Чим захоплюються люди. Монети, кактуси, надмогильні пам’ятники і колючий дріт…

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Банкноти, цегла, і колючий дріт… Що ж об’єднує усі ці предмети? Звісно, колекціонування! Саме це захоплення, яке з’явилося, мабуть, одночасно із появою Homo Sapiens (Людини розумної), вже тисячі років не дає спокою мільйонам людей, захоплених цією надзвичайно цікавою справою.

Люди споконвіку збирають найрізноманітніші предмети – монети, поштові марки та листівки, кришечки від пляшок, зброю, посуд, статуетки, малюнки, автографи відомих людей, книги, платівки та багато іншого.

Насправді, немає меж людській фантазії та пристрасті до колекціонування. Так скільки ж існує у світі видів колекціонування? На це запитання надзвичайно важко відповісти! Проте, в одному із польських журналів була публікація про колекціонера Войцеха Тиралу, який нарахував аж 1019 видів колекціонування. Насправді, мабуть, більше… Так, авторитетний у всьому світі міжнародний “Журнал для колекціонерів” нарахував близько 15 тисяч видів колекціонування, що, скоріш за все, є досить близькою до істини цифрою.

рослиниНайпершою колекцією у світі, що відома історії, вважається підбірка рослин із різних країн, яку зібрав і описав у науковій праці давньогрецький філософ Арістотель. Поставляв екземпляри для колекції

Аристотеля сам цар Олександр Македонський. Він доручив одному зі своїх помічників організувати групу слуг, які збирали нові рослини у кожній завойованій країні.

Король Англії Георг VI захоплювався колекціонуванням посуду – назбирав більше тисячі чайників. А чого варта всесвітньо відома скарбниця поштових марок, яку вже друге сторіччя поповнює англійська королівська родина.

зброяСеред відомих колекціонерів – кардинал Рішельє, який був азартним збирачем тютюнових люльок; Наполеон збирав годинники й олов’яних солдатиків; Микола Некрасов – мав 64 види мисливських рушниць. Надзвичайно неординарним виявилося захоплення німецького “залізного” канцлера Отто фон Бісмарка, який зібрав велику колекцію… градусників.

Однією із найдорожчих і повних колекцій у світі вважається колекція гральних карт. Її у період з 1849 по 1912 рік збирав російський генерал Дмитро Івков. Колекція, у яку увійшло більше 2000 гральних колод, нині зберігається в Ермітажі у Санкт-Петербурзі.

Найбільшу у світі колекцію годинників зібрав американський пенсіонер Джек Шофф. Його зібрання налічує 1509 екземплярів і занесене в книгу рекордів Гінесса. На стінах у будинку “володаря часу” немає жодного квадратного метра, де б не було годинників, але зупинятися на досягнутому Шофф не збирається.

автоНайбільшою у світі колекцією автомобілів володіє султан Брунея Хассанал Болкіах – більше 5000 найдорожчих машин з усього світу. Для їх зберігання султан утримує чотири величезних сучасних гаража, загальна площа яких становить 1 квадратний кілометр! Тут є рідкісні моделі Ferrari, Rolls-Royce, Mercedes, Jaguar і Bentley, а ще всі боліди-переможці “Формули-1”, починаючи з 1980 року.

Але, як виявляється, зустрічаються й зовсім незвичні предмети колекціонування, які на перший погляд, можуть викликати подив. Так, відомий французький письменник та автор психологічних детективів про комісара Мегре Жорж Сіменон колекціонував телефонні довідники із різних міст світу. Виявляється, що ці довідники допомагали Сіменону у його письменницькій праці: із них він черпав рідкісні імена та прізвища для персонажів своїх детективних творів.

книгиА от інший співвітчизник Сіменона – письменник Дюма-батько – збирав кулінарні рецепти. Він сам готував, дегустував якість та смак своїх страв, а під кінець життя – уклав велику кулінарну книгу. Один з президентів Франції Едуард Ерріо збирав ресторанні меню. Схоже хобі мав письменник Михайло Булгаков, який дбайливо зберігав квитки на усі вистави, які він відвідав. Не байдужим до іграшкових армій був британський прем’єр-міністр сер Вінстон Черчілль. А письменник Валентин Катаєв усе життя збирав кепки. Саме так, колекціонував звичайні чоловічі головні убори.

Почесне місце серед відомих колекціонерів зайняв датський вчений-фізик Нільс Бор, який збирав публікації в ЗМІ про спорт. До речі, у себе на Батьківщині великий вчений був більше відомий в якості футболіста. Дійшло навіть до курйозу, коли у 1922 році датські газети повідомили: “Відомому футболісту Нільсу Бору присуджена Нобелівська премія з фізики”.

колекцУ наші часи, розвиток харчової промисловості і поява різноманітних солодощів в обгортках призвели до появи ще одного виду колекціонування – збирання обгорток та вкладишів від жувальних гумок і шоколадок. Це захоплення було дуже популярним серед школярів. Але цікаво, що один досить успішний і поважний лондонський банкір і досі захоплений цією справою та зумів зібрати близько 5500 обгорток від жувальних гумок. Різнобарвні фантики він почав збирати, коли йому було ще 10 років. Через своє захоплення від колекціонера навіть пішла дружина, яка не змогла витримати цілого гардеробу фантиків від жуйок.

А перший у світі космонавт Юрій Гагарін ввів моду на колекціонування кактусів.

Загалом, серед найпопулярніших видів колекціонування можна виділити філателію (збирання марок), нумізматику (монет), філокартію (листівок), фалеристику (значків та нагород) і боністику (колекціонування паперових грошей).

Багато людей заповнюють свій вільний час, відшуковуючи старовинні предмети побуту та мистецтва, ретроавтомобілі, мотоцикли та велосипеди, старовинний одяг, віяла, різноманітні мінерали, рослини, корали, мушлі, і навіть… зразки колючого дроту! Так у штаті Каліфорнія (США) існує асоціація, яка об’єднує майже 700 колекціонерів колючого дроту.

дуельЄ й любителі збирання різноманітних зразків цеглин, кахлів, цвяхів, ґудзиків, радіодеталей і навіть пічних колісників. Серед особливо незвичайних хобі – колекціонування зубочисток, надмогильних пам’ятників та залізничних костилів.

А норвежець Кнут Йонсон збирав історії незвичайних дуелей, яких під кінець життя мав більше тисячі. Його записи свідчать, що за свою честь люди билися на дуелях не лише на суходолі, а на морі, під землею та в повітрі. Зброєю дуелянтам слугували не лише шпаги та пістолети, а й незрілі яблука, торти, автомобілі і сосиски (одна з них навіть була отруєна!).

Одна із таких історій про незвичайну дуель розповідає, що американський генерал Ісаак Путнам вирішив спір зі своїм опонентом суто по військовому. Він запропонував своєму супротивнику підпалити свічку та поставити її на бочку із порохом, а потім сісти поряд та зачекати, поки порох вибухне. Переможеним вважався той, хто першим побіжить від бочки. Фінал для генерала був переможним – дуель так і не почалася, бо «противник» просто злякався.

Немає меж людській фантазії, тому немає й меж людським захопленням. А колекціонування – річ не лише цікава, а й корисна (ця справа краще за все відволікає від усіляких негараздів та проблем, допомагає пережити життєві кризи). Окрім того, за статистикою, захоплення колекціонуванням подовжує життя! Але, найголовніше, що улюблена справа завжди додає тим, хто нею займається, позитивних емоцій та гарного настрою.

Михайло Петренко для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар