Кіровоградські поети презентували творчий проект – «Шепіт Альми» (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

5 листопада у бібліотеці для юнацтва ім. О. Бойченка відбулася презентація збірки «Шепіт Альми». Невеличка книженція 10х15 см поєднала у собі поетичні світи степової Еллади та сонячної Таврії. Вона вчергове засвідчила, що Крим – це й досі Україна. І байдуже, що кричать політики з блакитних екранів.

Історія створення збірки – це молодечі й амбітні пошуки себе. Артем Луценко, студент факультету філології та журналістики КДПУ ім. Винниченко, піддався на вмовляння свого викладача – Ірини Ткаченко – позмагатися за грант. Написав, відправив і… отримав. Громадська організація «Топ-Кая», яка займається підтримкою кримський активістів та переселенців, виділила кошти на створення збірки кіровоградсько-кримських поетів. До речі, кримських поетів молоді кіровоградські таланти шукали за допомогою всесвітньої павутини.

Пошуки закінчилися відносно успішно. Шестеро степовиків – Артем Луценко, Ганна Дудник, Олена Горобець, Поль Іщук, Василь Левицький, Ма Ко та п’ятеро вихідців з Криму – Ольга Левіна, Ельвіра Маладжанова, Сергій Недайхліб, Данило Недвецький, Леонід Дашевський – поєдналися у творчості. У кожного з них є своя любовна історія, яка так чи інакше пов’язана з Кримом, Україною і людиною.

«Шепіт Альми», як не крути – грантовий проект, який увінчався успіхом. Викладачі, студенти та молоді поети постаралися на славу. По-перше, наважились на щось самостійне і перспективне, по-друге, зробили гарну презентацію з декламуванням віршів, авторськими піснями та відеозаписами кримських колег по перу.

Єдине, що трохи шкутильгає – це поезія. Витримати рядки
«Я привыкла раздирать себя изнутри,
Слушать песни такие, что хоть умри,
На гитаре играть до зари»
не кожному під силу.

Але поряд з естетичним провалом деяких поезій, є і щось справжнє, таке, що чіпляє, за живе, змушує захоплюватись. Наприклад, творчість Поль Іщука. Відчувається, що сила слова молодого таланта міцніє, наповнюється художньою образністю, викристалізовується у справжню поезію. «Саме та самота», «На кшталт Бітлз» – саме ті поезії, які не соромно читати вголос.

Приємно порадували і твори молодих кіровоградських поетів – Олени Горобець, Ма Ко та кримських – Леоніда Дашевського («Герої», «Я йду»). Одним словом, є чому дивуватись і чим милуватись.

Збірка «Шепіт Альми» видана накладом 500 примірників. Одна книга коштує всього 20 грн. Всі гроші, виручені за продаж збірки підуть на потреби воїнів АТО. Придбати книжку можна на офісі ІАЦ «Перевесло: м. Кіровоград, вул. Острівська, 2, 2-й поверх.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар