Диверсанти в Запоріжжі нищили українські літаки (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

З початку грудня Служба безпеки України вже затримала дві диверсійних групи. Зокрема, в Запоріжжі Служба безпеки України викрила та знешкодила злочинне угрупування, яке намагалося знищити активи одного з найбільших в Європі авіаперевізників – ДП «Українська авіатранспортна компанія».

До складу злочинної групи входили посадові особи авіатранспортної компанії, співробітники охоронних структур та місцевий криміналітет. Під час санкціонованих обшуків у членів угруповання вилучено інше обладнання, викрадене з бази авіапідприємства, загальною вартістю понад 5 млн. грн.

Незаконний демонтаж технологічних вузлів виводив з ладу українські літаки, створював загрозу організації та безпеки транспортних перевезень.

Наразі розпочато кримінальне провадження за ст.113 (диверсія) Кримінального кодексу України. Зловмисникам оголошено підозру у вчиненні злочину, за який вони можуть бути покарані позбавленням волі на строк до п’ятнадцяти років.

Також контррозвідка СБУ знешкодила небезпечну диверсійну групу, яка входила до складу незаконного воєнізованого формування «Сват» та готувала терористичний напад на м. Маріуполь.

Як повідомляють з прес-центру СБУ, в ході успішної бойової спецоперації оперативна група контррозвідки СБУ затримала трьох громадян України – бойовиків на прізвиська «Пес», «Рунич» та «Джигіт». У складі групи «Джигіт» виконував обов’язки стрілка-оператора ПЗРК «Ігла» та розвідника. Він збирав інформацію про позиції українських військ, зокрема артилерійські розрахунки. За його координатами терористи вели прицільний обстріл на знищення.

У бойовиків співробітники спецслужби вилучили великий арсенал вогнепальної зброї та боєприпаси до неї – АКМС з підствольним гранатометом, РПГ-22, гранати різного типу, тротилові шашки, набої різного калібру. Диверсанти мали при собі чотири комплекти уніформи збройних сил Російської Федерації.

Зі слів затриманих, усі члени групи пройшли вишкіл у тренувальному таборі на території Росії та на території однієї з військових частин у АР Крим, а згодом набували бойового досвіду в лавах т.зв. «армії Новоросії» у Луганській області.

У рамках ст. 258-3 Кримінального кодексу України тривають невідкладні оперативно-слідчі дії.

До того ж, Служба безпеки України викрила бойовика так званої «ЛНР», який переправляв терористам зброю та вибухівку з Росії. 47-річного громадянина України було затримано в одному з населених пунктів Міловського району Луганської області.

У ході слідства бойовик зізнався, що пройшов спеціальну підготовку в Росії, на базі для найманців на території Ростовської області. Протягом півроку він воював у Луганської області на боці терористів та забезпечував незаконні поставки боєприпасів і зброї з Ростовської області РФ до України.

Стосовно затриманого слідчі СБУ розпочали досудове розслідування за ст.258-3 Кримінального кодексу України, що визначає відповідальність за створення терористичної організації або участь у ній. Бойовику загрожує від 8 до 15 років ув’язнення.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар