Децентралізація розпочалася… з Кіровограда

Днями в Кіровограді побував експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, який розповів кіровоградцям про децентралізацію та розширення прав територіальних громад.

У новому році Кіровоград став першим містом, де на відкритій лекції Олександр Солонтай пояснив, чим має стати децентралізація у постреволюційній Україні – повідомляє кореспондент Першої електронної газети.

За його словами, рушійною силою громадського контролю за всім, що відбувається у регіоні, повинен бути закон про інформаційну відкритість органів місцевого самоврядування. Він має зобов’язати держустанови  повідомляти про всі заходи, проекти та прийняті рішення на власних інформресурсах (в першу чергу, сайтах держустанов). Згідно проекту закону «Про місцеве самоврядування», кожен випадок приховування інформації повинен передбачатися штраф у розмірі 420 грн., що, як правило, стягуватиметься з секретаря.

«Потрібно змінювати людей, які ідуть у владу захищати свої особисті питання, на людей, які ідуть вирішувати проблеми громади, –  коментує ситуацію столичний експерт. –  Тоді ми матимемо справжнє самоврядування. Бо зараз ми маємо містечкові клуби еліти, які просто копіюють діяльність Верховної Ради з усіма похідними від того наслідками».

У 2014 році законодавство про місцеве самоврядування змінювали вже 6 разів і, на думку Олександра Солонтая, це ще не остаточний варіант.

Наостанок експерт повідомив, що незабаром у Кіровограді відкриється курс лекцій для бажаючих брати активну участь у житті місцевої громади. Для тих, хто планує долучитися до активу регіону і пройти лекторій, необхідно заповнити анкету ТУТ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар