Олександрійська ЦРЛ запускає медично-житловий експеримент

Цікавий експеримент задумала Олександрійська районна лікарня. Його мета – привернути до села Протопопівка сімейного лікаря.

Форма втілення – незвичайна. За допомогою районної та сільської влади лікарня збирається викупити і капітально відремонтувати один із сільських будинків. А потім через газети та Інтернет дати оголошення, що будинок безкоштовно отримає лікар, який погодиться залишитися в селі працювати.

«Ми не самі це придумали. Так чинять в Канаді, Америці, коли шукають лікаря для великої спального району. Я бачила фотографії цих будинків – доглянутий двір, гараж. Зараз ідею підхопили в Львівській області, готують у селах будинки, і кличуть у них медпрацівників», – розповідає головний лікар Олександрійської районної лікарні Валентина Гарагуля .

Втілити експеримент в життя планується наступного року. За словами Гарагулі, вона не бачить жодних перешкод. Викупити і привести будинок в порядок – посильна ноша для бюджету. До слова, там же, у Протопопівці, район збирається побудувати з нуля першу типову сільську амбулаторію за програмою Кабміну. Отже лікареві буде зовсім добре, не доведеться тіснитися в сьогоднішньому маленькому приміщенні.

За два останні роки безкоштовне житло в районі отримали п’ять лікарів: будинки виділені в Попельнастому, Олександрівці, Войнцівці; квартири – в Ульяновці і Приютівці. Але там лікарі вже були. А тут – все навпаки.

Сьогодні район забезпечений лікарями на 82 відсотки від необхідного. По області цей показник становить 86,5 відсотка. Є села, де лікаря немає взагалі, і прийом пацієнтів здійснюється у виїзному режимі. Якщо експеримент виявиться успішним, його перенесуть на інші населені пункти Олександрійщини, а можливо – і всієї області.

За матеріалами «Правдоруба»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар