Совість нації. Помер відомий український політв’язень Євген Сверстюк

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На 86-му році життя від затяжної хвороби помер український громадський діяч, письменник і колишній політв’язень Євген Сверстюк.

Про це повідомив Володимир В’ятрович, директор Інституту національної пам’яті, на своїй сторінці в Facebook.

Євген Сверстюк – знакова постать українського національно-визвольного руху, політв’язень радянського режиму, філософ, громадський діяч, письменник, президент Українського ПЕН-клубу.

Протягом 1959-1972 років Євгена Сверстюка п’ять разів звільняли з викладацької роботи за захист української культури від дискримінації та промови, протести проти арештів дисидентів та участь у «Самвидаві». У січні 1972 був заарештований та засуджений за статтею 62 ч. I КК УРСР за виготовлення і розповсюдження документів «самвидаву» до семи років таборів, а у березні 1973 року – до п’яти років заслання.

Він був одним з учасників ініціативної групи «Першого грудня» — об’єднання українських інтелектуалів та громадських діячів, створеного у 2011 році. Співавтор Національного акту свободи,що мав на меті знайти шляхи виходу з політичної кризи в Україні. Автор книг, численних статей з літературознавства, психології і релігієзнавства; поезій, перекладів із німецької, англійської, російської мов на українську. Лауреат державної премії України імені Тараса Шевченка за книгу «Блудні сини України».

Смерть Євгена Сверстюка викликала великий резонанс серед громадськості – у літературних, мистецьких, політичних колах.

«Якщо нація, яка обороняє свій край, є мобілізована духовно, то таку націю неможливо перемогти. Один в полі воїн – це перше гасло кожної людини, кожен має бути воїном і воювати там, де може бути успішним і не перекладати свою роботу на інших», – казав Сверстюк.

Євген Сверстюк відійшов у Вічність саме 1-го грудня, у день, коли Україна проголосувала за Незалежність на загальнонаціональному референдумі щодо проголошення незалежності України у 1991 році та піднялась проти режиму Януковича в минулому році.

Вічна пам’ять голосу совісті української нації!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар