Пікет Держземагентства: профспілковий піар чи юридична необізнаність?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У середу, 12 листопада, об 11:00 активісти профспілки «Трудова солідарність» пікетуватимуть Головне управління Держземагентства в Кіровоградській області. 

Як повідомили Першій електронній організатори пікету, активісти протестуватимуть «проти масового порушення трудових прав працівників відомства та злочинних дій керівництва відділу Держземагентства в Новомиргородському районі на Кіровоградщині».

В листі від «Трудової солідарності» йдеться:

«Як з’ясувалося, працівникам відділу Держземагентства уже тривалий час не виплачують зарплату в належному розмірі: різниця між нарахованою платнею і коштами, які реально щомісяця надходили на банківські рахунки, становить більше половини середньої зарплати по відділу. Наразі за цим фактом порушено кримінальне провадження, триває слідство. Тим часом працівницю, яка звернулася до прокуратури з приводу розбіжностей у зарплаті, було незаконно звільнено, — заявив голова профспілки «Трудова солідарність» Віталій Махинько.

Працівникам також відмовляли в належному оформленні трудових відносин, а начальник Новомиргородського відділу незаконно обіймає посаду, бо не має вищої юридичної або землевпорядної освіти.

Активісти вимагають відсторонити від посади керівника відділу Держземагентства в Новомиргородському районі, повернути працівникам відділу належні їм кошти за весь час неповного отримання зарплати і оформити їх на роботі згідно з вимогами трудового законодавства. А також поновити на посаді незаконно звільнену працівницю та притягнути до відповідальності всіх винних у фінансових злочинах».

Зі змісту листа слідує, що організатори і активісти збираються пікетувати Держземагентство… безпідставно.

Як пояснює практикуючий юрист Володимир Кудря, районні відділи Держземагентства є окремими юридичними особами, які звітують перед центральним управлінням, але ведуть самосійну фінансову й трудову діяльність. Зокрема, районні відділи самі здійснюють призначення і звільнення з посад працівників, нарахування і виплату заробітних плат. Обласне Держземагентство лише координує їх діяльність.

Тож, якщо «Трудова солідарність» має якісь претензії, висловлювати їх треба саме на районному, а не обласному рівні. До того ж, борцям за справедливість варто було б звернути увагу на діяльність місцевих (районних) контролюючих органів, адже це вони роками не помічали жодних порушень у діяльності того ж Новомиргородського відділу.

А щодо вимоги відсторонити керівника відділу Держземагентства в Новомиргородському районі, то варто зазначити, що його там і так вже тривалий час немає.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар