Синьо-жовтий Марш миру пройшов у Новгородці (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 22 січня, у День Соборності України, учні та викладачі Новгородківського професійно-технічного училища №36 провели марш миру «Візьмемось за руки – сьогодні День злуки».

Як повідомляє кореспондент Першої електронної газети, активісти з десятками державних прапорів пройшли колоною по головній вулиці селища та створили живий ланцюг, який символізував єдність і неподільність України.

Учасники акції відзначали, що багато століть український народ виборював свободу, незалежність та державність. Історія залишила нам у спадок знакові події цієї боротьби, які підкреслюють волелюбність українського народу, його прагнення до незалежності. Однією з таких подій, яка є прикладом незламного духу нашого народу, є день проголошення Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року, який офіційно визнано Днем Соборності та Свободи України. Це стало єднанням східних та західних українських земель, народженням єдиної незалежної соборної держави. Учні переконані, що поняття соборності полягає не тільки в незалежності, територіальній цілісності та неподільності території країни, а й в єдності духу, ідеї та прагнень українського народу.

2015-го року цей день Україна зустрічає зі зброєю в руках, воюючи за свою свободу і незалежність. Власне, і за Соборність, яка без відновлення територіальної цілісності України буде неможливою. Утім, формальна територіальна цілісність – необхідна, але далеко не достатня умова Соборності. Надзвичайно важливо відновити українську Соборність у головах і в серцях багатьох українців. Власне, через її там відсутність, через стереотипи, які нав’язували століттями, і стали можливими трагічні події, які ми зараз переживаємо. Наше з вами завдання – не тільки у свято, але й щодня берегти й плекати те, до чого так прагнули наші предки на початку минулого століття, проголошуючи Акт злуки. Адже в єдності наша сила!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар