Неповнолітніх хлопців посадили за дерева, метал і капусту

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Нещодавно Олександрійський міськрайонний суд виніс вирок у справі двох юнаків, які займалися незаконною вирубкою дерев у лісозахисних смугах Одеської залізниці та розкраданням майна енергопостачальних підприємств ВАТ «Кіровоградгаз» та ПАТ «Кіровоградобленерго», у результаті чого державі й тепловикам завдано збитку на суму у понад 70 тисяч гривень.

Втім, як це й не дивно, але обидва злодія промишляли не лише порубкою зелених насаджень та збором і здачею металобрухту, а й крадіжкам капусти. Як потім з’ясувалося, мешкали зловмисники у Протопопівці і доводилися один одному  братами.

Один, умовно назвемо його Сергій, на момент скоєння злочину навчався в Олександрійському професійному ліцеї, інший, скажімо – Петро, по закіченню школи так і не визначився, чим займатися, ніде не навчався і не працював. Без сім’ї і батьківської підтримки (батьки обох обвинувачених померли), молоді й енергійні юнаки шукали собі «легкого» хлібу, а між тим і не помітили, як поступово почали торувати злочинну стежку.

Першим хибний крок зробив Сергій. Восени минулого року, скориставшись сучасною бензопилою, він спиляв 14 акацій, які росли вздовж лісосмуги 9-го перегону (308 кілометр) станцій Лікарівка – Користівка. За підрахунками Державної екологічної іспекції та Знам’янській дистанції захисних лісонасаджень збитки від заподіяного склали понад 30 тис. грн. На наступний день у тому ж районі підліток знищив ще 19 дерев. Заподіявши шкоди на 28 тис. грн. А через місяць, скооперувавшись з братом Петров, обікрав приватну садибу, звідки було винесено 10 мішків капусти вагою в 180 кг. на загальну суму в 450 грн.

Ще за два місяці Сергій розібрав громовідвід на шаховому регулювальному пункті траси газопроподу низького тиску, який знаходився в Протопопівці, і тим самим заподіяв шкоди газовикам у 506 грн. Після скількох вдалих злочинів, зупинитися на досягнутому підліткові ставало дедалі складінше. Тож згодом малолітній злочинець навідався ще в один двір, звідки виніс чавунну двокомфорочну плиту, електродвигун, кілька металевих виробів та два DVD програвачі на сумму в 600 грн.

Вже за півроку під прицілом зловмисника опинилося майно ПАТ «Кіровоградобленерго». В 4-х кілометрах від села Березівка злодій розпиляв металеві анкерні опори високовольтної лінії електропередач Л-КТ«Олександрія-Костянтинівка». Частину перерізаних металоконструкцій здав на металобрухт, решту відніс знайомому, виручку зі збуту використав за власними розсудом.

Схожий злочин скоїв і поблизу села Протопопівка, де пошкодив ще одну опору електропередач, відпилявши значну її частину. На допиті в суді обвинувачений пояснив, що пиляти дерева та викрадати сталеві деталі з опор електропередач йому запропонував знайомий, з яким все це й робили, а потім збував за безцінь односельцям.

Що стосується вкраденої капусти, то у цій справі йому добрячи підсобив брат Петро. Коли задумане реалізовали, то частину «зеленого» товару продали, частину використали самі, а решту – конфіскували правоохоронці. Як у суді засвідчив Петро, вкрасти та перенести додому таку велику кількість капусти з приватного домоволодіння їм вдалося за допомогою велосипеда «Україна», який дали знайомі. До інших злочинів – хлопець не був причетний, але й у тому, що зробив, щиро розкаявся. Підтртимав його думку й брат Сергій.

Вироком Олександрійського міськрайонного суду підлітків визнали винними в незаконній порубці дерев та розкраданні чужого майна, призначивши покарання: одному (Петрові) – у вигдялі року позбавлення волі умовно з конфіскацією незаконно добутого, іншому(Сергію) – у виді трьох років позбавлення волі з випробуванням та відшкодуванням половини матеріальної шкоди на користь позивачів. А саме ВАТ «Кіровоградгаз» 506 грн. 81 коп., Одеської залізниці 1873,49 грн., прокурору в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області на суму 27792,78 грн., ПАТ «Кіровоградобленерго» 2483,78 грн.

Половину вказаних сум з Сергія стягнули, оскільки згідно з діючим законодавством неповнолітні особи не несуть солідарну відповідальність за скоєне. А от чи зможе юнак у повній мірі відшкодувати збитки завдані державі й приватним підприємствам, чи змінить свої погляди на життя й зробить певні висновки із ситуації, що склалася, то вже питання.

Наталія Луценко для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар