Максим Березкін: Ми не кидатимемо місцеву молодь під танк першолігових команд

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

14-е місце «Зірки» на проміжному фініші – не той результат, на який розраховувало керівництво клубу, футболісти та вболівальники. Команда не здобувала очок у тих матчах, в яких зобов’язана була це робити і навіть у здавалося б виграних поєдинках втрачала очки. Часто не вистачало небагато для нічиєї або перемоги.

Чому «Зірка» не виправдала очікувань, і що потрібно зробити, щоб команда піднялася до вершин турнірної таблиці, які плани футбольного клубу на зимове міжсезоння? Про все це в своєму інтерв’ю розповів президент ФК «Зірка» Максим Станіславович Березкін.

– Почалося зимове міжсезоння, можна робити певні підсумки. Перед тренерським штабом Ви ставили завдання вихід до Прем’єр-ліги. Зараз команда на 14-у місці і зрозуміло, що дане завдання відкладається на наступний сезон Ніколи в історії клубу не було і подібної ситуації на тренерському містку, коли команда за півроку змінювала трьох наставників. Чому команда не грала так, як Ви хотіли б, що з нею сталося?

– Питання складне та цікаве одночасно. Певні висновки вже дійсно можна зробити, але аналіз ситуації, в яку ми потрапили, триває, і будуть зроблені додаткові висновки. В чому полягала основна помилка? Нам не вистачило фізики в певний момент часу. Якщо переглянути ігри, де «Зірка» виграла, зіграла внічию чи програла – ми мали тотальну перевагу над суперником в будь-якому матчі, якщо не брати перший поєдинок з алчевською «Сталлю», який ми проводили на виїзді.

Решту ігор за рідким виключенням «Зірка» грала у комбінаційний футбол, з багатьма передачами, утриманням м’яча і статистика, яку ми отримували після кожної гри, це підтверджувала: володіння м’ячем у нашій команді понад 60 відсотків практично в кожному матчі. Тобто з точки зору побудови тактичних дій це безумовно свідчить, що у центральній зоні все було нормально. В певних моментах не вистачало фізичних кондицій, десь не вистачало бажання чи «фарту»: нападнику підставити голову, ногу, замкнути передачу та таки вирвати перемогу або уникнути поразки. В першу чергу я відношу це до фізичного стану футболістів.

Що стосується роботи тренерського складу та тієї катавасії, що відбувалася зі зміною тренерів – тут більше не рішення керівництва клубу грало роль, а тренерів. Зокрема щодо Самара Гасанова – це виключно його рішення. Вдаватися у подробиці його аналізу я не буду. Він озвучив, що продовжувати роботу не буде, хоча ми абсолютно нормально розлучилися, спілкувалися, спілкуємося і спілкуватимемося надалі. Я йому щиро дякую за ту роботу, яку він протягом двох років виконував у клубі з часу мого президентства. З Анатолієм Івановичем Бузніком такої конкретики не було, але, мабуть, це теж назрівало.

Дійсно, мною було озвучено: якщо ситуація не зміниться і ми достойно не зіграємо з «Олександрією», на команду чекатимуть великі зміни. У кіровоградському дербі «Зірка» показала достойну гру і робота продовжилася далі. А вже після домашньої нічиєї з «Гірником» рішення визріло та було обопільним. Хочу повторити, що ніяких претензій один до одного в жодному разі ми не маємо.

– Довірити команду на останню гру перед міжсезонням Сергію Лавриненку було вашою ініціативою?

– Після відставки Гасанова виконувати обов’язки головного тренера почав Сергій Лавриненко. Сергій Дмитрович не остання для клубу людина. Всі пам’ятають 90-ті роки, коли він виступав тоді ще за «Зірку НІБАС». Зараз він має безпосереднє відношення до футболу, тому рішення віддати кермо правління командою на останній матч у нинішньому році Лавриненку було логічним та обопільним. Зараз він готує збори, що проходитимуть у команди в зимовий період. Тому, можливо, дещо неочікувано наше співробітництво з Сергієм Дмитровичем у якості керманича клубу почалося з гри з «Полтавою».

Давайте повернемося до Вашої пам’ятної прес-конференції 20 жовтня, на якій було сказано, що Анатолій Бузнік іде з команди. Разом із ним клуб залишили п’ять гравців основи. Тоді ж Ви оголосили, що у клубі взято курс на формування команди за рахунок місцевих футболістів, як колись у середині 90-х років. Тоді «Зірка НІБАС» грала у вищій лізі, а кістяк колективу складали кіровоградські футболісти. Наскільки вдасться витримати цей курс і чи вистачить команді потенціалу не просто закрити всі позиції вихованцями кіровоградського футболу, а давати якісний результат?

– Безумовно, я пам’ятаю ту прес-конференцію. На ній я однозначно дав зрозуміти, що команда рухатиметься наміченим раніше маршрутом, але в силу об’єктивних обставин, це відбулося швидше. Часта зміна тренерів, я погоджуюся з усіма експертами, вболівальниками, ні до чого доброго не призводить. Але я вже казав, що тренерська ротація була не стільки бажанням керівництва чи мене як президента: всі ці рішення насправді назрівали.

Що я маю на увазі під терміном «кіровоградизація» футбольного клубу «Зірка»? На сьогодні основний склад команди налічує 19 футболістів, з яких 10 – приїжджі, а 9 – кіровоградці, вихованці «Зірки», місцевих спортивних шкіл чи спортивних клубів. Я вважаю, це вже добрий показник, адже небагато команд ні в перші лізі, ні тим більш у Прем’єр-лізі можуть похвалитися не просто українськими футболістами, а саме місцевими гравцями, з певної області. Тим не менш я не прихильник крайнощів, ніколи таким не був і в силу свого сформованого характеру не буду. Відтак всі рішення приймаю зважено.

Що хочу цим сказати? Кіровоградські футболісти переважно в команді представлені молоддю. В будь-якому клубі повинен бути кістяк, який має досвід гри у різних лігах. Тому в жодному разі ми не кидатимемо нашу місцеву молодь під танк першолігових команд. Чим у кращому розумінні перша ліга відрізняється від Прем’єр-ліги? Якістю боротьби та безкомпромісністю. Якщо у футбольній еліті гра більш технічна, швидкісна, футбол динамічніший, то перша ліга відзначається безкомпромісною боротьбою. Іноді це жорсткі зіткнення, важкі травми. Тому кидати молодь під, так би мовити, танки ніхто не буде. Для «Зірки» цей процес буде поступальним і з весни не буде такого, що на полі всі 11 гравців матимуть кіровоградську прописку.

Ми вибудовуватимемо правильну модель як клубну, так і командну з точки зору розвитку молодих місцевих футболістів. Що це означає? У зимовий період ми повинні зміцнити кістяк із досвідчених футболістів, про який я веду мову. Вже неодноразово у засобах масової інформації ми говорили про те, що підсилення потрібне практично по кожній лінії, але в першу чергу це центральний захисник, півзахисник оборонного плану. Чому саме ці дві позиції? З креативом у центрі поля в нас усе добре, де є досвідчені брати Баранці, на яких і покладається ця відповідальність. І хочемо ще підсилитися нападаючим, але дещо іншого амплуа ніж у нас зараз є хлопці основи – Чичиков і Акименко. Ось це плани на міжсезоння.

– Наскільки в команді затримається Сергій Лавриненко, буде йому наданий карт-бланш, чи зараз ідуть пошуки нового тренера?

– Що стосується кредиту довіри до Сергія Лавриненка, я хочу відзначити: кожен спеціаліст, який приходив у «Зірку» за мого президентства на пост головного тренера, мав достатньо великий карт-бланш, достатньо об’ємні повноваження, але в силу різних причин, про які вже говорилося, цим кредитом довіри практично ніхто не зміг скористатися.

Для Лавриненка така ж ситуація зберігається. Йому, очевидно, буде дещо легше ніж тому ж Бузніку, який прийняв команду і одразу ж тим складом завершував останні ігри минулого чемпіонату. У Сергія Дмитровича ситуація дещо простіша. В зимове міжсезоння в нього буде близько чотирьох місяців щоб краще вивчити кожного футболіста з різних сторін, побачити його функціональну готовність. Він матиме можливість провести селекційну роботу, про яку я казав, і вже після цього виходити з міжсезоння на завершення чемпіонату сезону 2014-2015 років.

Що стосується чуток про прихід іншого спеціаліста на посаду головного тренера, я з усією відповідальністю заявляю – ніяких інших кандидатур не розглядається. Підтверджую, саме Лавриненко займатиметься «Зіркою» в якості головного тренера.

– Що чекає на команду в зимове міжсезоння, де вона тренуватиметься які взагалі плани на навчально-тренувальні збори перед завершальною стадією чемпіонату. Можливо, вже є домовленості про турніри, товариські поєдинки?

– Мушу сказати, що, нажаль, той сумбур, що відбувся наприкінці осіннього періоду, позначився на процесі формування зборів. Анатолій Іванович Бузнік планував одну стратегію заходів на цей період. Очоливши команду, Самір Назимович Гасанов вносив свої корективи у ці графіки. Зараз Сергій Дмитрович Лавриненко коригує всі заплановані заходи на зимово-весняний період під свою стратегію підготовки. Зрозуміло одне: як зазвичай «Зірка» тренуватиметься якісно.

Серед затверджених заходів я можу сказати наступне: з середини грудня протягом 7-10 днів у Кіровограді проходитиме оглядовий збір для всіх місцевих футболістів, які потенційно можуть увійти в першу команду. Після цього ми розглянемо декілька варіантів, і найближчим часом затвердимо один. Це або поїздка до Полтави, де проходитиме турнір, і де буде можливість пограти з командами нашого рівня. Він розрахований на першолігових команд.

Є ймовірність проведення зборів в іншому місці чи країні, можливо, навіть у Туреччині. Далі – невеличка перерва та фінальні збори. Розглядається або комплекс в Ужгороді, в якому хлопці проводили збори влітку: відмінні умови, прекрасна можливість добре тренуватися завдяки наявній там інфраструктурі. Недарма там збирається багато сильних команд, а отже буде можливість проведення товариських ігор. Не виключаю знову ж таки виїзд за кордон.

За матеріалами офіційного сайту ФК “Зірка”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар