На ярмарку боролися зі СНІДом (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Благодійний ярмарок «Неси своє добро», присвячений Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом днями пройшов у Кіровограді. 

Ярмаркували кіровоградці в бібліотеці імені Д. Чижевського на славу, не шкодуючи власного часу, сил, улюблених речей. На кольорових вітринах можна було знайти все, чого душа забажає: від дитячих пелюшок до слоїків з малиновим варенням. Дуже доступні ціни на всяку-всячину (від консервів і варення до різних доробок) приємно дивували покупців.  А кіровоградські барди розважали публіку грою на гітарі та виконанням пісень.

За словами члена Координаційної Ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ Олександра Олександрова, лише в Кіровоградській області на цю страшну хворобу страждає майже 100 дітей. Державне фінансування не в змозі забезпечити усі потреби даної категорії населення.

«Ми ще точно не знаємо на які потреби будуть витрачені гроші, виручені з сьогоднішнього ярмарку. Відомо тільки одне – вони дуже потрібні хворим дітям і підуть на вирішення їхніх проблем зі здоров’ям», – поділився Олександр Олександров.

Ярмарок, не зважаючи на легкість проведення, носив не лише благодійно-розважальний характер. Головною метою заходу було інформувати кіровоградців, що СНІД – не вирок і з ним можна боротися. Правда, краще попередити, ніж лікувати. З пропедевтичною метою організатори підготували спеціальну літературу, безкоштовну контрацепцію і надали можливість анонімно пройти експрес-тест на вірус ВІЛ.

До речі, експрес-тест користувався популярністю і займав всього 3-5 хвилин: візит до анонімного кабінету, здача крові, 2 хвилини – і вже можна побачити результат. Якщо 1 смужка – причин для хвилювання немає, а от якщо тест показав 2 смужки – варто звернутися до лікарні для здачі більш серйозних аналізів. Це означає, що антитіла в крові людини занадто активні.

На перший погляд це виглядає не дуже серйозно і не надто переконливо, та насторожує той факт, що за півтори години експрес-тест пройшли 26 осіб. У двох з них виявили ту саму «підозрілу активність антитіл».

Ярмаркуючи, перестраховуючись і розважаючись, громадським активістам та гостям за декілька годин вдалося виручили 3000 гривень, які так потрібні маленьким жителям Кіровоградщини. Всі виручені гроші підуть на допомогу дітям, хворим на СНІД.

Настя Лісовська для Першої електронної газети, фото автора.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар