Ситуація в зоні АТО станом на 26 листопада

Ситуація у зоні антитерористичної операції залишається напруженою. Протягом доби російські найманці здійснили масовані обстріли на Дебальцевському, Донецькому, Луганському напрямах та в районі Бахмутівської траси.

Аналіз отриманих даних свідчить про ймовірність активізації бойових дій на напрямі Лисичанська та Станично-Луганського. Бойовики зосереджують основні зусилля на встановленні контролю над автошляхом Лисичанськ–Луганськ, захопленні правого берега річки Сіверський Донець. Зберігається ймовірність наступу з території РФ у напрямі Нижня Вільхова Станично-Луганського району.

Існує загроза активізації дій бойовиків для спроби оточення українських підрозділів під Дебальцевим. Командування сил АТО вживає адекватних заходів для нейтралізації цих загроз.

Росія продовжує пряму підтримку терористичної діяльності. 25 листопада зафіксовано рух 2 колон військової техніки з Росії в бік Луганська через пункт пропуску «Ізварине». Йдеться про 40 вантажівок у супроводі 2 бронемашин та УАЗу, більшість з яких – тентовані КамАЗи: 7 автомобілів перевозили військових, понад 20 автомобілів перевозили на причепах артилерійські установки.
Крім цього, через пункт пропуску «Довжанський» в напрямі н.п. Антрацит Луганської області також прослідувало 10-12 тентованих військових вантажних автомобілів.

Підкреслимо, що саме в цих пунктах пропуску Росія заблокувала роботу спостережної місії ОБСЄ.

Сьогодні у Донецькій та Луганській областях працюють 142 спостерігачі, з яких 11 є громадянами Росії, стільки ж – із США, 14 спостерігачів є громадянами Великої Британії. Більшість спостерігачів – представники європейських країн, зокрема, країн центрально-східної Європи.

На території окупованого Криму Четверте командування військово-повітряних сил і протиповітряної оборони РФ формує частини нової авіаційної дивізії.

26-11

Вчора в районі Станиці Луганської на напрямку «Маноцький-Колесниківка» зафіксовано порушення повітряного простору України двома російськими реактивними літаками, які залетіли на територію України на глибину 0,5 та 5 км. Сили ППО ЗС України зафіксували провокаційні дії російської авіації і готові були вразити цілі, але літаки противника повернулися на територію Росії.

На Дебальцевському напрямі в районі м.Дебальцеве бойовики з РСЗВ БМ-21 «Град» та мінометів 9 разів обстрілювали опорні пункти та блокпости сил АТО. Також на цьому напрямі з реактивних установок «Град» терористи обстріляли позиції сил АТО біля с.Калинівка. Позиції біля сіл Малоорлівка та Шуми бойовики потужно обстріляли з танків та артилерії. З артилерії та мінометів терористи обстріляли українські опорні пункти біля н.п. Нікішине, Юнокомунарівськ та Оленівка.

У передмісті Горлівки терористи також обстріляли з підствольних гранатометів та атакували блокпост в районі н.п. Майорське. Прикордонники та військовослужбовці ЗС України відкрили вогонь у відповідь та успішно відбили атаку.

На Донецькому напрямі протягом доби бойовики тричі обстріляли з артилерії та стрілецької зброї позиції українських військовослужбовців на території аеропорту. З реактивних установок «Град» бойовики завдали удару по позиціям сил АТО біля н.п. Троїцьке, Правдівка, Новокалинове, Тоненьке, Верхньоторецьке. З мінометів та стрілецької зброї терористи обстріляли українські позиції біля сіл Піски, Опитне, Славне. Наші військові в аеропорту тримають оборону та за підтримки груп прикриття вживають ефективних рейдових заходів для знищення противника.

Залишається напруженою ситуація на Луганському напрямі, де бойовики з РСЗВ БМ-21 «Град» та мінометів обстріляли опорні пункти та блокпости сил АТО біля м. Щастя та с. Верхня Вільхова. З артилерії, мінометів та гранатометів обстріляно наші позиції біля селища Станиця Луганська, сіл Вільхове та Артема.

Бойовики продовжують масовані обстріли в районі Бахмутівської траси, терористи з реактивних установок «Град» та мінометів близько десяти разів обстріляли позиції сил АТО біля сіл Кримське та Трьохізбенка. Поблизу смт Донецький Луганської області з мінометів терористи обстріляли блокпост НГУ.

За минулу добу загинули 2 військовослужбовці, 2 отримали поранення.

За інформацією ІАЦ РНБО станом на 12:30 26 листопада

Поширити:

Залишити коментар:

коментар