На Кіровоградщині з’явилися рейдери в рясах?

Вже два роки у селі Докучаєве Устинівського району триває конфлікт між представниками двох конфесій – Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ КП) та Української Православної Церкви Московського Патріархату (УПЦ МП).

Яблуком розбрату між конфесіями стало приміщення місцевої церкви – повідомляють на “Страйку”.

З 1999 року релігійна громада Свято-Миколаївської парафії УПЦ КП має офіційну «прописку» у місцевій церкві. Однак у 2012 році парафія тимчасово залишилася без священика. У цьому ж році церкву зайняв священик, призначений у Докучаєве з УПЦ МП. Вже два роки парафіяни Свято-Миколаївської Церкви фактично залишаються без свого церковного приміщення.

За словами представника УПЦ КП протоієрея Олега Оніки, священик з УПЦ МП самовільно зайняв приміщення, не маючи на нього жодних законних підстав, а також мало місце викрадення документів і церковного майна Свято-Миколаївської парафії.

Спроби парафіян мирно домовитися зі священиком іншої конфесії не дали бажаних результатів. Релігійна громада звернулася до Кіровоградської облдержадміністрації та наразі вже відновила всю документацію.

На базі цих документів представники парафії вимагають, щоб представники Церкви Московського Патріархату звільнили приміщення та передали релігійній громаді належне їй майно.

З метою вирішення конфліктної ситуації на збори парафіян УПЦ КП 5 січня були запрошені представники УПЦ МП, сільської влади та міліції. За два роки боротьби за церкву парафіяни вже не ймуть віри місцевим правоохоронним органам, які неодноразово ігнорували їхні звернення.

Люди скаржаться, що міліція ось уже роки ніяк не реагує на незаконні дії щодо релігійної громади Свято-Миколаївської церкви та фактично самоусунулася від ситуації, боячись брати на себе будь-яку відповідальність.

Однак на зустріч із сельчанами ні сільський голова, ні священик УПЦ МП так і не з’явилися – людей чекали зачинені двері храму. Отож дізнатися позицію іншої сторони конфлікту так і не пощастило

Хоча вирішити конфлікт шляхом переговорів не вийшло, парафіяни сповнені рішучості та впевнені: рано чи пізно свою церкву вони відвоюють, позаяк ніяких законних підстав претендувати на це приміщення у іншої конфесії немає. За словами отця Олега Оніки, з агрофірмою, на балансі якої зараз перебуває приміщення церкви, вже досягнуто попередньої домовленості про передачу будівлі у власність Свято-Миколаївської парафії.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар