в Україні. Коментуючи провокаційну заяву президента Росії Путіна щодо присутності «легіонів НАТО» в Україні, пан Столтенберг зазначив, що іноземні сили в Україні – це росіяни, які підтримують сепаратистів на Сході України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар