Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Ситуація у зоні антитерористичної операції характеризується продовженням високої інтенсивності обстрілів терористами позицій сил АТО. НЗФ намагаються збільшити межі підконтрольних територій та скорегувати на свою користь лінію розмежування.

Свідченнями збереження й надалі збройного протистояння є здійснення російсько-терористичними угрупуваннями передислокації своїх сил і засобів. Про це розповів сьогодні на брифінгу речник Антитерористичної операції  полковник  Андрій Лисенко.

На Луганському, Дебальцевському та Донецькому напрямках терористи неодноразово використовували артилерію, міномети, гранатомети, танки та установки «Град». Зокрема, бойовики 10 разів атакували блокпост № 29 поблизу смт Новотошківське (Попаснянський р-н) Луганської області та обстріляли його з РСЗВ БМ-21 «Град», артилерії, мінометів і стрілецької зброї.

Протягом останньої доби 1 військовослужбовець загинув та 20 було поранено.

Росія продовжує підтримувати бойовиків новими силами, військовою технікою та боєприпасами. Так, російська влада анонсувала, що готується 12-й т. зв. «гуманітарний конвой»на Донбас наприкінці січня-початку лютого. Нагадаємо, що терористи збільшують кількість провокативних обстрілів та агресивних дій проти українських військовослужбовців одразу після отримання чергового вантажу з РФ.

Про підтримку терористів Росією також свідчить нещодавня заява ватажка бандитів Захарченка, що наступ продовжуватиметься до кордонів Донецької області. Це вкотре підтверджує відсутність бажання не тільки маріонеточних угрупувань на Сході України, але й Росії до мирного врегулювання конфлікту.

Українські військові дають належну відсіч усім атакам ворога. Так, українська артилерія знищила в районі аеропорту Донецька колону російських найманців. Більше десяти терористів було взято у полон. В результаті обшуку у нападників були вилучені військові квитки «ДНР» та ЗС РФ і посвідчення громадянина Російської Федерації.

Бандити продовжують терор мешканців Донбасу

Сьогодні вранці терористи обстріляли Маріуполь. За попередньою информацією МВС кількість загиблих становить 10 чоловік та 46 поранених, включаючи дванадцятирічну дівчинку.

В Стаханові члени НЗФ організували інформаційно-силову провокацію з метою подальшої дестабілізації серед мирного населення. Так, терористи розташували 82-мм міномет на території військомату та обстрілюють райони міста. Терористи стверджують, що вогонь ведуть українські військові, незважаючи на те, що найближча позиція української армії знаходяться більш ніж за 20 км, що значно перевищує дальність обстрілу з 82-мм міномету. Внаслідок цих обстрілів терористи вже зруйнували дитячий садочок та низку інших будівель у центрі міста. Зафіксовано близько 70 невибухнувших мін.

Учора у м. Горлівка та Дебальцево Донецької області загинули двоє мирних жителів внаслідок артилерійських обстрілів з боку терористів.

Також внаслідок обстрілів терористів у Донецькій області було знеструмлено 52 населених пунктів в Шахтарському, Мар’їнському, Артемівському, Володарському, Тельманівському, Новоазовському та Ясинуватському районах, а також частково міста Донецьк, Горлівка та Авдіївка.

Українські силовики продовжують запобігати розповсюдженню нелегальної зброї

Так, у Краматорську Донецької області у посилці, яку було відправлено на адресу жителя с. Отинія Івано-Франківської області, було виявлено 4 гранати (по дві Ф-1 й РГД-5).

У смт Куйбишеве Запорізької області на території автовокзалу в приміщенні громадської вбиральні вилучено 4 гранати РГД-5. Також під час проведення обшуку в будинку працівника ІТТ Куйбишевського РВ ГУМВС, вилучено реактивний протитанковий гранатомет (РПГ-26), 2 гранати РГД-5, гранату Ф-1 та 118 набоїв до різної зброї.

Також підрозділи ДСНС на звільнених від терористів територіях України за останню добу виявили та знешкодили 12 од. боєприпасів, з них 6 артилерійських снарядів, 3 мінометні міни та 3 бойові гранати.

Триває робота СБ України з посилення антитерористичних заходів по всій території України

Співробітники СБУ знешкодили на Черкащині схованку із боєприпасами. Українські оперативники СБУ виявили сумку з трьома гранатами РГД-5, двома тротиловими шашками та саморобний вибуховий пристрій поблизу пішохідного мосту на території залізничної станції у м. Сміла.

СБУ-Сміла-1

СБУ-Сміла-2

СБУ-Сміла-3

Також у Краматорську Служба безпеки України заблокувала роботу телекомунікаційного програмно-апаратного комплексу, який використовувався російськими спецслужбами для координації дій бойовиків терористичних організацій.

У зв’язку із запровадженням тимчасового порядку в’їзду на неконтрольовану територію та виїзду з неї, силові відомства наголошують на прагненні забезпечити режим максимального сприяння для роботи українських громадських, а також міжнародних організацій, які постачають гуманітарну допомогу мешканцям територій, що тимчасово перебувають під контролем керованих Росією терористів. Підрозділам, які уповноважені здійснювати оформлення перепусток та контроль за переміщенням гуманітарних вантажів, надані доручення щодо максимально оперативного опрацювання звернень організацій, що надають гуманітарну допомогу.

Нагадуємо, що оновлений порядок в’їзду передбачає обов’язок розгляду заяв на ввезення гуманітарної допомоги у термін до трьох діб.

Україна продовжує відновляти боєздатність свого війська

Бійцям Національній гвардії України був переданий відновлений транспортний літак «Ан – 72В». Зазначимо, що крім даного борту, на озброєнні Нацгвардії є ще декілька літаків «Ан».

АН для НГУ-1

АН для НГУ-2

Як повідомлялося раніше, учора на Гончарівському полігоні відбувся показ озброєння та техніки вітчизняного оборонно-промислового комплексу. На полігоні були представлені новітній вітчизняний легкоброньований автомобіль з автоматичним блоком озброєння, гранатомет із зарядами високої потужності, піхотний вогнемет, безпілотний літальний апарат, парашути та інша військова техніка.

Показ озброєння-1\

Показ озброєння-2

Показ озброєння-3

Показ озброєння-4

Показ озброєння-5

Показ озброєння-6

Показ озброєння-7

Показ озброєння-8

Також учора у Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського розпочато курси бійця-рятувальника «COMBAT LIFE SAVER». Понад двісті слухачів випускних курсів університету вчаться надавати медичну допомогу в екстремальних ситуаціях, зокрема, у випадку поранення на полі бою. В ході занять військові навчаться правильно зупиняти кров, розблоковувати дихальні шляхи, рятувати від пневмотораксу та належним чином евакуйовувати поранених. Кожного солдата, який пройшов підготовку, забезпечать аптечкою першої допомоги IFAK, а кожного підготовленого фельдшера — рюкзаком бойового санітара.

COMBAT LIFE SAVER-1

COMBAT LIFE SAVER-2

COMBAT LIFE SAVER-3

COMBAT LIFE SAVER-4

COMBAT LIFE SAVER-5

COMBAT LIFE SAVER-6

Україна докладає усіх зусиль, щоб забезпечити мешканців прифронтових територій гуманітарної допомогою 

Так, 13 вантажівок доставили гуманітарний вантаж з продуктами харчування від Уряду України у Донецьку область. Сім вантажівок прибули до Маріуполя, і шість – до Краматорська. До понеділка їх розфасовуватимуть, а з нового тижня представники місцевої влади та військові почнуть розвозити гуманітарну допомогу місцевим мешканцям.

Українські патріоти надають всебічну підтримку нашим військовим

У Дніпропетровському військовому госпіталі наші військові лікарі продовжують надавати кваліфіковану медичну допомогу пораненим «кіборгам». Протягом останньої доби з передових позицій Донецького напрямку до Дніпропетровська було доставлено близько сорока поранених військовослужбовців. Всім військовим було надано своєчасну кваліфіковану медичну допомогу, загрози життю пацієнтів немає. Дніпропетровський військовий госпіталь наразі забезпечений усіма необхідними медичними препаратами, спеціалістами та запасами донорської крові. Сотні мешканців міста добровільно здають кров для поранених захисників донецького аеропорту.

???????????????????????????????

Дніпропетроаські лікарі-2

Волонтери Дніпропетровщини передали військовослужбовцям 93 окремої механізованої бригади броньований автомобіль МАН з причепом. Ще були передані бронежилети, тепловізори, планшети, прилади нічного бачення, бушлати, біноклі, електрогенератори, термобілизна, кевларові каски, зимові спальні мішки та сучасне військове взуття. Також волонтери подарували автомобіль «Опель» бійцям підрозділу батальйону «Кривбас». Волонтери планують придбати для батальйону ще й машину «Швидкої допомоги». Днями з Кривого Рогу  бійці чергового структурного підрозділу «Кривбас» відправилися для виконання покладених на них завдань на територію, наближену до зони АТО.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Волонтери з Дніпропетровська-4

Опель для Кривбасу-1

Опель для Кривбасу-3

Українці пам’ятають своїх героїв

22 січня у рамках святкування Дня Соборності України у Старобільську, на центральній алеї Парку культури та відпочинку, відбувся мітинг, під час якого закладено Камінь пам’яті Героїв України, які віддали своє життя за свободу і незалежність України. У мітингу взяли участь небайдужі мешканці Старобільська та військовослужбовці з підрозділу «Айдар». Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих учасників АТО. Право відкрити Камінь пам’яті організатори мітингу надали близьким та родичам героїв.

Камінь пам’яті-1

Камінь пам’яті-2

Камінь пам’яті-3

Також Президент України нагородив прапорщика Марчука Володимира Трохимовича, начальника служби логістики 140 окремого центру спеціального призначення, орденом «За мужність» IIIступіня. 07 серпня 2014 року в складі спеціальної групи він здійснював евакуацію екіпажу збитого терористами медичного гелікоптеру МІ-8 біля Добролюбовки. Прапорщик Марчук особисто надав першу медичну допомогу пораненим та забезпечив їх доставку до польового госпіталю.

Міжнародна спільнота солідарна з Україною

Член Парламентської Асамблеї Ради Європи та доповідач по Росії Андреас Гросс заявив, що Росія відмовляється звільнити Надію Савченко з-під арешту до початку сесії ПАРЄ 26 січня. Андреас Гросс провів переговори в Москві з головою Державної Думи Росії Сергієм Наришкіним 23 січня, і переконався, що українська льотчиця залишиться у російській в’язниці поки триває сфабрикована проти неї справа. Це свідчить про те, що Росія продовжує порушувати двосторонні договори, а також норми міжнародного права, утримуючи народного депутата та представника України в ПАРЄ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар