Скільки коштує долар: три курси валют

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Протягом грудня на міжбанківському валютному ринку відмічається різке падіння вартості гривні і зростання курсу долара. Але штучні спроби Нацбанку утримати курс на більш-менш прийнятному для воєнного часу рівні призвели до того, що нині в Україні є не один, а цілих три курси долара. Тільки який із них реальний?

Так 18 грудня торги на міжбанківському валютному ринку засвідчили коливання курсу долара в бік зростання. Зокрема, якщо о 10 ранку його купували за 19,75 грн., а продавали за 20,2 грн., то по обіді за 1 долар віддавали 18,9 грн., а просили 19,3 грн. Воно й не дивно, адже вже майже рік він те і робить, що зростає, просто в грудні – особливо шаленими темпами.

При цьому Нацбанк вперто тримає офіційний курс на рівні 16 грн. за долар: покупка-15,90-16,45 та продаж 16,50-16,54 грн.. Та найцікавіше, що самого предмету торгівлі в державних і приватних банках немає (чи то просто не продають).

Штучно стримуючи долар, фінансисти намагаються вберегти від краху українську економіку, яка жваво відреагувала на падіння гривні. Разом з цим, не зважаючи на зусилля Нацбанку, економіка «радує» споживачів гіперактивним зростанням цін на товари і послуги.

Слід відмітити, що значна заслуга в цьому підприємців, які в умовах ведення війни і дестабілізації економіки не втрачають можливості набити кишені хоч якоюсь валютою. Принаймні, на цьому неодноразово наголошували фахівці Нацбанку. Беручи доларові кредити і прив’язуючи ціни до долара підприємці фактично самі провокують знецінення гривні. Найсмішніше, що формуючи ціни підприємливі українці переводять у долари повністю весь крам – як брендові товари іноземного виробництва, так і насіння соняшнику домашнього приготування.

Врешті найбільш реальний стан справ в Україні яскраво демонструє ціна, за якою долар продають ринкові «міняйли». Так, якщо у неділю, 14 грудня, за 1 долар вони правили 18 грн., то сьогодні ціна становить вже 26 грн. Такі захмарні ціни є показником не стану економіки, а стану психології українців: доки одні в паніці намагаються запастися якомога більшою кількістю іноземної валюти, інші роблять бізнес на страхові співвітчизників.

Щоб дізнатися, які стосунки намічаються у гривні і долара вже в новому році, ми звернулися до кількох місцевих представництв різних банків. Практично скрізь коментувати ситуацію відмовляються. В одній з установ головний спеціаліст Олег (попросив не вказувати назву банку) зазначив: «Перспективи дуже туманні, але центральне керівництво нас ще тижня два тому попередило, що наприкінці січня курс буде вже по 40 грн. за долар».

Також Олег розповів, що кілька клієнтів їхнього банку взяли кредити по кілька сотень тисяч гривень. «Це далеко не бідні люди, які вміють робити гроші. Якщо вони взяли такі кредити, то впевнені, що гривня ще більше знецінюватиметься. А до якого рівня вона впаде – не відомо, мабуть, нікому. Треба дочекатися закінчення війни», – підсумував Олег.

Як би там не було, та наразі маємо три курси долара, але придбати готівку можемо лише за найдорожчою ціною. Чи варто підтримувати доларовий ажіотаж – кожний вирішує для себе. Але те, що падіння гривні продовжуватиметься – це реальний і болісний факт.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар