Хто встановлюватиме і платитиме податок на нерухомість

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

З початку нового року набули чинності зміни до Податкового кодексу України, спрямовані на збільшення дохідної частини Державного та місцевих бюджетів. Відтепер податок на нерухомість наповнюватиме місцеві бюджети, а місцеві ради визначатимуть його ставки.

Органам місцевого самоврядування передано всі повноваження по встановленню ставок податку на нерухомість.

Саме місцеві ради прийматимуть рішення: потрібен їм податок на нерухомість чи ні, яка ставка такого податку буде застосовуватися. Кошти від сплати цього податку залишатимуться в місцевих бюджетах та спрямовуватимуться на вирішення проблем територіальних громад.

Законом встановлено верхню межу оподаткування – 2% від мінімальної заробітної плати, або 24 гривні за 1 кв.м. загальної площі нерухомості. Тобто місцеві ради можуть встановлювати ставку від нуля до 24 грн.

Не підлягають оподаткуванню квартири до 60 кв.м та будинки – до 120 кв.м. Тобто оподатковуватиметься лише площа, яка перевищує цю межу. Наприклад, якщо будинок 130 кв.м, то податок сплачуватиметься лише за 10 кв.м. Окрім того, місцевим радам надано право встановлювати додаткові пільги зі сплати цього податку, наприклад визначити, що не стягуватиметься податок не з 60 кв.м. квартири, а з 70 кв.м.

Податок сплачуватиметься один раз на рік.

Володимир Кудря, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар