Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Учора ввечері відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України. Під час засідання Президент України зазначив, що «перший пріоритет існування держави – це оборона, захист суверенітету та територіальної цілісності держави».

Вказавши на важливість міжнародної підтримки, Президент наголосив, що найголовніші наші союзники – Збройні Сили України та всі силові відомства. Тому на наступний рік видатки на національну безпеку і оборону зростуть до 86 млрд. грн., що складає близько 5% від ВВП.

За підсумками засідання Секретар РНБО Олександр Турчинов оприлюднив ухвалені рішення. Зокрема, у 2015 р. в Україні відбудуться три хвилі часткової мобілізації. Початок першої хвилі заплановано на 20 січня тривалістю 90 днів. Дві наступні, за його словами, заплановано орієнтовно з квітня та з червня і їх тривалість складе 60 днів. Також буде відновлено призов на строкову військову службу, причому її термін збільшиться до 18 місяців, а для осіб з вищою освітою – до 1 року (зараз – рік та 9 місяців відповідно). При цьому до лав Збройних Сил призиватимуться громадяни віком від 20 до 27 років, а не з 18 до 25, як раніше. Ці заходи дозволять провести поетапну демобілізацію, а також ротацію наших військових на передовій.

Президент України підкреслив, що всі помилки під час проведення попередніх хвиль мобілізації будуть враховані, і до війська будуть залучені «винятково патріотично налаштовані громадяни України, фізично підготовлені до військової служби, морально та психологічно здорові, які мають відповідну військово-професійну підготовку і спроможні зі зброєю в руках захищати суверенітет, незалежність і територіальну цілісність держави». При цьому всі мобілізовані громадяни обов’язково пройдуть необхідну підготовку у навчальних центрах та на полігонах, а призовники строкової служби направлятися в зону АТО не будуть.

Військові дії в зоні конфлікту

За останню добу загиблих серед українських військових немає, четверо наших воїнів дістали поранень. Загалом протягом доби незаконні збройні формування здійснили 21 провокаційний обстріл позицій сил АТО. Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу речник Антитерористичної операції Андрій Лисенко.

Бойовики двічі обстрілювали Донецький аеропорт зі стрілецької зброї. З танків та мінометів вівся вогонь по позиціях українських військових в с.Піски. Неодноразово бойовики обстрілювали блокпости та опорні пункти сил АТО поблизу н.п. Шуми, Опитне, Гранітне, Майорськ, Нікішине Донецької обл. Тут терористи застосовували гранатомети, міномети та стрілецьку зброю.

Відзначається активізація російських терористичних бандформувань поблизу Бахмутівської траси, де бойовики вели вогонь з реактивних установок «Град» по опорному пункту в районі с.Сокільники. З артилерії, гранатометів та мінометів вони обстрілювали позиції сил АТО біля селищ Кримське та Гірське. Також під обстріли терористів потрапили позиції українських військових в районі н.п. Чорнухине Попаснянського району.

Внаслідок бойових дій терористів пошкоджено газопровід у с. Червоний Жовтень Станично-Луганського району, що призвело до припинення постачання газу до 376 будинків.

Ситуація на кордоні

Російська сторона в односторонньому порядку розпочала оформлення десятого «гуманітарного конвою». Оскільки представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста не беруть участі у переміщенні вантажу, українські прикордонники та митники здійснюють лише візуальне спостереження за проходженням вантажівок через державний кордон – без виконання покладених на них контрольних функцій. Візуальний контроль здійснюють дві зведені прикордонно-митні групи в пунктах пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» на території Росії.

Також учора на пункті контролю «Макарово» прикордонники здійснили пропуск гуманітарного вантажу українського відділення міжнародної організації «Червоний Хрест». Зокрема, пропущено 8 вантажних автомобілів, які привезли для мешканців Донбасу продукти харчування, медикаменти та засоби гігієни

Поширити:

Залишити коментар:

коментар