Псевдовибори підтвердили свою липовість та обурили весь світ

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Вчора, 2 жовтня, на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей, тимчасово підконтрольних терористам з так званих ДНР та ЛНР відбулись псевдовибори керівних органів цих організацій.

За фактом проведення цих виборів СБУ порушила кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 109 Кримінального Кодексу України. Йдеться про дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, повідомляє ІАЦ РНБО.

Сам процес так званого голосування мав усі ознаки постановочного дійства для російських ЗМІ. Для імітації високої явки громадян у підконтрольних бойовикам районах Донецької області втричі, а в Луганській області – в 7 разів зменшено кількість місць голосування. Людей намагалися стимулювати продажем дешевих овочів та роздачею так званих соціальних карток. Після цього навіть самі мешканці Донецька і Луганська називають керівництво ДНР та ЛНР «овочевою хунтою».

Для забезпечення «масової явки» у процесі «голосування» під виглядом «мирних мешканців» взяли участь військовослужбовці ЗС РФ.

Показники голосування не мають жодного сенсу, оскільки проголосувати міг будь-хто, голосування відбувалося навіть у Росії, бюлетені на цих виборах були надруковані на звичайних принтерах, а за три дні до виборів голосування розпочалося в Інтернеті.

Красномовним фактом є пряме залякування виборців зброєю. На усіх ділянках перебували озброєні бойовики. При цьому активно поширювалась інформація, що усі, хто не прийде на голосування, будуть визнані «нелояльними особами», які судитимуться «за законами воєнного стану». Пенсіонерів переконували, що дані для отримання їх пенсій були заблоковані Українською державою, для чого потрібно з’явитися на дільницю, щоб підтвердити своє місцезнаходження, а також отримати вищезазначену «соціальну карту», попередньо надавши свої дані.

У м. Сніжне, оскільки явка на виборчих дільницях була вкрай низькою, терористи під’їхали на танках до житлових масивів, та погрожуючи обстрілом, примушували людей взяти участь у виборах. У м. Ровеньки місцеві вчителі та лікарі хотіли вийти на страйк, щоб не брати участь у «виборах», але терористи зібрали їх та пригрозивши зброєю, примусили йти на виборчі дільниці.

Водночас у 8 містах України мешканці Донбасу, які вимушено залишили свої домівки через небезпеку, яку створюють бойовики, провели акції протесту проти так званих виборів.

Президент України Петро Порошенко заявив, що так звані вибори в окупованих районах Донецької та Луганської областей грубо порушують Мінські домовленості. «Фарс під дулами танків та автоматів, який влаштували дві терористичні організації на частині Донбасу – це жахлива подія, яка не має нічого спільного з реальним волевиявленням», – сказав Президент України.

Глава держави наголосив, що вже зараз провідні країни світу та впливові міжнародні організації засудили ці псевдовибори. «Мінський протокол передбачає проведення в окремих районах Донбасу дострокових місцевих виборів винятково на основі законів України. Тому грубе порушення міжнародних домовленостей ставить під загрозу мирний процес. Україна адекватно відреагує на цей виклик», – заявив Петро Порошенко.

Міністерство закордонних справ України заявило, що жодна авторитетна міжнародна організація та жодна демократична держава світу не направляла на псевдовибори своїх спостерігачів. Приїзд у Донецьку та Луганську області самопроголошених спостерігачів матиме для них відповідні правові наслідки.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що псевдовибори 2 листопада стали серйозним порушенням Мінських домовленостей і не сприятимуть мирному врегулюванню конфлікту в Україні.

Державний секретар США Джон Керрі наголосив, що офіційний Вашингтон не розглядає «псевдовибори» на Донбасі як легітимні, а заяви Росії про їх підтримку виходять за межі досягнутих Мінських угод.

Крім цього, офіційний представник Ради національної безпеки США Марк Строх заявив, що США «радять Росії утриматися від використання» результатів виборів в ДНР і ЛНР як «приводу для введення додаткових військ і військової техніки в Україну».

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, Голова комітету Європарламенту із закордонних справ Ельмар Брок та Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні назвали псевдовибори нелегітимними, вказали на невідповідність так званих виборів у «ДНР» і «ЛНР» 2 листопада Мінським домовленостям і закликали усі залучені сторони до повного виконання узгоджених положень.

Глава МЗС Німеччини Франк Вальтер Штайнмайєр наголосив, що Росія повинна утриматись від заяв щодо визнання «виборів» на територіях Донбасу, окупованих терористами т.зв. «ДНР» і «ЛНР», оскільки вони можуть бути розцінені терористами як заохочення до відділення від України. Німецький дипломат підкреслив, що вказане волевиявлення однозначно суперечить Мінськими домовленостями, тому ФРН їх не визнає.

Проведення в окупованих районах Донбасу псевдовиборів засудили лідери та зовнішньополітичні відомства Литви, Латвії, Естонії. Зокрема, Міністр закордонних справ Естонської Республіки Урмас Пает заявив, що вони є незаконними та націленими на «створення нових заморожених конфліктів на додаток до Криму».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар