Скільки платитимуть за своє житло кіровоградці

З початку нового року набули чинності зміни до Податкового кодексу України, згідно з якими податок на нерухомість наповнюватиме місцеві бюджети, а місцеві ради визначатимуть його ставки. Місцевим радам надано право встановлювати додаткові пільги зі сплати цього податку, що і планується зробити в Кіровограді.

Законом встановлено верхню межу оподаткування – 2% від мінімальної заробітної плати, або 24 гривні за 1 кв.м. загальної площі нерухомості. Тобто місцеві ради можуть встановлювати ставку від нуля до 24 грн. Не підлягають оподаткуванню квартири до 60 кв.м та будинки – до 120 кв.м.

Згідно проекту рішення Кіровоградської міської ради, який потрапив до журналістів Першої електронної, міськвиконком дійсно планує збільшити мінімальну неоподатковану площу житла, враховуючи, що значна кількість кіровоградських квартир (побудовані за так званими “чеськими проектами”) перевищує межу у 60 кв.м.

Депутат міської ради Павло Топчій стверджує, що фізичні особи в 2015 році будуть оплачувати податок на нерухомість за 2014 за ставками, які діяли в 2014 році: “З 1 січня набули чинності зміни у порядку нарахування податку, зокрема була зменшення площа, що не підлягає оподаткуванню, для громадян – це 60 кв. м. загальної площі квартири або 120 кв. м. будинку. Ставка ж податку цілком і повністю залежить від органів місцевого самоврядування, обмежений лише її максимальний розмір. І у нас всі почали вираховувати скільки ж їм необхідно цього податку у 2015 році сплатити. Та вважаю, що це робити завчасно, адже більшість громадян цього податку у 2015 році не буде сплачувати, оскільки у 2015 році сплачуватимуть податок з нерухомості за 2014 рік за правилами та ставками 2014 року. А за новими правилами цей податок буде сплачуватись вже у 2016 році”.

Нагадаємо, що з 1 січня 2013 року набула чинності норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб, обкладалася податком. Разом з тим Верховна Рада 4 липня 2013 року звільнила фізосіб від сплати у 2013 році податку на нерухоме майно до 2014 року, відмінне від земельної ділянки, унаслідок браку на той момент часу на формування і неготовності реєстру його платників.

Відповідно до закону, ставки податку для юросіб становили 1% для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м і будинків площею не більше 500 кв. м, і 2,7% для квартир з житловою площею понад 240 кв. м і будинків більше 500 кв. м.
Згідно із законодавством, пільги зі сплати податку на нерухомість надаються власникам нерухомості, якщо сумарна площа житла не перевищує: для квартир – 120 кв. м, будинків – 250 кв. м, квартир і будинків – 370 кв. м.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар